Foto: Xavier Solanas

REDACCIÓ

La història diu que el 29 de juny de 1912, coincidint amb la festivitat de Sant Pere, l’anomenada Caixa de Pensions per a la Vellesa i l’Estalvis arribà a Granollers. Aquell dia es va celebrar un acte solemne al Casino  i la seva arribada fou deguda, remarquen des de “la Caixa”, “a la voluntat dels granollerins d’aquella època, que desitjaven la presència de l’entitat a la població”. La primera oficina de l’entitat a Granollers (la novena que es va obrir fora de Barcelona) es va ubicar en un lloc ben estratègic, l’anomenada Plaça del Bestiar (actualment Plaça Maluquer i Salvador).

Al llarg de tots aquests anys, l’oficina principal ha mantingut sempre el mateix emplaçament. Primer es va instal·lar al primer  pis del número 22 bis de la citada plaça, mitjançant un contracte de lloguer. Posteriorment, a causa de l’increment de volum de negoci de l’entitat, va adquirir el local de la planta baixa i amb les reformes realitzades el 1921 es van traslladar al local actual. La primera oficina que es va situar fora de Barcelona va ser a Igualada, la segona a Girona, la tercera a Tàrrega, la quarta a Lleida, la cinquena a Badalona, la sisena a Tarragona, la setena a Vic, i la vuitena a Olot. Actualment, “la Caixa” té a Granollers 11 oficines, incloent el Centre d’Empreses, que es va inaugurar el 2008.

El primer director de l’oficina va ser Joaquim Mogas. Aleshores es va crear una junta de Patronat formada per autoritats rellevants del municipi. El president va ser Felipe Font, notari, i hi havia tres vocals nts: l’exalcalde Josep Barangé, Fèlix Fagès, diputat provincial i Martí Borrell, procurador.

Tots aquests aspectes van estar ben presents en l’acte d’inauguració de l’exposició que recorda tots aquets fets i la història que al llarg d’aquests cents anys ha viscut “la Caixa” a Granollers, amb una gran quantitat de referències per recordar a partir de la seva tasca social i cultural. En aquest àmbit, cal recordar el desaparegut Centre Cultural (adquirit per l’Ajuntament fa uns anys) que va desenvolupar una gran tasca durant molts anys, arribant a ser un referent a tot Catalunya.

L’acte d’inauguració de l’exposició commemorativa va ser presidit per l’alcalde, Josep Mayoral, i comptà amb l’assistència de la màxima autoritat de “la Caixa” a Catalunya, el Director Executiu Territorial, Jordi Nicolau, acompanyat de la Delegada General de la Província de Barcelona, Maria Jesús Català; el Director de l’Àrea de Negoci al Vallès-Granollers, Francesc Cantó, i la Directora de l’oficina centenària, Beatriu Dorado. L’exposició “Un segle d’història a Granollers” presenta un recull d’imatges tant de l’oficina de “la Caixa” com de l’obra social que ha realitzat l’entitat a la ciutat, així com imatges que reflecteixen l’evolució de la vida industrial, cultural i popular de Granollers en aquests darrers cent anys. La mostra es podrà veure fins a finals d’any. “La Caixa” a través de la seva Obra Social col·labora enguany d’una manera especial en el projecte Carles Riera amb una aportació econòmica de 100.000 euros.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí