L’any passat, en ple confinament per la pandèmia el Covid 19 Granollers no podia celebrar la tradicional Fira de l’Ascensió. Enguany, un cop acabat l’estat d’alarma, malgrat les múltiples limitacions per bé de la salut, la ciutat començarà a anar tornant, de mica en mica, a la normalitat i s’espera es pugui celebrar la programació que l’Ajuntament presentava aquest dimarts a la Sala de Plens. La presentació en roda de premsa ha anat a càrrec de l’alcalde, Josep Mayoral i les regidores de Cultura i Promoció Econòmica, Maria Villegas i Gemma Giménez. Val a dir que totes les activitats tindran un aforament limitat, hauran de seguir uns protocols i acomplir unes normes de seguretat com a prevencio de contagis, havent de fer la reserva per l’assistència a l’adreça electrònica de l’Ajuntament, granollers.cat/ascensio.
El actes previstos conformaran la programació cultural i la celebració de diferents mercats i exposicions, des del divendres 14, dia de festa local, fins diumenge dia 16 de maig.
Acte culturals als parcs Torras Villà i Ponent, al Teatre i a Roca Umbert
En aquests dos espais oberts s’oferiran diverses propostes escèniques. Al Parc de Ponent s’hi faran els actes destinats al públic familiar, com un concert de sardanes, amb l’orquestra Montgrins, divendres al matí, concerts de tarda i de nit amb la mateixa orquestra; un concert jove, Sabana:ja no m’hi encanto. Dissabte, al mateix escenari, concert jove amb Ebri Knight i diumenge a la tarda, concert d’habaneres, amb Les Anxovetes.
Al parc Torras Villà actuarà divendres a la tarda el Mag Marin; dissabte hi haurà un concert a cappella, Kun mie laulan (Quan canto) amb el Cor Plèiade, dirigit per Júlia Sesé i diumenge es presentarà l’espectacle familiar de circ Absurd, amb Cia Vermut.
El Teatre auditori acollirà divendres l’obra de teatre La cabra, o qui es ilvia? Amb Jordi Boch i Emma Vilarasau i diumenge la presentació d’Aida, a càrrec de Marc Hilbron i després la representació de la mateixa òpera.
Divendres al matí es podrà visitar l’exposició Fem un llibre, organitzada pel Casal del Mestre. Es podrà veure el llibre que l’any passat es va haver de fer en format digital.
A l’espai La Troca, de Roca Umbert es farà dissabte al matí el lliurament de premis del 14è Concurs Ciutat de Granollers de creació de jocs, al que aquest any s’hi ha presentat 134 jocs. En el mateix recinte de Roca Umbert els Xics de Granollers presentaran el concert Escaleta on tour. Tots aquests actes tindran un aforament limitat i s’ha de fer per avançat la corresponent reserva.
Mercats de petit format a les places Barangé, de les Olles i de la Corona
Cinc són les ofertes de petit mercat que ofereix la programació abreujada d’aquesta Ascensió. Seguint el model habitual del mercat dels dissabtes a la plaça de la Corona, amb recinte delimitat, control d’entrada i aforament, les places de les Olles i de Barangé seran els escenaris d’aquesta fira. A les places de la Corona es farà com cada dissabte l’habitual mercat, on a més de l’oferta de fruites i verdures de proximitat, comptarà amb algunes parades de plantes ecològiques locals, cerveses artesanes o altres productes ecològics de la comarca. Durant tot el dia es podrà visitar també el mercat d’Artesans d’Alimentació, a la plaça de les Olles.
Des de divendres fins diumenge, a la plaça Barangé es podrà visitar el Mercat del vi i de l’enoturisme, en el que hi col·labora el Consorci de Promoció Turística de la DO Alella; el Mercat de formatges artesans de pastor i embotits i el Mercat de les Olors, que inclou exposició de plantes aromàtiques i medicinals, venda de producte i de planter, i diverses xerrades i tallers per a famílies i infants: «Catalunya, terra d’olors» i està organitzat pel Parc de les Olors del Serrat de Santa Eulàlia de Ronçana. La regidora Giménez destacava la col·laboració de Francesc Portet, fer fer la selecció dels productors de formatges. Està prevista l’assistència d’una vintena d’expositors.
Esmorzars de forquilla i dinar de l’Ascensió
L’habitual fira gastronòmica òbviament també ha hagut de canviar de format i en el seu lloc, el Gremi d’Hostaleria del Vallès Oriental ha organitzat unes jornades gastronòmiques en les quals alguns bars i restaurants de la ciutat oferiran a la seva clientela esmorzars de forquilla i vermuts i dinars de l’Ascensió. Els clients podran optar a premis com la visita a un celler, vals per comprar en botigues de les diferents associacions de comerciants de la ciutat, per anar a un restaurant, o entrades pel Teatre.
Exposicions per als més nostàlgics
La història de la fira i festes de l’Ascensió estarà present en format de fotografies en diferents espais de la ciutat durant l’edició reduïda d’aquest any. Avançant-se als tres dies tradicionals de la fira, dimarts que ve dia 11 s’inaugurarà a la planta baixa de l’Ajuntament la nova exposició de l’Arxiu municipal que romandrà oberta fins al 13 d’agost i que aquest trimestre està dedicada a fer Una passejada per la Fira de l’Ascensió, dels anys 40 fins als 70. De divendres a dissabte, a la plaça de la Porxada es podran veure també setze imatges històriques presentades en quatre cubs en les que es recorden les antigues i multitudinàries desfilades, els diferents recintes firals i algunes activitats de l’Ascensió. A la Sala Tarafa, del carrer de Corró, els Amics dels Gegants de Granollers mostraran el seu patrimoni amb l’exposició L’Ascensió, gegants i Capgrossos.
Per acabar amb la nostàlgia, uns dos cents cartells i fotografies històriques, obra dels fotògrafs locals i foranis Joan Caballeria, Joan Mas, Joan Tintó, Mercè Bufí, Merletti, Jorge Soteras, Patrici Valls, Pere Cornellas, Postius i Suárez, es podran veure als aparadors de botigues i restaurants per tota la ciutat.
Ja fora de les relacionades directament amb la fira, el Museu del carrer Clave inaugurarà dijous dia 13 la mostra Arqueologia d’un inventari. Vida i política dels objectes de la salvaguarda a Granollers 1936-2021, que es podrà visitar fins al 26 de setembre.
L’alcalde Josep Mayoral tancava la roda de premsa dient que amb aquesta programació «avancem, anem fet tastets» per tornar a veure alguns mercats concrets i reprendre les activitats de sempre, per «fixar-nos l’objectiu que l’any que ve tindrem un format més habitual». Enguany no s’ha pogut utilitzar el recinte firal i s’ha hagut d’optar per recintes més petits i acotats. Mayoral demanava prudència i responsabilitat, indicant que aquest dimarts a Granollers hi havia ja 15.437 persones vacunades, el que representa un 25 per cent de la població, amb l’anècdota que ell encara no ho estava, ja que li tocava l’endemà, però que les dades de la pandèmia no son de moment per llançar gaires coets. Es registren 454’6 persones afectades per cada cent mil habitants, mes del doble de la mitjana de Catalunya i el risc de rebrot era de 521, duplicant igualment la mitja.
Josep MAS