L’any passat l’organització va sorprendre amb l’original decoració del carrer Clavé amb els fanals simulant porteris d’handbol.

Carrers i places de Granollers tornaran a ser plenes de color a partir del dimarts de la setmana que ve i fins al diumenge 2 de juliol. I en seran un any més i ja en van 19, quan arribin a la ciutat els prop de cinc mil joves d’arreu del món i que participaran en el torneig d’handbol base més important del sud d’Europa.

L’edició del 2017 la van presentar aquest dimarts a la Sala de Plens de l’Ajuntament el president del Club, Josep Pujadas, el president de la Federació Espanyola d’handbol, Francisco Blázquez i l’alcalde Josep Mayoral. Entre els assistents hi havia també la vicepresidenta de la Federació Catalana d’Handbol Lydia Pena i representants dels ajuntaments de Les Franqueses, Canovelles i de Vilanova del Vallès, on també es jugaran alguns dels mil cents partits diaris durant els quatre dies de competició. El torneig està estructurat de manera que tots els equips juguin un mínim de cinc partits a la fase de grups, a més dels quarts, semifinals i final, gaudint així d’un veritable ritme de competició.

Una participació estable amb 352 equips inscrits

Malgrat que l’edició d’enguany tindrà una participació lleugerament inferior a la de l’any passat, de 372 equips a 352, destaca l’augment d’equips catalans (177), a més de la participació internacional (111 equips), especialment de països nòrdics com Noruega, Suècia i Dinamarca. De la resta d’Espanya s’han inscrit 64 equips, provinents d’Andalusia, l’Aragó, Balears, la Comunitat Valenciana, Canàries, Castella-Lleó, Euskadi, Madrid i Navarra.

Tot mirant les estadístiques veiem que el nombre d’inscrits ha augmentat gairebé un 40% en les darreres cinc edicions. Tornen aquest 2017 a participar països com Finlàndia i Colòmbia que no van venir l’any passat, encara que alguns sí que ho havien fet anteriorment. Els altres països que participaran són Alemanya, Canadà, Corea del Sud, França, Islàndia, Israel, Marroc, Portugal, Rússia, Suècia, Suïssa i Noruega. El 60 per cent són equips masculins i la resta femenina. Tant en la categoria de nois com en la de noies predominen els jugadors cadets.

Fadrins i àrbitres de primer nivell

Per primera vegada la Granollers Cup tindrà una padrina internacional. Es tracta de la noruega de 26 anys Nora Mork, considerada una de les millors jugadores del món, campiona del món amb la selecció absoluta el 2015, tres vegades campiona d’Europa el 2010, 2014 i 2016 i medalla de bronze en els JJOO de Rio de Janeiro el 2016. L’altre padrí serà Ferran Solé, format al planter del B.M. Granollers i que l’any passat va començar a jugar en el Fenix Toulouse, essent escollit el passat mes d’abril com el millor jugador de la lliga francesa. El mes de novembre va debutar en la selecció espanyola absoluta.

Pel que fa a l’arbitratge, la Federació Espanyola d’Handbol ha organitzat juntament amb el BM Granollers un curs per a àrbitres joves de tot el territori. Els col·legiats arbitraran partits de la Granollers Cup com a part de la seva formació i seran avaluats per la mateixa federació. També hi participaran àrbitres de la Federació Catalana i parelles internacionals de Noruega, Regne Unit, Portugal, entre d’altres.

Inauguració amb la Porxada de gom a gom

Per bé que els equips aniran arribant a Granollers des del dimarts, la inauguració del campionat serà dimecres a partir de les vuit del vespre a la plaça de la Porxada, amb l’acompanyament de la banda d’animació Batukada Brincadeira, la presentació dels fadrins i l’actuació dels Xics de Granollers. A continuació, passades les 9 de la nit es farà la tradicional cercavila des de la Porxada fins al Palau d’Esports, on continuarà l’espectacle.

Els resultats de tots els partits es podran seguir a a la web www.granolerscup.cat i en temps real a través del Twitter @GranollersCup i el hashtag #Gcup2017. Cada dia s’afegiran també les imatges a Facebook i a Instagram. Dues finals seran retransmeses per La Xarxa i VOTV i quatre pel Canal Esport 3, una en directe.

Presentació de la Granollers Cup 2017. D’esquerra a dreta el president del BM Granollers, l’alcalde de la ciutat i el president de la Federació Espanyoa d’Handbol.

Un esdeveniment de caràcter mundial

El president de la Federació Espanyola deia a la seva intervenció que arreu es parla de l’èxit, la participació i el tracte que reben els esportistes a la nostra ciutat, on es viu un ambient lúdic i festiu a la vegada que esportiu. Afirmava que la Granollers Cup és de màxima importància en l’àmbit mundial i s’acomiadava, amb el desig de poder estar la setmana que ve gaudint de la rebuda als participants des del balcó de l’Ajuntament i demanant especialment que es traslladi el seu agraïment a tots els voluntaris i els que participaran en el torneig.

L’alcalde per la seva part afirmava també que la Cup es un esdeveniment de caràcter mundial. «Tothom la coneix. És una referència mundial, amb un líder, en Pep Blanchart i el treball de molta gent, de milers de voluntaris, d’ajuntaments i clubs que estan en aquests municipis compromesos en aquesta història d’èxit, una història col·lectiva, de moltes entitats i persones que l’han fet realitat a partir de la feina i convicció». També assegurava que «és l’esdeveniment esportiu amb més retorn econòmic a la ciutat». Preguntats els membres de la taula sobre si l’organització ens depara una nova sorpresa com l’espectacular engalanada del carrer Clavé de l’any passat, se’ns responia que això serà una sorpresa que es desvetllarà la setmana que ve. També s’informà pregunta dels informadors sobre el reforç del servei urbà d’autobusos per facilitat la mobilitat dels joves esportistes i evitar les molèsties i retards en el servei habitual.

 

Josep MAS