Victor Mas, vicepresidente de la FIBA
Victor Mas, vicepresidente de la FIBA

El Pleno del Ayuntamiento de Mollet, en sesión extraordinaria celebrada este lunes 15 de diciembre, aprobó por unanimidad la concesión de 23 nuevas distinciones cívicas «Per Mollet», un reconocimiento que se recoge en el Reglamento Municipal de Honores, Símbolos y Distinciones, y que otorga a personas o entidades por su aportación a la vida de la ciudad.

Este año las personas distinguidas son 13 personas: Bernial Castells, Pelegrí; Borràs Llop, Bruno; Bosch i Sort, Jaume; Cabarrocas Piñol, Montserrat; Lapasset Prat, Joaquim; Llargués Claverol, Andreu; Macià Gràcia, M. Carme; Mas Ràfols, Víctor; Moretó i Reventós, Joan; Navarro Carrasco, Antonio; Net Carbonell, Esteve; Peiró Villanueva, José y Roca Santafé, Josep.

Las 10 entidades reconocidas son: Associació de Donants de Sang del Vallès Oriental – Mollet, Associació de Mares i Pares del CEIP Joan Abelló, Associació Musical Pau Casals, Associació de Pagesos de Gallecs, Associació de

Andreu Llargués, presidente del Gremi de Flequers
Andreu Llargués, presidente del Gremi de Flequers

Veïns de la Fira d’Artesans, Ball de Diables, Caritas Parroquial Mollet , Creu Roja Mollet –  Baix Vallès, Forn de Sant Vicenç y Obra Social El Bon Pastor

La distinción cívica Per Mollet  se otorga, según informa el Ayuntamiento, para rendir homenaje a un conjunto de personas y entidades de reconocimiento y agradecimiento por la labor de promoción del asociacionismo ciudadano y por las manifestaciones culturales, deportivas, de investigación, cívicas, económicas y sociales que han llevado a cabo, de forma larga, continuada, solvente y rigurosa, en beneficio de toda la ciudadanía y para el mayor desarrollo y promoción de la ciudad.

El acto público y solemne de entrega tendrá lugar en los próximos meses, en el Teatro Municipal Can Gomà.

 

Dades biogràfiques i d’història de les distincions cíviques 2014-15

Pelegrí Bernial Castells
Neix a Mollet del Vallès el 1953. Es forma musicalment a Granollers i al Conservatori del Liceu i obté els títols professionals en les especialitats de guitarra i piano. Molt aviat s’interessa pel cant coral i així, des de 1973, dirigeix corals: la Coral El Clavell, i després la Coral Sant Vicenç i la Capella de Música de Santa Maria, de les quals és fundador. Amb aquests corals ha portat el nom de la ciutat arreu: Àustria, Anglaterra, Itàlia, França, Alemanya, Hongria, Txèquia, Polònia, Suïssa. Com a compositor té escrites una trentena d’obres amb les quals ha obtingut diversos premis.

