Com cada any, un dels actes de la Festa Major que omple els carrers del centre d’espectadors és la trobada de gegants que fan els de la ciutat amb els convidats d’una altra població. Enguany van ser les dues parelles de Girona que dit sigui de passada, era la primera vegada que sortien juntes de la seva ciutat
Els gegants de Girona van ser rebuts pel Cosme i la Damiana, els gegants vells de Granollers, a la placeta de la casa de cultura Sant Francesc on les gegantes van ser obsequiades com dies abans ho havien estat les de Granollers amb dos rams confeccionats exquisidament pels artistes de l’establiment Les Flors. Després les tres parelles i els capgrossos també de Girona van començar una cercavila, recorrent els carrers Travesseres, la plaça de la Caserna, Santa Anna, fins a entrar ballant a la plaça de la Porxada, on els esperava l’altra parella, l’Esteve i la Plàcida i el Colom. Mentre les quatre parelles de gegants, els capgrossos i el Colom reposaven al peu de la Porxada, els geganters de Girona i els de Granollers van ser rebuts per les autoritats a la sala de govern de l’Ajuntament (la del balcó), on l’alcalde Josep Mayoral els va donar la benvinguda i els va explicar la història dels nostres gegants i de la colla de geganters responsable actualment d’aquests, obsequiant-los amb una litografia commemorativa de la festa. Per la seva part, els geganters de Girona també van fer entrega a l’alcalde de presents en nom propi i del consistori de la seva ciutat.
A la tarda les quatre parelles de gegants van fer una ballada conjunta a la mateixa plaça de la Porxada, aconseguint una vegada més aquest indret, cor de la ciutat i de la festa.
GEGANTS VELLS I GEGANTS GRANS
Malgrat a hores d’ara ja deuen ser ben pocs els granollerins que no coneguin els seus noms, dins el vocabulari de la Festa Major se’ls coneix com els gegants vells i els gegants grans. Els vells són en Cosme i la Damiana, en honor als Sants Metges, Cosme i Damià, que segons consta a les hemeroteques van ser construïts per la casa El Ingenio de Barcelona i venuts conjuntament amb sis capgrossos a l’Ajuntament l’any 1963 per la Casa Closa de Sabadell. Casualment aquell any 1963, Granollers va tenir tres alcaldes, Carles Font Llopart, Joaquim Trullás Cunillera y Francesc Llobet Arnán i els gegants van desaparèixer, sense saber-se res més d’ells fins l’any 1982 que van ser trobats a un magatzem i van ser restaurats.
Els gegants nous, l’Esteve i la Plàcida, en honor al patró i copatró (Sant Plàcid) de la ciutat, van ser estrenats per la Fira de l’Ascensió de l’any 1968. Fabricats a Mataró, van haver de ser restaurats també més tard, el 1987 per Ramon Aumedes.
FÈLIX, ANGELS, CARLEMANY I GIRONELLA
Fent una mica d’història val a dir que Girona compta amb dues parelles de gegants, com a Granollers, la ciutat immortal té els gegants vells, quina informació més antiga sobre ells data de l’any 1830. El varen batejar com en Fèlix i la Maria Àngels, en honor a dos elements molt característics de Girona, el primer el campanar de Sant Feliu o de Sant Fèlix i la geganta, pel Santuari de la Mare de Déu dels Àngels. Aquells gegants originals de la primera meitat del segle XIX no són els que van venir a Granollers, ja que actualment s’exposen al Museu d’Història de Girona i els substitueixen dues reproduccions que va fer l’escultor David Ventura l’any 1993.
L’altra parella de gegants de la ciutat de Girona són en Carlemany i l’Anna Gironella, en honor al rei dels Francs i a la Torre més esvelta de la muralla gironina. Curiosament han passat per una sèrie de peripècies, d’ençà que van ser construïts l’any 1985, al taller de Can Boter de Tiana. Com que quan van arribar a Girona no els van convèncer, els van decapitar i els van fer uns caps nous. Van ser batejats amb els noms actuals l’any 1993 i com la seva parella de companys, l’any 1998 van haver de ser reproduïts en una rèplica que va fer l’escultor terrassenc Jordi Grau.
La passada de rajoles… també pels Blancs
A manca de la prova històrica i reina, puntuable, el concurs de rajolers que es farà aquest tarda de diumenge al Palau Olímpic, la colla dels Blancs portava fins ara guanyat sis de les deu proves en les quals les dues colles han participat. Han estat doncs pels blancs, els campionats d’escacs i de dòmino, l’estirada de corda d’adults, el llançament de rajoles i les dues tandes de passada de rajoles, mentre que els de la colla dels Blaus han guanyat els Correvents, tant l’infantil com el d’adults, el campionat de futbolí i l’estirada de corda infantil.
A la passada de rajoles es van imposar els de la colla infantil dels blancs per dotze rajoles més i els adults en van passar deu més que els seus contrincants. La diferència encara es pot escurçar i tot dependrà del jurat per saber aquesta nit quina colla serà la guanyadora de l’edició del 2017.
Text i fotos: Josep MAS