Les Franqueses ha tornat a commemorar el bombardeig de l’aviació italiana durant la Guerra Civil Espanyola de fa 84 anys on van morir tres persones.


L’historiador Joan Garriga el que ha obert l’acte recordant com pel lloc on ara hi ha la plaça de l’Ajuntament i el monòlit commemoratiu del bombardeig, fa 84 anys hi passaven els que fugien cap a l’exili. L’historiador també ha parlat de la investigació sobre els fets de la Guerra Civil a les Franqueses i de com l’objectiu ara és trobar les persones que van acabar en camps de concentració, tant a l’Estat francès com a Alemanya.

El president del Memorial Democràtic, Jordi Font, ha parlat de la ingent feina que s’està fent a les Franqueses i a altres municipis, amb el suport de la Generalitat de Catalunya, per treure a la llum fets amagats per la dictadura durant molts anys i de l’impuls que ha donat a aquests actes la Llei de Memorial Democràtic de 2007.

José Antonio Aguilera, 1r tinent d’Alcaldia, ha insistit en que encara queda camí per fer i que l’Ajuntament està disposat a recorre’l tot perquè «els municipis temi la responsabilitat de fer memòria, de teixir democràcia…»»i continuarem amb la recerca, però també amb la divulgació…és important que les noves generacions coneguin uns fets no gaire llunyans que van passar aquí, en el seu entorn» ha dit Aguilera.

Diversos alumnes de l’Institut el Til·ler han explicat també l’experiència dels seus avis i besavis durant la guerra.

L’acte ha finalitzat amb l’ofrena floral al monòlit de la plaça de l’Ajuntament per part d’Amical Mathaussen; del Consell Comarcal del Vallès Oriental; del Memorial Democràtic; dels ajuntaments de Granollers, la Garriga i Canovelles i, dels grups municipals Junts per les Franqueses, Partit dels Socialistes de Catalunya-Candidatura de Progrés, Imagina Esquerra en Comú-Acord Municipal i Ciutadans de les Franqueses. El 1r tinent d’Alcaldia, José Antonio Aguilera, acompanyat dels i les portaveus dels diferents grups municipals ha tancat l’ofrena.