Bruno Borràs Llop
Neix el 1933 a Pinell de Brai (Terra Alta). Als 11 anys deixa l’escola per anar a treballar de pagès a Corbera, i després ja a prop de Barcelona, a Castellet i Gornal. El juliol de 1970, amb la família, s’estableix a Mollet, on treballa en la construcció i després entra a la Derbi, on s’hi està 23 anys. Al 1974 entra a la Coral El Clavell, de manera que ara és la persona, dels socis actuals, que hi porta més anys. El 1981 funda, amb uns amics de la feina, el Club Petanca Mollet, d’on n’ha estat president fins al 2011.
Jaume Bosch i Sort
Neix a Barcelona el 1942. Enginyer tècnic de professió, s’estableix a Mollet per qüestions de feina. L’any 1991 ingressa a Tradicions i Costums, on des de 1993 fins a l’actualitat ocupa el càrrec de president. En aquest mandat, Mollet és nomenada Ciutat Pubilla de la Sardana el 1992, edita un CD de sardanes dedicades a la nostra població i un llibre recull de 600 fotografies de l’entitat. És coautor del llibre La sardana a Mollet. Un segle d’història, publicat pel Centre d’Estudis Molletans. Col·leccionista de vocació, té, entre d’altres, un arxiu amb unes 30.000 referències de sardanes, i un recull d’unes 1.400 lletres de sardanes cantades.
Montserrat Cabarrocas Piñol
Neix a Barcelona el 1953. El 1980 s’instal·la amb la seva família al que considera el seu poble, al barri de Santa Rosa, on de seguida s’implica activament en la primera associació de veïns del barri. També participa en l’AMPA del col·legi Joan Salvat Papasseit i de l’Institut Mollet, d’on n’és la presidenta. El 1991 comença, amb un grup d’amics col·leccionistes, el mercadet de cada primer diumenge de mes, al carrer Portugal. El 1993 forma l’Associació de Col·leccionistes de Mollet del Vallès i Comarca, d’on és secretaria i responsable dels mercadets i fires durant 23 anys i des de fa 2 anys n’és presidenta.
Joaquim Lapasset Prat
Neix a Mollet del Vallès el 1950. La seva gran passió és el futbol i juga en totes les categories del CF Mollet. Entra a formar part de la junta del Ball de Gitanes el 1987 i n’esdevé president des de 1989 fins ara. El 15 de gener de 1995 es fa la primera ballada del nou grup Esbart Dansaire de Mollet, que és el resultat d’una llarga feina de 2 anys de col·laboració amb el director Joan Vallbona i Albert Sans. L’Esbart ha representat la ciutat en diverses contrades i països com les Balears, Ciudad Real, Madrid, Santander, Hongria, Txèquia, Itàlia o França.

Andreu Llargués i Claverol
Neix a Mollet el 1940. Amb 48 anys d’ofici, és la quarta generació de la família que continua amb la flequeria que va fundar el seu besavi l’any 1878 i que, actualment, és l’únic negoci d’aquella època que continua obert a Mollet. Ha rebuts diversos reconeixements: com a Establiment Centenari, com a Mestre Artesà Alimentari, el premi Flequer Mundial i la Medalla al Treball President Macià. Ostenta diversos càrrecs, com el de president del Gremi de Flequers de la Província de Barcelona; president de la Confederación Española de Organizaciones de Panaderia i membre de la Unió Internacional de la Flequeria i la Flequeria-Pastisseria.
M. Carme Macià Gràcia
Nascuda a Barcelona, es trasllada a Mollet l’any 1970. El 1981 entra com a professora a l’Acadèmia Mollet, ara Centre d’Estudis Mollet. A partir del 1991 comença a col·laborar en la revista Notes, del Centre d’Estudis Molletans. Des del 2001 forma part del Consell Directiu i durant els anys 2003 a 2005 exerceix de secretària. Segueix implicada activament com a col·laboradora del centre i enguany ha participat en la recerca que inclourà el volum 30 de Notes sobre la indústria tèxtil a Mollet del Vallès. El 1999 s’implica en la promoció de Mollet de l’Associació Catalunya Contra el Càncer, on ocupa el càrrec de presidenta fins al 2008.
Antonio Navarro Carrasco
Neix en un petit poble de Badajoz l’any 1944. Arriba a Mollet el gener de 1968, i a la primera entitat on s’afilia és l’Associació de Veïns de Can Pantiquet, on arriba a ser-ne president durant cinc anys. No és fins als voltants del 1991 quan comença la seva vinculació amb un grup d’extremenys de Mollet i es fa soci del Centre Cultural Extremeny Virgen de Guadalupe. L’any 2000 entra en la Junta Directiva de l’entitat, i des del 2005 i fins l’actualitat és el president de l’associació. Des de fa un parell d’anys també es soci del Centre Cultural Andalús de Mollet i col·labora amb altres entitats del poble, com la Creu Roja de Mollet.
Víctor Mas Ràfols

