Foto: Xavier Solanas

Granollers. La diada de Sant Jordi propicia l’aparició a les llibreries d’unes quantes novetats literàries que corresponen al treball realitzat pels autors de la comarca. Molts d’ells (uns 30) participaran aquest dissabte al matí a la trobada que organitza l’Ajuntament de Granollers, amb la possible presència d’autors com Santi Montagud, Eulàlia Canal, César Alcalá, Marina Martori, Lluïsa Cunillera, Ramon Coma, Lambert Botey, Berta Ventura, Martí Boada, Jaume Barberà, Joaquim Fernández, Joan Sala Vila, Jaume Solà, Jordi Julià, Lluís Olivan, Jordi Riera, Jaume Rifà, Fermí Puig, Ada Parellada, Víctor Pàmies, Jonathan Gelabert, Pedro Gelabert, Empar Moliner, Jordi Masó…

 

PACO MONJA

Sant Jordi, la festa del llibre i la rosa, es converteix en una gran oportunitat per a molts autors de la comarca, satisfets de poder presentar les seves propostes en societat. Al llarg de l’any les pàgines de REVISTA DEL VALLÈS, recullen setmanalment informació sobre algunes de les novetats principals i especialment d’aquells llibres quer per la seva temàtica, referència o autor mereixen una atenció especial. Aquests dies de Sant Jordi, aquells lectors que siguin aficionats a seguir les novetats editorials de la comarca, tindran una cita, per exemple, amb la parada de venda de llibres que organitza La Gralla a la plaça de la Porxada, on es poden trobar gairebé la totalitat de les novetats que corresponen a autors de la comarca.

Des de l’Ajuntament de Granollers i des de fa uns quants anys s’ha fet una tasca rellevant per tal que aquests autors comarcals puguin trobar el seu espai dins del gran panorama general de presència i venda de títols d’autors coneguts i reconeguts, els quals acaparen l’atenció de molts compradors de llibres. A Granollers les parades de llibres i roses seran a la Porxada i al carrer d’Anselm Clavé els dies 21, 22 i 23 d’abril. L’encarregat de pronunciar el pregó de la diada el dissabte, 21 d’abril a les 12 del migdia, serà el poeta celoní Jordi Julià amb nous títols de llibres aquests dies. Serà tot un cap de setmana festiu a l’entorn del llibre amb diverses activitats al carrer per a grans i petits.

 

LA TROBADA DE DISSABTE D’AUTORS LOCALS I COMARCALS a la Porxada serà dinamitzada per l’escriptor Esteve Plantada i entre d’altres hi participaran Marina Martori, Núria Ribalta, Imma Ortega, Toni Argent, Jordi Riera, Lambert Botey, Berta Ventura, Eulàlia Canal, Lluïsa Cunillera, Pilar Cutura, Mariano Fernández, Maribel Panosa, Carles Flaquer, Ramon Gasch, Jordi Masó, Santi Montagud, Lluís Olivan, Víctor Pàmies, Sergi Ramírez, Maria Ripol… fins una trentena de representants segons que han confirmat els organitzadors.

 

EL DIA 23, DIADA DE SANT JORDI, les activitats literàries marcaran el calendari de la diada amb l’organització de diverses activitats, com la realitzada entre 5 i 8 del vespre a la placeta F. Tarafa amb la XIV Lectura popular de poemes d’arreu del món en que tothom està convidat  compartir el seu poema preferit. A 2/4 de 6 començarà una marató de contes tradicionals a la plaça de Maluquer i Salvador, dinamitzada per l’actriu i contacontes Txu Morillas. A la plaça de la Porxada el dia 23 es podrà veure una instal·lació de l’obra Llibres creada per a l’ocasió per l’artista granollerí Àlex Santafé, vinculat a l’Espai d’Arts de Roca Umbert. Als centres cívics s’organitzaran també un seguit d’activitats.

Davant la impossibilitat de fer un recorregut per cadascun dells llibres més importants dels autors comarcals que es presenten aquests dies els aconsellem, si passen per la Porxada, visitar la parada de venda de llibres dedicats exclussivament a aquest apartat, un espai on la comarca del Vallès Oriental esdevé refent de llibres i d’autors. No és exagerat, ni molt menys, parlar d’un centenar d’autors que presenten les seves novetats.

 

ELS AUTORS I LES SEVES PROPOSTES tenen noms, cognoms i títols de llibres. Repassem alguns d’aquests autors, segons una llista facilitada des de Cultura de l’Ajuntament de Granollers: Juna Albert (Sincroniza tu vida, Ediciones B); Núria Albó (Poesia, Ed. Roure de can Roca); César Alcalá (Las traiciones personales de Franco, Ed. Malhivern); Judit Ansó i Glòria Campoy (La vida rural a Gallecs. Dietaris de Joan Ros Herrero, Centre d’Estudis Molletans); Antoni Argent (Tres quarts de set); Jaume Barberà (Singulars. Escolta a aprendre); Martí Boada (Boscos); Lambert Botey i Berta Ventura (Les cendres del silenci, Marcòlic); Montserrat Bustos (El retorno); Eulàlia Canal (Cargol. Què faràs dins d’un iglú?, Ed. Barcanova, amb il·lustracions de Carole Edet); Santiago Cucurella, coordinació; autors: David Bassa, Vicenç Relats… (Esquerra a la cruïlla, Ed. Malhivern); Carles Pujol i Marta Abelló (La força d’un ideal, Témenos Edicions); Alberto Gutiérrez (Gimnasia específica para el rejuvenecimiento facial,); Pedro Locubiche (Dos hermanos y una novia); Adolf Candela, Antonio Sánchez i Quixol Soriano (Les fonts, sobre 16 fonts de Santa Maria i Martorelles); Ramon Coma (L’educació low cost, Ed. Malhivern); Lluïsa Cunillera (Dhuoda); Pilar Cutura (La cuina de la pilar); Alba Dalmau (Vonienska, Ed. Pagès); Alba Dedeu (Versió de El Somni, de Bernat Metge); Josep Francesc Delgado (Si puges a Sagarmatha fumeja vent i neu); Joaquim Fernández (Els escacs a Parets del Vallès); Mariano Fernández i Maribel Penosa (Paraguas para un diluvio); Laia Fortuny (Les víctimes de la Guerra Civil a Mollet del Vallès); Pau Gener (Home a l’aigua); Jordi Julià (Circumstàncies adverses, Poètica de l’exili, Poètica a un ninot).

La llista d’autors segueix amb Marina Martori (Dones Salvatges, Ed. Marcòlic-Alpina); Jordi Masó (Catàleg de monstres, Ed. Alpina-Marcòlic); Laia Membrive (La història de les colles del barri de Bellavista); Empar Moliner (La col·laboradora, La pega negra); Santi Montagud (Esgarrapades, Ed. Marcòlic); Enric Monsant (Ball de parella); Montserrat Morral i Isabel Muniente (La meva música. Improvisació al piano 1); Lluís Olivan (El castell del Dr. Franchini); Imma Ortega (Dues gralles, dos colors. La Festa Major de Granollers); Víctor Pàmies (Amb cara i ulls, En cap cap); Josep Maria Panareda (Plantes mediterrànies, Brau Edicions); Ada Parellada (Sal de vainilla, Columna en català i Planeta en castellà); Fermí Puig (Més cuinetes, Columna); Sergi Ramírez (Enigma Vallès, Ed. Bohodón Ediciones); Vicenç Relats (Revista Vallesos); Núria Ribalta (L’ombra de Proteu, UAB-Servei publicacions; Rosa Ribas (Bíblia en fang); Jordi Riera (El còmic en català, Glenad)…

Cal destacar igualment els llibres de Jaume Rifà (Carrers i camins d’abans i ara de Sant Fost); Maria Ripol (El gegant de la lluna); Joan Sala Vila (Còctel de l’avi, L’Esport en la globalitat humana); Sessi Sitjà i Maria Vidal (El Follet Verdet i els Gegants de Cardedeu), Lluís Solà, Jaume Capdevila (Andreu Dameson, geni de la caricatura); Josep Mas, coordinador del llibre amb d’altres autors (La Garriga secreta 3); Vicenç Viaplana, Carles Hac Mor (Accions parapèticament ictòpiques de Jordi Benito); Jonathan Gelabert (100 asuntos irrelevantes, resum dels articles publicats a Revista del Vallès); Pedro Gelabert (Otros acentos, amb pròleg del director Roberto Giménez); Miguel Steiner (De la felicidad y los hijos. La evolución del pensamiento ético y la dimensión demogràfica de los problemas); Fernando Peña (Donde alcanza mi vista me lleva mi corazón); Manel Baró (El Papillón de la Costa Brava); Alfred López (Ya está el listo que todo lo sabe); Xavier Pérez (Història gràfica del Seminari menor de la Conreria 1940-1998); David Jiménez (L’escata i el vers); Artur Mas, Jordi Turull, Carles Campuzano… (La transició nacional, Ed. Malhivern); Montserrat Guixer (Punt a punt, Ed. Círculo Rojo); Trinidad Viñas (Recuerdos de ensueño, Ed. Seyce); Francesc Fuentes (Escena Musical  Empordanesa, Ed. Seyce)…

Són dies de signatures de llibres per part dels autors. Els autors de l’Alpina i Marcòlic signaran a Granollers el diumenge, dia 22, a les 12 a la Llibreria La Gralla. Es tracta d’Araceli Segarra, Marina Martori, Lambert Botey, Berta Ventura, Santi Montagud, Jordi Masó i Mar Tomás.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí