El grup de patrocinadors amb els gegants Esteve i Plàcida a l’acte d’agraïment. Josep Mas

Dilluns al capvespre a Ca l’Umbert es començava a respirar ja ambient de Festa Major. Molta gent, especialment jove ja lluïen les samarretes blanca o blava a l’espera de la presentació per part de les dues colles i de l’Ajuntament de què i com serà la festa de finals d’agost. Abans però i a la sala de l’Aplegador va tenir lloc la trobada amb la Comissió de la Festa Major, representada per l’alcalde Josep Mayoral i la regidora de Cultura, Mireia López, amb la quarantena de patrocinadors i col·laboradors de la festa, que juntament amb els propietaris d’un centenar de botigues fan una aportació total de 77.500 euros.
La regidora destacava que «la Festa Major tindrà més de 200 activitats gràcies a l’esforç de la força blanca, la força blava i dels patrocinadors que estimen la festa i la ciutat». Per la seva banda l’alcalde deia que es tracta d’un acte d’agraïment però també d’identitat i d’optimisme i que «la ciutat és suma, és esforç col·lectiu. Les aportacions de tothom fan possible la ciutat que volem i la Festa Major n’és un clar exemple, tenint en compte que el que fem aquí no es fa enlloc més. La Festa Major de Granollers és única i irrepetible, amb ànima i sorgida de la gent».
A tots els patrocinadors se’ls va obsequiar amb la litografia que serà l’obsequi institucional de la Feta del 2018, obra de Teresa Seguí. A continuació es va presentar el vídeo del realitzador granollerí Toni Tarifa, passant tots plegats al mig de la sala per la foto de record, amb els gegants Esteve i Plàcida i els seus cuidadors des de fa 20 anys, els Amics dels Gegants i Capgrossos de Granollers interpretant-se el Ball de Giravoltes que enguany fa el seu 30è aniversari.

Cartell de Blancs i Blaus 2018 obra de Jordi Oms. Josep Mas

Blancs? Blaus?, comença el repte

Manca un mes perquè Granollers torni a omplir els carrers de samarretes i mocadors blancs i blaus i que la gresca no pari en si fa no fa una setmana, encara que oficialment abans anava de dijous a diumenge ara ja s’anuncia des de dissabte 25 d’agost fins al diumenge 2 de setembre. Un cop acabat l’acte d’agraïment als patrocinadors i col·laboradors, una cercavila encapçalada pels gegants dels dos primers rajolers, en Joan Josep Biscarri i l’Amador Galí, portava als membres de les colles i al nombrós públic que s’havia aplegat a Ca l’Umbert fins davant la seu dels Blancs i Blaus. Allà el presentador Robert Gubern, que substituïa l’incombustible Pep Callau, que arribaria més tard provinent d’un altre acte fora de Granollers, donava la benvinguda a l’autor del cartell d’aquest any, el dissenyador gràfic de Palautordera Jordi Oms. Del cartell s’han fet sis versions diferents i segons l’autor la seva obra «vol mostrar la rivalitat entre Blancs i Blaus agafant l’element del mocador i incorporant-hi unes cares, uns personatges, que exemplifiquen la festa».
Una novetat de la festa d’aquest any és que la relatora no escriurà el que vegi cada dia sinó que ho dibuixarà en forma de vinyetes. La persona escollida ha estat Flavita Banana, una calderina que va gosar a dir que «no he vingut mai a la Festa Major de Granollers». La frase va causar sorpresa per una banda i riallades per una altra i ella ho va «arreglar» dient que «com que no estic contaminada, vindré i dibuixaré». La relatora ha estat guardonada amb el premi Gat Perich 2018.

35 anys del model de les colles

Flavita Banana farà el relat dibuixat de la festa. Josep Mas

La regidora de Cultura obria la tanda d’intervencions, en la presentació del qué serà la festa que oferirà més de 200 actes. Mireia López n’avançava alguns, com els que es faran a la plaça de les Hortes, sardanes, havaneres i música d’autor amb Tomeu Penya; al parc Torras Villà, espectacles de qualitat com circ, dansa o l’humor de Quim Masferrer; a la plaça de l’Església es fomentarà els grups locals amb l’actuació de Setembre; i a l’avinguda del Parc tindrem la nit jove amb el Vaparir Tour de Ràdio Flaixbac, el rock i l’humor dels Mojinos Escozios i l’Orquestra Di-Versiones.
L’alcalde ha recordat que aquest any es fan 35 anys del model de les colles, de de 1983. Mayoral ha dit que «aquesta història que ha marcat la vida de molts dels que estem aquí, ara ja avis; una Festa Major potent i ferma que ha vist passar diverses generacions».
Una altra novetat és que el Punt G, una experiència iniciada l’any passat com a dispositiu d’atenció, prevenció i reducció de riscos, especialment a les nits, serà present a dos espais, A la Porxada i a la plaça Barangé, al costat d’Urgències Centre. A més, s’han elaborat 3 imatges gràfiques amb l’objectiu que tothom es responsabilitzi de la festa i seran presents també a Twitter i Instagram.
I arribada l’hora dels representants de les colles, tocava a la dels Blaus. Arribaven en bicicleta i amb la sintonia de la famosa sèrie de televisió Verano Azul. Ho explicava el seu cap de colla, Oriol Barnet, qui portava una samarreta del 1983, marcada pel temps, l’ús i el descoloriment. El motiu de les seves postes de la seva festa seran els anys 80. Així han desgranat algunes de les propostes més destacades, per acabar amb un «si el verano es azul, la festa serà blava».
Els Blancs, que des de les darreres edicions no compten amb un cap de colla visible ha fet la seva presentació muntant una acampada en mig del públic. Aquest any proposen el Festival Sense Cap i aposten pel «glàmping». Els Blancs han explicat també algunes de les seves activitats destacades.
Acabades les intervencions de les colles s’ha fet la foto de grup i s’ha tancat la festa amb música a càrrec de DJ Chekeré. I ara a esperar que comenci la gresca i que com sempre el dia 3 de setembre, quan sigui l’hora de tornar a la feina puguem dir tots orgullosos que hem viscut una de les millors festes majors, en la que hagi regnat la diversió i el seny.

Text i fotos JOSEP MAS