David Martínez
David Martínez

Artur Mas plega . Cedeix davant la CUP i l’ ANC . Provablement,  alguns sectors de Junts Pel Si tinguin també alguna cosa a veure, encara que no ens ho diguin.

Abandona a tots el que el van votar, a totes les persones que van dipositar la seva confiança en ell, el candidat de Junts Pel Si a la presidència de la Generalitat. Manifesta que plega, però no descarta tornar, potser… quan les aigües tornen a estar tranquil·les?

Expressa que es dedicarà a reconstruir el seu partit. Però si se l’ha carregat en un tres i no res! Juntament amb la federació de CIU. Reconstruir l’espai que ocupava CIU? Que ens expliqui com? Pactant amb la CUP? Cedint el timó

Mas s’estima més escoltar les veus dels contraris, que la dels seus mateixos votants. Els deixa a l’estacada i es renta les mans de tot plegat. El més sorprenent de tot és que ho aconsegueix fer sota aplaudiments. Sincerament és per treure’s el barret. Serà doncs que el model social que defensava Mas no importa. El que importa és el procés en si mateix. L’espai polític que ocupava CDC ha quedat orfe al parlament de Catalunya.

Van ser moltes les persones que van creure en el procés si el pilotava en Mas. Es van implicar,  hi van creure si era precisament ell qui el comandava. Confiaven en la seva persona, en les seves capacitats per a fer-ho possible. Ell era el candidat, l’escollit. El que va guanyar les eleccions. Ara plega, se’n va per la porta del darrera.

Deixa un substitut, Carles Puigdemont, i es queda tan tranquil. Expressa que ho fa pel bé del procés. Però, molta gent volia anar cap a la independència si hi estava vostè senyor Mas. No sé que pensaran els seus seguidors, els que l’han defensat davant la CUP a capa i espasa durant tots aquests mesos; els mateixos que han apostat per vostè. Els que li tenien confiança. Per acabar cedint, calia tanta comèdia?

Cal recordar que la gent que a votat Junts Pel Si, més enllà de la independència,  pocs punts d’acord poden trobar amb la CUP. Del contrari aquests no haguessin reiterat tant el veto a Mas. Que vulguin també la independència no significa que coincideixen en com portar-la a terme. Els que van votar a Mas com a candidat de Junts pel Si, ho van fer només perquè portava la independència en el programa? O també ho van fer pel model de país que proposava? Amb el pas enrere de Mas, entenc que el que importa més és la independència doncs?

Sense anar més lluny d’ unes setmanes; el candidat de Democràcia i Llibertat a les eleccions al congrés dels diputats, Francesc Homs, va expressar en campanya que anava a Madrid a negociar la independència. Els de la CUP, en canvi criden a la desobediència. M’ho sembla o no són posicions massa compatibles?

Fins fa tant sols unes hores,  Junts pel Si  i la CUP ens han fet creure que no es podien posar d’acord. Pels primers renunciar a Mas suposava trair a tots els qui el van votar. No seria massa just fer-ho en favor de les tesis d’una minoria deien. Poques hores més tard, tot canvia. Hi ha un acord. Mas queda fora.

Ens van dir que aquest procés era integrador, que tothom i tenia cabuda. Doncs no és així, vostè senyor Mas de cabuda no en tenia. Ha estat vetat. I això ho dic en la seva defensa. S’ho ha jugat tot en favor d’aquest procés i ara l’aparten. Això d’integrador no en té res. En aquest procés no tothom és benvingut. Em sap molt greu per vostè i això li dic de tot cor.

Finalment, el matrimoni de conveniència entre Junts pel Si i la Cup s’ha produït. La divisió de la societat catalana partidària al procés s’ha reconciliat de la nit al dia; desprès d’haver-se dit de tot i més. Tant aviat s’estimen, com no es poden ni veure. Però el que s’han arribat a dir els uns als altres allà quedarà.

Per fi queda clara la investidura i qui serà el  president. De moment, no hi hauran eleccions al Març. Però, que passarà la setmana vinent? Ningú ho sap, cada dia passa quelcom diferent i contradictori. Proclamaran unilateralment la independència o la intentaran pactar? Ja es posaran d’acord?

El sistema de funcionament de la CUP seguirà sent el mateix, no ens oblidem. Incompatible amb el de Junts pel Si.  Seguirà Junts pel Si  supeditat  a la minoria i a les voluntats de la CUP? Es farà tot a la seva manera? Està clar que votar a Mas, o al seu partit, són sinònims de votar la CUP. És el seu model social el qual s’imposa. Així queda demostrat.  Però si als seus votants ja els hi està bé jo no tinc res a afegir. Ho respecto. Tant sols afegeixo algunes humils i ,encertades o no, particulars reflexions.

Aquesta vegada les parts han estat capaces d’arribar a acords.  Penso però, que l’acord que han parit a contrapeu ha nascut mort. El temps ho dirà. Mentrestant, viurem en una situació d’alts i baixos, seguirem pujats al Dragon Khan de la política catalana.

David Martínez

Diplomat en Magisteri i Educador