solidaritatAvui hem conegut el preacord per un full de ruta sobiranista que proposen CDC i ERC, que preveu novament la construcció d’estructures d’Estat, la redacció d’una constitució i la celebració d’un referèndum dins la legalitat espanyola per aprovar una virtual constitució catalana.

L’experiència dels darrers anys ens ha fet constatar que construir estructures d’Estat sense ser Estat és del tot impossible: ho hem pogut comprovar amb les impugnacions davant del Tribunal Constitucional de nombroses decrets i lleis, fins i tot del referèndum del 9N. Dins de la legalitat espanyola, com ha establert el Consell de Garanties Estatutàries, no es pot edificar cap estructura d’estat ni es permetrà cap referèndum constitucional, com no es va permetre el 9N original.

Des de Solidaritat proposem a  CDC i ERC que no tornin a insistir en els mateixos errors que han dut el procés a l’estat d’estancament en el qual es troba, tot i la reiterada manifestació dels catalans de fer la independència. El preacord de full de ruta que s’ha fet públic no aporta cap novetat al que durant aquests dos anys s’ha estat prometent i no s’ha fet; com ara que subordina la proclamació de la independència a un referèndum que tornarà a ser prohibit per part de l’Estat espanyol. Ara, els interessos de partit i electoralistes han de quedar en un segon lloc, toca posar per davant el país i parlar clar: sense proclamar primer la independència, no pot haver-hi ni referèndum ni constitució.

És per això que Solidaritat Catalana per la Independència proposem a CDC i ERC consensuar  un ACORD de full de ruta clar, honest i viable per fer la independència de l’única manera que es pot fer: 1) Presentant-se a les eleccions amb el compromís de declarar la Independència; 2) Guanyar les eleccions i proclamar la DUI i 3) Un cop independents, desplegar les eines del nou Estat, redactar la nova Constitució Catalana entre tots els actors polítics representatius del país (hagin estat prèviament favorables o no a la independència), i sotmetre-la a referèndum.

Per últim, volem advertir dels problemes de legitimació democràtica de començar primer a elaborar una constitució abans de proclamar la independència: pot haver-hi  independentistes que no estiguin d’acord amb algun dels aspectes de la nova constitució i per tant no se’ls pot obligar a que votar independència signifiqui haver de votar afirmativament a tot el redactat d’una constitució. I d’altra banda,  els catalans que hagin estat en contra de la independència també tenen dret a participar del redactat de la nova constitució catalana, com a ciutadans catalans que són i seran, una vegada ja siguem independents.

Aquesta és la raó per la qual tots els estats que s’han independitzat: primer han proclamat la independència i després han redactat la constitució del nou estat. Estem convençuts que Catalunya no en serà ni n’ha de ser l’excepció, i per això proposem un ACORD sobre el full de ruta que ho contempli.

Executiva Nacional
Solidaritat Catalana per la Independència

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí