Els dos rajolers i els seus ajudants, després d’acabar les tres proves de rigor del concurs de Rajolers.

Ho deia el mantenidor de la festa, en Pep Callau quan encara no passava un quart de les dotze de la mitjanit d’aquest diumenge: «Tant li fa que la fumata sigui blanca o blava, perquè a la Festa Major de Granollers no perd mai ningú» i arribava el moment esperat, el del veredicte, fent conèixer el nom de la colla guanyadora: els…. Blaus.

Moments abans en el mateix balcó de l’Ajuntament s’havia fet entrega del premi al millor aparador de la Festa Major a l’establiment Inhala, concedint-se un accèssit a Cookies Paradise i l’entrega d’obsequis a les entitats participants en la festa.

Una vegada conegut el veredicte, en Xavi Guijarro, que aquesta era la seva tercera i darrera edició como a president de la colla blava, ha recordat que ja va anunciar al final de la festa de l’any passat. Que aquest any guanyarien i que en contra del que alguns pensaven, «els Blaus no estaban muertos, que estaban de parranda». I potser també serà perquè «Blaus no hace las cosas bien, si no como les da la gana”.

La representant de la colla dels Blancs ha felicitat amb to sincer i també d’humor a la colla guanyadora, que «ja s’ho mereixien perquè feia tres anys la preparaven». I després d’intercanviar-se els mocadors els dos representants de les colles, com ho feien a baix a la plaça els gegants dels dos rajolers, es donava per acabats aquests nou dies de la festa major del 2017, encara que la festa continuava per molts a la plaça Barange.

 

Concurs de Rajolers: Blancs 102 – Blaus 96

 

Aquest diumenge es disputava també la darrera prova puntuable abans que poques hores després es conegués el veredicte i la colla guanyadora d’aquest any. Amb el retard ja habitual en aquests actes, a quarts de set de la tarda sortia el seguici de les dues colles i els seus elements de festa, que des de la plaça de la Corona, carretera avall, acompanyava els dos rajolers fins al Palau Olímpic, on han fet la seva entrada triomfal a la pista de competició.

Els dos rajolers, per part de la colla dels Blancs, en David Galí i el seu ajudant o «bailo» en Josep Ma Martínez i el de la colla dels Blaus, en Miquel Locubiche i el seu bailo, Quique Piñero, han estat rebuts per l’alcalde i els regidors representants dels diferents partits en el consistori i obsequiats amb la litografia «Paisatge» obra de l’artista granollerí Xavier Vilageliu.

El rajoler David Galí acabant els maons de la darrera prova.

Després que cada rajoler fes una mostra de les tres peces que durant la competició haurien de fer: rajoles, cairons i maons. Val a dir que aquest any el concurs ha millorat en un aspecte agraït pel públic que omplia fins a les grades de més amunt del palau. Aquest aspecte ha estat l’agilitat en què els jutges que havien d’avaluar cada prova han actuat, coneixent-se el resultat sense perdre el temps que fins ara es feia llarguíssim.

A la primera prova, la de les rajoles, després dels cinc minuts reglamentaris, el resultat ha estat de 38 a 33 a favor dels blancs, després de rebutjar els jutges quatre rajoles a en Galí i cinc a en Locubiche. La segona, dels cairons ha acabat en un empat a 21, essent donades com a peces mal fetes de tres pels blancs i dues pels blaus. I la tercera prova, la decisiva ha acabat amb 43 maons ben fets per en Galí i 32 pel rajoler blau, havent-ne fet set i vuit, respectivament malament, el que ha donat un resultat final de 102 peces bones pels blancs i de 96 pels blaus. El concurs tal com reconeixia en Locubiche en acabar, ha estat molt igualat i també molt cansat, potser més que d’altres anys. Un cop acabat el concurs de rajolers, el resultat final de les proves puntuables era de set a quatre a favor de la colla blanca, encara que pel veredicte del jurat prevalen més la diversitat i la innovació, entre d’altres aspectes i que els resultats de les proves només serveixen en cas d’empat.

En Miquel Locubiche s’hi va fer de valent i aquest any no va poider vèncer al seu contrincant.

Text i fotos: Josep MAS