Neix a Mollet el 1954. Des de ben petit està lligat al bàsquet molletà a causa de la tradició familiar, en el Club de Bàsquet Mollet. Als 17 anys deixa de jugar-hi i es fa àrbitre de la Federació Catalana de Bàsquet. Amb 22 anys puja a la Primera Divisió Nacional (actual ACB), on està en actiu durant 22 anys i arbitra un total aproximat de 700 partits. Als 30 anys aconsegueix la llicència d’àrbitre internacional, on hi ha estat 15 anys i ha arbitrat més de 250 partits. El 1999 tanca la seva etapa d’àrbitre i es nomenat director tècnic arbitral de la Federació Espanyola de Bàsquet. També és el responsable arbitral de les competicions masculines ADECCO Or, Plata i de la Primera Divisió Femenina. En l‘àmbit internacional, ostenta els càrrecs de vicepresident de la Comissió Tècnica de la FIBA Europe i instructor nacional de la FIBA a Espanya.
Joan Moretó i Reventós
Neix a Barcelona el 1955. És enginyer industrial i especialista en Molineria per la Swiss Milling School de Sankt Gallen (Suïssa), amb premi al millor estudiant de la promoció. Ha ampliat els seus estudis especialitzats en cereals a Estats Units i Canadà. Ingressa a l’empresa familiar, Fills de Moretó, el 1979 on esdevé director general el 1992. En aquest àmbit empresarial ostenta diversos càrrecs, com el de president de l’Agrupació d’Industrials del Baix Vallès, i membre de diverses associacions tècniques cerealistes i de molineria tant de la península ibèrica com internacionals. També forma part de diverses entitats culturals com el Centre d’Estudis Molletans, Òmnium Cultural o l’Ateneu Barcelonès.
Esteve Net i Carbonell

Neix a Mollet el 1936. Durant tota la seva vida ha tingut una presència ben activa en diverses entitats molletanes. En l’àmbit esportiu, ha estat vinculat més de 35 anys al CF Mollet com a jugador i entrenador, i també ha estat vocal de la Junta Directiva del Club Billar Mollet. En el camp educatiu, ha estat membre de les AMPA de les escoles Longaron i Sant Jordi, i en el camp associatiu, ha estat membre i president de la Colla Gegantera. Ha estat part activa de la tasca veïnal dins de l’Associació de Veïns de la Zona Centre. Així, comença formant-ne part de la junta directiva el 1979 i passa a ser-ne president dels anys 2003 al 2014. També és vicepresident de la Federació d’Associacions de Veïns de Mollet del Vallès.
Josep Roca Santafé
Neix a Mollet el 1955. Entra al cos de la Policia Municipal el 1981. L’any 1993 té un accident de trànsit, que el deixa en una cadira de rodes. L’any 2000 entra a l’Associació de Disminuïts Físics i Sensorials de Mollet i Comarca, ADIMO, des d’on comença una intensa activitat de conscienciació en dues direccions: la seguretat en el trànsit i la de trencar barreres urbanes als carrers de la ciutat. Així, col·labora amb la Policia Local en l’àmbit de l’educació viària i amb el Servei Català de Trànsit en diverses campanyes de sensibilització pels accidents i en cursos de formació. Col·labora de manera activa amb l’Ajuntament informat i assessorant sobre les barreres arquitectòniques al municipi, i igualment ho fa amb els comerços, entitats i organismes locals.

José Peiró Villanueva
Neix el 1942 a Los Pertegaces (Olba, Terol). Arriba a Mollet als anys 60, on treballa a Manaut, la Terlenka, i finalment al port de Barcelona com a estibador i després com a controlador de mercaderies, fins a la jubilació. Amb un grup de persones, crea l’any 1981 el Centro Cultural Recreativo Aragonés de Mollet y Comarca, del qual és vocal i delegat de tots els grups durant 25 anys. Actuen a diferents llocs, on es destaca un primer premi a Cantonigròs, i un segon premi de danses internacionals a Llangollen (País de Gal·les). El 2008 deixa el Centre Aragonès per donar pas a les generacions joves.
Associació de Mares i Pares del CEIP Joan Abelló
Aquesta Associació es funda l’any 1989, un any després de la posada en marxa de l’escola. Aquest 2014 ha complert, doncs, 25 anys. Sempre ha format part de la comunitat educativa i hi ha participat activament. Els seus objectius són organitzar les activitats extraescolars, col·laborar en les festes i activitats de l’escola, treballar a favor de la integració de pares i mares en el centre escolar i treballar en general per a les famílies i els infants. També col·laboren i participen activament en la Coordinadora d’AMPES de Mollet i en campanyes com la recollida de roba i joguines per a la mateixa escola i Caritas.
Associació Musical Pau Casals
L’Associació neix l’any 1989 com a fruit de l’interès d’un grup de persones per tenir a Mollet una institució musical activa i proporcionar als joves la possibilitat d’accedir a una formació musical independentment de les seves característiques socioeconòmiques. Participa intensament en el moviment cultural i associatiu de Mollet en actes organitzats per la pròpia entitat, com els concerts d’aniversari, Santa Cecília i Cap d’Any, i també en actes organitzats per l’Ajuntament o altres entitats. Fora de Mollet, ha participat en la cerimònia d’inauguració dels Jocs Olímpics de Barcelona ’92 i ha actuat a Rivoli i en el Festival de Música europea per a Joves que es fa a Neerpelt (Bèlgica) cada any. També ha participat en l’enregistrament de dues bandes sonores de pel·lícules i en una òpera collage.
Associació de Donants de Sang del Vallès Oriental – Mollet
La delegació de l’Associació de Donants de Sang del Vallès Oriental a Mollet neix fa 16 anys, amb la finalitat de cercar i proposar llocs per fer recapte de sang i esdevenir autosuficients en la necessitats de sang a la ciutat. D’aquí surten les captes de Festa Major i la creació del punt solidari de la festa. Aquesta capta ha estat exportada a 15 pobles del Vallès Oriental, i està donant uns beneficis indubtables a les donacions de sang, sobretot en l’aspecte d’aconseguir nous donants i sobretot joves.
També han promogut les donacions de sang a l’hospital de Mollet, i han posat en marxa els APS (Aprenentatge per Serveis) que es fan a moltes escoles de Catalunya.
Associació de Pagesos de Gallecs
L´Associació neix el 2001 per defensar els interessos dels pagesos de Gallecs i representar-los davant les administracions i col·laborar-hi per tal d´unificar criteris de gestió del territori. D’aquesta col·laboració, en sorgeix l´Associació Agroecològica de Gallecs, que té per objectiu principal assolir el desenvolupament rural i local sostenible per mitjà de l´agricultura ecològica i garantir el relleu generacional. Aquest objectiu es porta a terme mitjançant l´aplicació d´un model de gestió agrícola respectuós amb el medi ambient que afavoreix la biodiversitat, la protecció i millora del sòl i la recuperació de les varietats tradicionals i locals; i també garanteix la qualitat dels aliments i el comerç de proximitat, entre d’altres. El resultat és la creació del segell de Producte de Gallecs, amb productes com l´espelta, el blat del cor, la cervesa ecològica Toc d´espelta; la mongeta del ganxet i del carai, el cigró menut i la llentia pardina.
Associació de Veïns de la Fira d’Artesans
L’Associació de Veïns de la Fira d´Artesans es crea l’any 1983. Des de llavors, cada any organitza aquesta fira al setembre, després de la Diada. La Fira està considerada de referència a Catalunya, ja que per participar-hi és imprescindible disposar de la Carta d’Artesà, cosa implica una selecció per la qualitat del producte. Una característica de la Fira, que expressa el caràcter participatiu que té des dels seus inicis, és la decoració de carrers, que es munta en els espais que conformen el nucli antic de la ciutat com són els carrers Portugal, Sol, Can Pacià, Dr. Robert, Gaietà Ventalló, Tajo i la plaça de l’Artesania. El pas dels anys ha fet modernitzar la Fira, i amb el centenar de socis es comença a preparar el tema de decoració ja un any abans i el conjunt d’actes que es fan al voltant de la Fira.
Ball de Diables
La colla molletana del Ball de Diables es constitueix l’any 1983 i està formada, bàsicament, per diables, tiradors i tabalers. Està adherida a la Federació de Diables i Dimonis de Catalunya. Fa activitats de foc, sobretot correfocs, que tenen una destacada presència en les festes majors d’hivern i d’estiu, en què cremen milers de peces de material pirotècnic i quilos de pólvora. Des de l’any 2009, en aquests correfocs hi participa el Moll Fer, la primera bèstia de foc de la ciutat i de Catalunya, que es parteix en dues parts durant la seva dansa, en un gran espectacle de foc i soroll.

Forn de Sant Vicenç
Els avis dels actuals propietaris arriben de Barcelona l’any 1914 i es fan càrrec d’un local situat davant de l’actual Forn de Sant Vicenç. L’any 1918 es traslladen a l’actual establiment. En els anys 60, aquest forn és ben conegut a tot el poble, i també de manera especial en els nombrosos grups de persones immigrades, ja que esdevé una botiga de referència per a moltes d’elles. Els néts dels fundadors, en Pere, la Mercè i en Joan, continuen portant el nom de Forn de Sant Vicenç amb orgull i fent poble i amb una llarga trajectòria de servei als clients, com a establiment centenari que és. Amb motiu d’aquest centenari, el Gremi de Pastissers de Barcelona els atorga el guardó al mèrit professional en la categoria d’or.

Càritas Parroquial Mollet
Caritas Mollet és una entitat de la comunitat cristiana que desenvolupa, des dels anys 60, una acció social a la ciutat amb l’objectiu de promoure el desenvolupament integral de les persones i sensibilitzar la comunitat en pro d’una societat més justa i solidària fent un acolliment obert i sense distincions. Està formada per 112 voluntaris i dos professionals, que porten a terme projectes com l’acollida, les classes d’alfabetització, els espais de tertúlia quinzenals i el servei de dispensació d’aliments i el menjador social. En el servei de dispensació d’aliments, dins la Taula d’inclusió social, atén unes 90 famílies a la setmana. En el menjador social el principal objectiu és aportar una alimentació bàsica i treballar per la inclusió social, oferint un àpat al dia a persones amb dificultats per poder cobrir la necessitat de l’alimentació, sigui per dificultats socials, econòmiques o personals.
Creu Roja Mollet – Baix Vallès
L’assemblea autònoma de la Creu Roja a Mollet es gesta entre els anys 20082009, empesa per la situació de crisi econòmica que es viu a la ciutat i amb la voluntat de col·laborar amb altres entitats amb el mateix compromís de solidaritat social, i queda constituïda el març de 2010. Arran d’aquesta constitució, l’entitat entra en un gestió més professionalitzada per donar el màxim d’eficiència al servei de voluntaris, amb la qual aconsegueixen un nou local on atendre els usuaris,i també un nou espai per al Punt de Trobada. Una de les activitats més importants de l’entitat és la del servei d’aliments, que ofereixen de manera coordinada dins la Taula d’inclusió social. Aquest 2014 ha ofert aliments a més de 500 famílies. També col·labora activament en les accions conjuntes de sensibilització com són les campanyes de recollida d’aliments.
Obra Social El Bon Pastor
L’Obra Social El Bon Pastor, de l’Església Evangèlica de la ciutat, és una entitat que des de fa 5 anys treballa de manera coordinada dins la Taula d’inclusió social per tal de donar cobertura a tota la població molletana afectada per la crisi. La principal tasca és la del servei d’aliments, per al qual compten amb 12 voluntaris, que fan cada divendres al seu local i on atenen de manera regular 600 famílies a l’any. Un altre objectiu important és la col·laboració activa en la captació d’aliments en les grans campanyes de recollida. També col·laboren en les jornades voluntariat que es fan regularment a la nostra ciutat.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí