Moment de la presentació de l'Ascensió 2016
Moment de la presentació de l’Ascensió 2016

Dimecres l’alcalde Josep Mayoral, acompanyat de les regidores de Promoció Econòmica, Andrea Canelo i la de Cultura, Mireia López, es va presentar a la Sala de Plens de l’Ajuntament la 66a edició de la Fira de l’Ascensió que enguany tindrà lloc la setmana que ve, de dijous 5 a diumenge 8 de maig al recinte firal,a diversos carrers i places de la ciutat i espais culturals esportius.

La presentació va començar amb el capítol econòmic, a càrrec de la regidora Andrea Canelo. Segons va explicar, al recinte firal s’instal·larà enguany una carpa única a fi d’optimitzar al màxim l’espai. També hi seran presents els sectors més tradicionals de la fira, l’agricultura i la ramaderia, els àmbits d’alimentació, indústria i promoció econòmica.

Com en les darreres edicions, el sector l’automoció té una presència destacada, amb la presència dels principals concessionaris de la ciutat i l’exposició de més de 80 vehicles, en un espai de 2.800 m2, amb la col·laboració de l’UEI Cerclem. També estan representats la Unió d’Empresaris d’Automoció de Catalunya i el Gremi d’Empresaris del Caravaning de Catalunya.

L’estand institucional de l’Ajuntament de Granollers estarà dedicat aquest any als set polígons industrials de la ciutat, on es porten a cap 650 activitats industrials diferents on es podran veure imatges aèries de cada un dels polígons. El comerç de la ciutat hi estarà igualment present, amb un estand dedicat a «una idea» especial sobre l’oi i el lleure de la família. El turisme,com els darrers anys, tindrà un espai destacat a la carpa, amb la presència de la comarca del Segrià, i dos municipis especialment relacionats amb Granollers: Ripoll, per pertànyer ambdues a la xarxa de l C-17 i Castelló, ciutat que, com la nostra, opta per ser seu del Mundial de Handbol del 20121 juntament amb Tarragona i Lleida.

No hi pot faltar tampoc la Mostra Gastronòmica, que enguany arriba a la dotzena edició.

El cartell d'enguany
El cartell d’enguany

Després, la ruta per no perdre’s res de la fira continuarà per l’espai dedicat a Jugar per Jugar, on es trobaran jocs de tot tipus, amb la presència d’autors importants, entre ells dos de Córdoba i Zaragoza i es faran diversos campionats i tornejos… No faltarà l’espai Lego i els voluntaris i voluntàries de l’associació benèfica Ayudar Jugando, que assessoren els visitants en el món del joc. Aquesta 10a.edició s’amplia més el programa d’activitats amb jocs populars i tradicionals, a càrrec de L’Anònima: canut, 7 i mig, argolla, granota, anelles, rutlles, alquerc, molí de nou, etc. També es coneixerà el joc i el nom de l’autor guanyadors del concurs, on s’han presentats 81 de nous. A la Sala de Plens es podien veure exposats els set que han estat classificats per la final.

A l’exterior els més menuts podran trobar el rocòdrom, participar en els campionats de futbol benjamí, passejar en poni, entre d’altes activitats.

Uns dels sectors més visitats, especialment pels menuts és la carpa agrícola ramadera, que enguany presenta una novetat: el Mercat de Pagès, amb productes portats directament pels seus productors de la Comarca. Es faran tastets i degustacions i es podran veure els animals de corral i de granja: vaques, garrins, ovelles, cabres, oques, gallines…


Per començar… dimarts, el pregó

La fira començarà oficialment el dimarts vinent dia 3 a les set del vespre a la Sala Francesc Tarafa del carrer de Corró. Enguany, la pregonera serà  Montserrat Roca Roger, infermera, llicenciada en filologia catalana i directora en ciències socials, exregidora de Serveis Socials i Salut Pública de l’Ajuntament de Granollers del 1999 al 2007 enfermera del CAP Vallès, directora d’infermeria a l’ICS i professora de l’Escola d’Enfermeria de la Universitat de Barcelona, entre d’altres càrrecs. Ara ja està jubilada. Com l’any passat, la pregonera serà rebuda a l’Ajuntament, des on després de signar  en el llibre d’honors anirà a peu pel carrer de Corró fins a la sala Tarafa, acompanyada pels gegants de la ciutat Esteve i Plàcida.

La Festa Major de Primavera

Diverses vegades ho va repetir la regidora de cultura: La fira de l’Ascensió és la Festa Major de Primavera de Granollers. A ella li va tocar fer la presentació dels actes culturals i lúdics entre els quals descatà la 3a. Edició de les Barraques que tindrà lloc dissabte a la tarda al parc del Congost, organitzat per Arran, Blancs i Blaus, Diables, Jovent Ignorat o els Xics.

Sens dubte un dels actes ja tradicionals i esperats per la majoria dels visitants d ella fira és la passada del dissabte que aquest any gira al voltant dels Ninots, Titelles i Putxinel·lis. Com més tard va explicar l’alcalde Josep Mayoral, destacant la feina que cada any fa en Paco Cruz per que la passada sigui ben lluïda, havent canviat aquella antiga passada de bestiar, ja que va perdre sentit ja que els temps han canviat i de bestiar n’hi ha ben poc al mercat de l’Ascensió, per relacionar cada any la passada amb el nostre patrimoni festiu i cultural. Com a novetat és que aquest any la passada serà al revés. La mostra estarà plantada a la carretera i serà el públic qui faci el recorregut, des de la plaça de la Corona, fins a la de Maluquer i la Porxada. Hi haurà la presència de 13 companyies professionals de diverses modalitats de titelles: de guant, de fil, de tija i càmera negra, de peu i vareta, etc. Per això caldrà consultar els horaris programats de les diferents representacions per triar la que més ens interessi, ja que es mostren de manera simultània.

A més de la passada es podran visitar tres exposicions dels mateixos temes, a la Casa de Cultura Sant Francesc, a la Porxada i a la Sala Tarafa on es podrà contemplar El Betlem de Tirisiti,una representació tradicional de la Companyia de Teatre La Dependent d’Alcoi, declarada Bé Immaterial d’Interès Cultural l’any 2002 i que per primera vegada surt de la seva ciutat.

Una tradició que continua és el servei d’autobusos gratuït per anar a la Fira i qu potser s’hauria revisar, ja que el recorregut que fa és tan sols de la plaça de la Constitució fins a la rotonda de l passeig Fluvial i el carrer Camp e les Moreres i que als únics viatgers que beneficia són als dels barris més propers a aquest recorregut, Ponent, Instituts, Primer de Maig i per proximitat als veïns de Canovelles, deixant de banda els altres barris de la ciutat. No seria la ruïna de ningú que durant aquests tres dies fossin gratuïts per a tots els visitants de la fira.

 

Text i Foto: Josep MAS