Els visitants a una tanda de visites guiades, dissabte, a la part exterior de l’Ajuntament. Josep Mas

Aquest cap de setmana, l’Ajuntament de Granollers ha celebrat una jornada de portes obertes amb l’objectiu de fer a conèixer l’edifici històric de la plaça de la Porxada, coincidint amb la commemoració del 45è aniversari de la constitució dels primers ajuntaments democràtics. Tanmateix, s’ha organitzat una sèrie de visites guiades a càrrec de la historiadora Cinta Cantarell.


La visita començava a peu de plaça, situant els visitants en l’entorn d’on està ubicat l’edifici de l’Ajuntament, concretament al número 6. Cantarell feia un repàs als edificis més significatius i als de més valor arquitectònic con Can Clapés, Can Cunillera, l’edifici de l’antiga Can Piguillem i el banc Banesto, per centrar-se ja en l’edifici del mateix Ajuntament. Després oferia una breu pinzellada sobre la història de la construcció de l’edifici actual, encarregat l’any 1902 per l’alcalde Josep Barangé Bachs a l’arquitecte olotí Simó Cordomí Carrera, qui donava per acabada l’obra dos anys més tard, amb tota l’estructura d’un edifici neogòtic. La construcció va fer tirar a terra l’antic edifici, sense gaire valor arquitectònic i es va fer càrrec de les escultures que decoren l’edifici el barceloní Josep Maria Barnadas, qui també és té per l’autor de la decoració de la façana de Can Blanxart, casa modernista de la mateixa època, a la cantonada dels carrers Joan Prim i Torras i Bages.


Centrant-se en la decoració Cantarell va fer fixar-se als visitants en els elements animals i vegetals que decoren la façana l’edifici, com el gall i la serpent damunt la finestra de la planta baixa, que simbolitzen el dia i la nit; els caps d’un home i una dona, amb barretina i mocador al cap, respectivament, indumentària típica de l’època o els dos ocells, més semblants a cigonyes que a corbs o gralles de l’escut damunt el balcó, repassant altres elements ornamentals que també es troben un cop dins de l’edifici, com les gralles i granotes de la barana de pedra de l’escala.


Després, els visitants eren convidats a veure les sales on es couen els assumptes municipals, primer la sala de plens a la segona planta, on el darrer dimarts de cada mes (onze en total) es celebra el ple de l’Ajuntament i un cop l’any se’n fa un d’extraordinari en el qual es debat l’estat de la ciutat. Per l’ocasió es van instal·lar dues vitrines amb documentació específica del primer ple democràtic i altres elements d’aquelles eleccions de 1979. Seguidament, es va passar al despatx de l’alcaldessa, en el que crida l’atenció el quadre regalat per Joan Miró a la ciutat quan es va celebrar la 1º Mostra Internacional d’Art en homenatge seu, l’any 1971, quan inclús el rotatiu La Vanguardia li va dedicar totalment la seva portada en color. La visita acabava a la sala que dona al balcó, actualment anomenada Sala de Govern, on es tracten els assumptes que posteriorment aniran al ple municipal. Antigament, abans de fer-se l’actual, havia estat la Sala de Plens. En una de les parets s’exposa l’escultura de Sant Esteve, copatró de la ciutat, regalada per la Parròquia. A l’altre costat, tres peces de ceràmica fetes per Antoni Cumella. Els assistents també van mostrar interès en la làmpada que penja del sostre i que ha aguantat dos dels fets més greus ocorreguts a la ciutat, els fets d’octubre de 1934 en què la façana de l’ajuntament va ser malmesa a canonades i el bombardeig de 1938. Ocasionalment, gairebé per acabar la visita, com va dir la guia, els visitats van poder sortir al balcó, per observar la plaça i la Porxada des d’aquell punt de vista.


Un cop de tornada a la planta baixa es va poder visitar la reposició de l’exposició fotogràfica que sota el títol El Granollers de 1979 ja s’havia presentat des del juny fins a l’agost de l’any 2019. Com a record es va obsequiar als assistents amb una reproducció facsímil d’una postal de la col·lecció d’Angel Toldrà Viazo de començament de segle XX amb la façana de l’Ajuntament, editada en el mateix format de la de cada exposició.

Josep MAS