L’equip del projecte. D’esquerra a dreta: Abel Castilla, Cristina Torra i Lluís Vilaró

A Catalunya s’han produït un total de tretze processos d’independència des del restabliment de la democràcia. És a dir: un total de tretze pobles s’han segregat d’altres pobles després d’un procés d’independència i s’han convertit en municipis lliures i sobirans.

Han estat processos molt diversos i s’han fet via referèndum, via unilateral o via amistosa amb l’altra part implicada. També s’han produït processos fallits o processos que encara ara estan en curs. Alguns d’aquests pobles són Vilanova del Vallès, Badia del Vallès, Bellaterra, Salou, Sant Julià de Llor i Bonmatí, Medinyà, Salt, Sarrià de Ter o Sant Miquel de Balenyà, entre d’altres.

El projecte de televisió En procés vol explicar la història d’aquests pobles. L’objectiu és descobrir les diferents fórmules de la independència sense haver de sortir de Catalunya. El programa s’emetrà on line a través del lloc web www.enproces.cat i a través de les xarxes socials del programa.

Per fer-ho realitat, s’ha engegat una campanya a través de Verkami per aconseguir els fons necessaris per fer una primera temporada de tres capítols, on s’explicaran tres processos d’independència diferents. Les aportacions van dels 10 euros als 500 euros segons les recompenses i es poden fer a través de l’enllaç https://www.verkami.com/projects/19724-enproces-la-formula-de-la-independencia. La campanya acaba el 13 d’abril. L’import que es demana servirà únicament per cobrir les despeses.

El programa pilot sobre Vilanova del Vallès s’emetrà en tres capítols diferents durant la campanya de finançament de Verkami. El primer capítol s’estrenarà el 14 de març. El segon s’emetrà el 25 de març i el tercer el 3 d’abril. Els capítols es podran veure a través de www.enproces.cat i de les xarxes socials del programa https://www.facebook.com/enproces/ https://twitter.com/enProcesCat.