Foto: Oriol Serra

ORIOL SERRA

Fa cosa d’un mes, el director d’un reconegut festival de música barceloní posava el crit al cel perquè un periodista havia escrit que al certamen en qüestió hi tenia poca presència l’escena autòctona. Polèmiques a banda, el que és cert és que vivim en un país carregat de complexes i un d’ells és aquell que ens fa sobrevalorar qualsevol pixada fora de test pel sol fet de venir de fora, i a la vegada ser incapaços d’apreciar el talent quan el tenim al costat de casa. Mostra d’això últim és la trajectòria del granollerí Xavier Bonfill. Una trajectòria que va enlairar-se al capdavant dels polifacètics Appledog i que ha evolucionat a ritme vertiginós fins a un fascinant present amb nom propi, Cinemascope. Un trio on el compositor, cantant i multiinstrumentista ha sumat forces amb el teclista i artesà electrònic Cels Campos i el violoncelista Àlex Flaqué. Tres ments inquietes que se serveixen tant de les noves tecnologies com dels elements més orgànics per a ensorrar qualsevol barrera que pugui existir entre el breakbeat i la música de cambra, entre el pop més accessible i les avantguardes més marcianes.

Es van presentar divendres passat a la NAUB1 de Granollers, amb un programa doble. Primer, va ser el torn de «The Cello Hero Project». Un concert per a violoncel en cinc moviments que va escriure el propi Flaqué com a treball acadèmic. Precisament, va ser el violoncelista qui més protagonisme va anar adquirint a mida que el concert esdevenia una deliciosa orgia sonora, desembocant en un solo on Flaqué evocava amb el seu instrument el que Miles Davis va fer amb la trompeta i Jimi Hendrix amb la guitarra, i culminant finalment en un imprevisible joc a tres bandes amb escenes d’slapstick incloses.

La segona part de l’actuació va servir per a presentar «9=0» (2012), el primer disc en solitari de Bonfill. El van interpretar sencer, respectant-ne el set list original i elevant entre tots tres unes cançons que podrien manifestar-se enormes fins i tot en la seva versió més esquelètica. Ja com a bis, van aplicar el mateix tractament a l’única mirada que Bonfill faria als seus anteriors projectes. «Aquest tema és de quan érem més joves», va dir el granollerí per a presentar «Fisher Price», un dels (nombrosos) punts àlgids del repertori d’Appledog. La cirereta d’un passi majúscul amb què Cinemascope es confirmaven com una de les propostes amb més projecció i potencial de casa nostra. Ara només cal que en prengui nota qui se n’ha d’adonar.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí