Encara falta un mes perquè comenci la Festa Major del 2019 i Granollers comença a viure des d’aquesta setmana l’ambient festiu que acaba amb nou dies amb la ciutat acolorida de blanc i blau pels membres de les colles i els milers de granollerins i forans que es posen el corresponent mocador al coll o lligat al canell, per gaudir de com ja molts l’anomenen millor festa major de Catalunya i que enguany s’escau entre el dissabte 24 d’agost i el diumenge primer de setembre.
Aquest dilluns es va donar el tret de sortida amb la presentació de l’edició d’enguany. Primer de tot es va celebrar la trobada amb els divuit patrocinadors i d’altres col·laboradors amb la festa a la plaça del Cotó, del recinte de Roca Umbert, on s’havia habilitat l’espai amb gandules per a seure. A més d’aquests espònsors també es compta amb la participació de 84 comerços que aporten 60 euros al Recapte. Entre tots aporten 77.800 Euros.
Abans de començar i mentre es feia l’acte, amb una calor inaguantable, tothom qui ho desitjava va poder refrescar-se una mica amb el batut-granissat a escollir entre el de «La Guimbada», a base de poma, kiwi, pinya, fonoll, llimona i molt alegria o «El Repte», poma, síndria, remolatxa, carabassa, mango, llimona, menta i molta passió. Tots els patrocinadors van ser obsequiats amb una litografia, obra de l’artista d’origen canadenc, resident a Roca Umbert, Sylvie Bussières, que representa dues sabates de diables dansaires i que els van ser entregades per l’alcalde Josep Mayoral i la recentment anomenada nova regidora de Cultura, Maria Villegas, que va agrair la seva col·laboració, tot recordant que «el seu esforç, el de les colles i l’administració fan possible que cada any es repeteixi aquest gran projecte de participació ciutadana que és la Festa Major». L’alcalde per la seva part va destacar que enguany es tracta de la primera festa sense l’Amador Galí, el primer rajoler blanc, des de 1985 fins al 1995. I també que per primera vegada tenim una regidora de Cultura nascuda després del 1983 quan començar el nou model de la festa de blancs i blaus.
A l’acte d’agraïment s’hi va afegir la presentació de la nova roulotte del Punt G, el ja conegut servei de prevenció, atenció i reducció dels riscos per donar resposta a certes situacions irregulars que es poden produir durant els dies de la festa, tal com va explicar la seva responsable, Paula Castellsagué, com els que es desprenen del consum irresponsable d’alcohol i d’altres drogues, així com promocionar una sexualitat respectuosa, lliure i protegida i atendre les possibles agressions masclistes, a la vegada que oferint amb aquesta caravana un espai segur i tranquil. Els patrocinadors i les autoritats assistents es van fer la foto de família simulant que empenyien la roulotte del Punt G cap a la festa.
Cartell d’Enric Lax i relat de Josep Pedrals
A continuació i després de canviar d’escenari, aquesta vegada a la plaça del Tiny, davant dels locals de les colles, al mateix recinte de Roca Umbert, el ja gairebé presentador incombustible, que porta 25 anys actuant de mantenidor i presentador de la festa, el clow Pep Callau, va començar per presentar el guanyador del concurs i autor del cartell d’aquest any, el granollerí Enric Lax, nascut l’any olímpic del 1992. Mentre els membres de les colles s’anaven acostant el dissenyador va anar pintant una de les figures que formen part del cartell quin original va ser descobert del teló que l’amagava al fons de l’escenari. Lax, que per cert és nebot d’un dels creadors de l’actual model de Festa Major, Carlex Lax, va explicar que «a través de dos traços fets amb tinta xina, he intentat captar tot el moviment que té una persona quan balla i així captar també l’essència de la festa”.
Un altre moment esperat era el de la presentació de la persona que farà el relat aquest any i que aviat es desvetllaria. Es tracta de Josep Pedrals, un jove barceloní del barri del Clot, nascut el 1979 i amb arrels granollerines, ja que el seu pare, avi i besavi eren fils de Can Pedrals. Tal com deia Pep Callau tot recordant la relatora de l’any passat, “si Flavita Banana va dibuixar la festa, Pedrals la recitarà”. I en resposta llegia un preàmbul de què pot ser el relat que es podrà aconseguir els dies 26 i 31 d’agost i 1 i 2 de setembre a l’Ajuntament, botiga de la Festa Major o Oficina de Turisme i després a les biblioteques fins a esgotar-se l’edició. Pedrals deia: «He de cobrir tots els flancs / d’aquests immensos saraus / i explicar detalls i claus / i solucions i entrebancs… / Però si us he de ser franc, / no serà un treball esclau, / gaudiré tal com s’escau, / car duc la festa a la sang, /
i ho narraré trepidant /i faré lluir com cal / la festa de blancs i blaus».
Obrers blaus de Cal Got i les contrincants de la Factoria blanca
De nou van encetar la presentació del programa de les colles l’alcalde i la regidora de cultura que entre algunes novetats d’aquest any van destacar que per primera vegada la festa major tindrà got propi i, també que el jurat estarà format íntegrament per ciutadans, sense presència de cap membre del consistori, alcalde o regidors. L’alcalde agraïa aquesta novetat, ja que «podré tornar a prendre part a la traca dels mil metres i veure el castell de focs artificials».
Enguany les dues colles han triat una temàtica que pot semblar semblant. Els de la colla dels Blaus feien la seva entrada a l’escenari al so del Bella Ciao, vestint granotes i roba típica d’aquells treballadors de les fàbriques tèxtils de principi del segle passat. Representaven els membres de la Colònia de Cal Got, com a fills, néts i besnéts dels obrers de la ciutat, hereus del temps dels ateneus obrers, el sindicat, la Unió Liberal i el Casino, també de Roca Umbert i el tèxtil, d’en Clotet i les gasoses, de l’Anís del Faust i les destil·leries, les bòbiles, les elèctriques i del paisatge de naus i de xemeneies. Al final de la seva arenga desplegaven una pancarta on es llegia «Tota festa que no fem els blaus, serà feta contra els blaus».
La colla dels Blancs portava a l’escenari una antiga màquina d’imprimir octavetes i la cisalla per tallar-les, mentre una representant, que no cap de colla, ja que diuen que no en necessiten llegia, amb l’eslògan de «Factoria blanca» les seves reivindicacions com a «experts en creació de festa des de 1983. Seguim lluitant i organitzant una festa que no entén d’edats, cultures, gèneres ni de blancs i blaus. És una festa pensada per a tota la ciutat, una festa conjunta». La colla blanca presentarà enguany nous grups i estrenarà un nou espai, la remodelada plaça de Pau Casals. Hi haurà música per a tothom, actes de foc i d’aigua, el joc tornarà al carrer i faran un «bolaco» el dimecres, un acte que, van dir, que serà inexplicable i mai vist. La presentació va acabar amb la foto dels assistents a la plaça.
Text i fotos: Josep MAS