El matí del 24 de gener del 1939 l’aviació italiana bombardejava les Franqueses. Aquell dia, a causa de les bombes, morien 3 persones: Jaume Freixes Fumanal, de 27 anys; Àngela Girbau Bassas, de 18 anys, i, Esteve Trasserras Codina, de 43 anys. La zona de l’estació quedava també devastada. El de les Franqueses és només un dels molts exemples de bombardejos que podem trobar a la comarca i a Catalunya.

Ara fa 6 anys, que cada 24 de gener, es rememora aquell fatídic dia i s’homenatja les víctimes: les que van morir, les que van fugir durant la guerra i les que van ser represaliades pel franquisme.

Aquest any, 85è aniversari del bombardeig, els actes s’han iniciat a les 9 del matí, amb l’ofrena floral de tots el grups municipals al monument commemoratiu davant l’estació de tren.

Al punt del migdia, a la plaça de l’Ajuntament, s’ha celebrat l’acte institucional amb altres ajuntaments de la comarca, veïns i veïnes i entitats convidats.

L’acte l’ha obert Joan Garriga, historiador i membre de l’equip que lidera la recuperació de la memòria democràtica a l’Ajuntament de les Franqueses. Garriga ha recordat que, en moments com aquests, «la mort ens reuneix però també ens fa reflexionar» i que el nostre municipi «dóna testimoni per explicar la història i la veritat».

Juan M. Calvo, president d’Amical Mauthausen, ha parlat de la importància de la feina de coneixement, difusió i prevenció que fan entitats com la que representa i institucions com l’Ajuntament. «La llibertat és fràgil» ha dit i ha apel·lat a la consciència democràtica com a mètode de prevenció al retrocés en les llibertats.

Josep Font, de la Xarxa d’Espais de Memòria de la Generalitat de Catalunya, ha celebrat que «els actes i els programes de memòria es van consolidant i ampliant» i que aquests programes són «el principi de justícia transicional, la garantia de no repetició».

El regidor de Memòria Històrica i Patrimoni, Àlex Vega, ha parlat de la recent creada regidoria i de com aquesta vol, des de l’Ajuntament, aportar un granel de sorra al treball de crear memòria crítica sobre aquells fets terribles, per contribuir a conscienciar la societat per a què no consentim, per acció o omissió, que tornin a passar». «Per això».

Finalment, l’alcalde, Juan Antonio Corchado, ha tancat els parlaments que ha reiterat «el compromís per la pau» i «promovent el diàleg constant com a mitjà per resoldre les diferències, reconeixent la diversitat com a una font de riquesa per a les Franqueses». Corchado també ha parlat de la fragilitat de la pau en aquests moments i ha instat a «la comunitat local a unir-se en el rebuig a la violència i a treballar col·lectivament per construir un món on la pau prevalgui sobre la discòrdia».

Els parlaments han anat acompanyats de la música de l’alumnat de l’Escola Municipal de Música.

Carme Ballús i Enric Serra han agafat el relleu al faristol amb la lectura d’un escrit i d’un poema. Tot seguit, l’alumnat de l’Institut el Til·ler ha llegit petites històries parlant des del punt de vista de les víctimes de guerres com la 2a Guerra Mundial, el conflicte de Gaza, la guerra dels Balcans o la guerra d’Ucraïna, entre d’altres.

Finalment, s’ha donat pas a les ofrenes florals al monòlit. Hi han participat:

– Amical Mauthausen i altres camps i de totes les víctimes del nazisme

– Xarxa Espais de Memòria del Memorial Democràtic de Catalunya

– Ajuntament de Canovelles (Yolanda Sánchez, 1a Tinenta d’Alcaldia i regidora de Cooperació i Solidaritat)

– Ajuntament de la Garriga (Albert Jiménez, 1r Tinent d’Alcaldia i regidor de Patrimoni)

– Ajuntament de Granollers (Alba Barnusell, alcaldessa, i Álvaro Ferrer, 1r Tinent d’Alcaldia i regidor de Cooperació, Pau i solidaritat)

– Ajuntament de Vilanova del Vallès (Roser Colomé, alcaldessa)

Com a representants d’altres ajuntaments també hi han assistit Josep Quesada, alcalde de Cardedeu; Marc Palau i Pol Oliveres, regidors de l’Ametlla del Vallès; Anna Monleón, directora del museu Thermalia de Caldes de Montbui i, Joan Ramon, 1r Tinent d’alcaldia de l’Ajuntament de Llinars del Vallès.

Sardanistes Franquesins han agafat el relleu a les ofrenes dels ajuntaments i han donat pas a les dels grups municipals:

– SAL-Candidatura d’Unitat Popular-Alternativa Municipalista

– Sumem per les Franqueses – Confluència

– Imagina-Esquerra-Acord Municipal

– Partit dels Socialistes de Catalunya – Candidatura de Progrés

– Junts per les Franqueses – Compromís Municipal

L’ofrena i l’acte s’han tancat amb l’ofrena institucional de l’Ajuntament de les Franqueses.

En acabar l’acte institucional s’ha fet una visita al refugi de Can Sorgues.