El parc del Congost serà de nou l’escenari de la 3a VallèsBot el proper 27 de maig. La tercera edició d’aquest projecte tecnològic i de robòtica comptarà aquest curs amb la participació de 26 centres educatius de primària i secundària de Granollers, Canovelles, la Roca del Vallès i les Franqueses del Vallès. La temàtica proposada als centres participants és la diversitat funcional i, sota el lema «Un món per a tothom», l’alumnat està creant propostes tecnològiques i robòtiques per millorar l’autonomia de les persones en el seu dia a dia. Per això, en aquesta ocasió s’ha comptat amb la col·laboració del Centre per a l’Autonomia Personal Sírius de l’Ajuntament de Granollers que ha fet una xerrada al professorat participant i oferirà també assessorament als centres.

Aquest dilluns s’ha presentat al Teatre Auditori de Can Palots aquesta nova edició del projecte amb la presència dels diversos agents implicats. Així, des del Centre de Recursos Pedagògics del Vallès Oriental, Carles Ceacero ha destacat «l’esperit col·laboratiu i no competitiu de la Vallèsbot i es seu aspecte social». I és que aquest curs, tal com ha explicat David Casares del Centre per a l’Autonomia Personal Sírius, el projecte «donarà l’oportunitat als i les joves participants d’apropar-se a la diversitat funcional des del concepte de les capacitats».

Ana Luque, mestra de l’escola Pereanton, un dels 26 centres que hi participen, ha definit la Vallèsbot com «un projecte fonamental de l’escola ja que amb ell fomentem l’aprenentatge significatiu». En aquest sentit, Pere Masó, director dels serveis territorials del Maresme i Vallès Oriental, ha destacat «la importància de la funció social que té l’educació».

El regidor d’Educació de les Franqueses del Vallès, José Antonio Aguilera, ha explicat que «es tracta d’un projecte molt innovador per als nens i nenes i així ens ho expressen». L’alcalde de Canovelles, Emilio Cordero, ha afirmat que «aquest és un altre projecte de suma que triomfa, com també ho és EscenaGran». Justament l’alcalde de Granollers, Josep Mayoral, ha destacat aquesta suma territorial però també l’aliança entre administracions i ha parlat de «tecnologia compromesa a favor d’una societat millor, més justa i més igualitària».

Aquest projecte va néixer el curs 2017/2018 del treball en xarxa entre professors, centres educatius, Ajuntaments i el Centre de Recursos Pedagògics del Vallès Oriental I. Es tracta d’una activitat intermunicipal per la implementació dels coneixements de la robòtica i el pensament computacional tot donant solucions a reptes quotidians del nostre entorn més proper. A diferència d’altres projectes de vocació i cultura tecnològica, la VallèsBot no és competitiva i es fa en horari lectiu, fet pel qual tot l’alumnat pren part de la proposta i aprèn de la construcció i programació de robots.

En la primera edició 800 alumnes de 32 grups de 17 centres educatius de primària i secundària de Granollers, Canovelles i la Roca del Vallès van presentar a la VallèsBot les seves solucions tecnològiques per resoldre problemes de mobilitat fent servir la robòtica. En la segona edició hi van participar un miler d’alumnes de 22 centres educatius de Granollers, Canovelles, la Roca del Vallès i, les Franqueses del Vallès i el tema central va ser la millora dels parcs.

26 centres educatius de primària i secundària s’han sumat a aquesta tercera edició de la VallèsBot. 15 dels centres participants són de Granollers, 6 són de Canovelles, 4 són de la Roca del Vallès i 1 és de les Franqueses del Vallès: Escola Ferrer i Guàrdia (Granollers), Escola Turó de Can Gili (Granollers), Escola Joan Solans (Granollers), – Escola Lledoner (Granollers), Escola Mestres Montaña (Granollers), Escola Municipal Salvador Llobet (Granollers), Escola Pereanton (Granollers), Escola Ponent (Granollers), Escola Salvador Espriu (Granollers), Escola Educem (Granollers), Escola Pia de Granollers, Col·legi L’Estel (Granollers), Institut Carles Vallbona (Granollers), Institut Escola Municipal del Treball (Granollers), Institut Marta Estrada (Granollers), Escola Congost (Canovelles), Escola Jacint Verdaguer (Canovelles), Escola Joan Miró (Canovelles), Escola Quatre Vents (Canovelles), Institut Bellulla (Canovelles), Institut Domus d’Olivet (Canovelles), Escola La Torreta (La Roca del Vallès), Escola Mogent (La Roca del Vallès), Escola Pilar Mestres (La Roca del Vallès), Escola Santa Agnès de Malanyanes (La Roca del Vallès), Escola Bellavista-Joan Camps (Les Franqueses del Vallès).