Imatge de la representació de 2022. Foto: Ramon i Laura Ferrandis.

L’associació Fem Pastorets torna a programar aquestes festes una nova edició de l’espectacle dels Pastorets al Teatre el Patronat de la Garriga. L’entitat porta treballant des del mes de juny per adaptar la representació nadalenca. I, en aquesta ocasió, s’aposta per recuperar el clàssic nadalenc, però amb un toc especial.

El text torna a ser una adaptació de Els Pastorets o l’Adveniment de l’Infant Jesús de Josep Maria Folch i Torres, que porta per títol Els Pastorets. El Convent. Un guió de Joan Monells, Lluís Pérez i Arnau Geli. Enguany s’encarreguen de la direcció Pérez i Geli, que comparteixen responsabilitat per primera vegada al capdavant de l’espectacle.

En aquesta ocasió Fem Pastorets ha preparat un espectacle que aprofita el centenari d’una efemèride per ambientar l’obra d’aquest any. Tal com recull el llibre En el Cinquantenari del Patronat Parroquial de la Garriga, de Francesc Puigdomènech i Tey, mossèn Josep Vich i Figueras, Rector de la Parròquia de Sant Esteve de la Garriga el 1923, va demanar a un grup de noies si portarien a terme la representació del Pastorets al poble. I dit i fet! La senyoreta Remei Vilar i Viguer va ser l’encarregada de dirigir un quadre escènic femení, format per només per noies, al convent de les germanes Franciscanes Missioneres de la Immaculada Concepció del carrer Cardedeu. I el 25 de desembre a les sis de la tarda es va estrenar el primer espectacle del quadre escènic parroquial femení de la Garriga format per: Carme Serra i Oliva, Antònia Suquet i Soldevila, Josefa Aguirre i Calls, Mercè Cucurull i Serra, Conxita Serra i Rovira de Villar, Adelaida Figueras i Basset, Àngela Font i Ambrós, Maria Andreu i Garriga, Teresa Anglada i Viñolas, Josefina Comère i Cairó, Conxita Sauqué i Lagarriga, Josefa Masó i Pareras, Maria Mas i Fàbregues, Carme Oliveres i Fernández, Maria Cuspinera i Llanes i Conxita Borràs i Serra.

El president de l’associació Fem Pastorets, Jordi Roig, explica alguns dels secrets:

“Enguany es compleixen 100 anys des de la primera vegada que un quadre escènic totalment femení va representar els Pastorets de la Garriga, i hem volgut aprofitar l’ocasió per recordar aquest fet a l’obra. I, com ja ens agrada, hem apostat per un espectacle que manté tradició i innovació a parts iguals. I no seria possible sense l’ajuda de tots els equips. Fem Pastorets és una gran família que destinem tres mesos de l’any a preparar l’espectacle i es converteix en una experiència on volem fer partícip a tothom. I els dies de Nadal, Sant Esteve i ben passat Reis són el resultat de tot aquest esforç.”

La presència de dones a les representacions teatrals era un fet, malauradament, molt poc habitual durant el primer quart del segle XX. De fet, la presència d’homes i dones dalt de l’escenari no va ser habitual a les representacions dels Pastorets fins la dècada dels anys 40. Però va ser el 1935 quan va aparèixer la primera Verge Maria interpretada per una dona: Conxita Llimargas i Dalmau. Per aquesta raó, l’espectacle del quadre escènic femení el 1923 va ser tot un esdeveniment al poble, que Fem Pastorets ha volgut recordar. I, aquesta efemèride, és el punt de partida de l’actuació d’aquest any que torna a comptar amb un cel, amb un aspecte futurista, i un infern, amb la primera dupla femenina de la història de Fem Pastorets fent Satanàs i Llucifer, que disposaran de poders especials.

En total, gairebé noranta actors i actrius apareixeran dalt de l’escenari, als quals cal sumar-hi tots els col·laboradors de l’espectacle, fins a superar la xifra de 130 persones. L’equip d’escenografia, capitanejat per Francesc Garcia, Josep Gómez, Eugeni Sans i Quim Font, presenta una escenografia que s’ha treballat durant els últims mesos. Enguany es tracta d’un disseny que farà que els actors i actrius apareguin des de diferents alçades. Al mateix temps, l’entitat manté alguns dels temes musicals clàssics de l’entitat, que va composar fa més de 10 anys Joan Figueras. L’orquestra de Fem Pastorets, dirigida per Oriol Garcia, tornarà a ser l’encarregada d’acompanyar les escenes de l’espectacle perquè no falti la música en directe.

I enguany, des de l’entitat també es vol aprofitar les representacions per tenir un especial record per dues persones que l’han acompanyat els últims anys com a actors dalt de l’escenari i que han mort els últims mesos, l’Eduard Vilà Rocafort i l’Oriol Parés Queralt, i a qui es vol dedicar les quatre representacions d’aquest 2023 i 2024.

L’espectacle dels Pastorets de la Garriga compta amb un total de 4 representacions: 25, 26 i 30 de desembre a les 19h i 7 de gener a les 18h. Les entrades es poden comprar a través del web teatrelagarriga.cat