Foto: Xavi Solanas
Foto: Xavi Solanas

Canovelles, 3 de juny de 2013

Actualment la situació és complicada per a tothom. El Consell Comarcal no viu al marge d’aquest moment tan complex. Ara toca afrontar nous reptes per a les noves situacions. La crisi s’ha de veure com una oportunitat, d’aquí el fet que s’evidenciïn més els valors que té el Consell Comarcal.

Quins són aquests valors?

Principalment la situació passa ara per fer polítiques municipals, però en clau comarcal. Qualsevol decisió municipal que es prengui s’ha d’adaptar a les necessitats comarcals. I en un moment de crisi com l’actual és importantíssim la reducció de despeses. Hem d’actuar conjuntament i mancomunadament per tal de veure els recursos amb els quals comptem i com es poden aplicar a la ciutadania en general, que n’han de ser els principals beneficiaris a nivell sanitari, cultural, de serveis…

Parla d’unificar serveis…

Tenim exemples i models que funcionen perfectament, cas dels serveis socials, dels quals es fa càrrec el Consell Comarcal. En aquest camp es fa una gran tasca. I n’hi ha d’altres exemples per a seguir apostant per la comarca.

Tenim comarca nosaltres?

Jo crec que sí. I el seu nom el sap tothom: Vallès Oriental. Evidentment, dins la comarca, hi ha una diversitat geogràfica i social important. I després ve la província…

Però hi ha gent entestada en crear la comarca del Baix Montseny, del Baix Vallès…

Com a estructura política i social el Vallès està clarament delimitat. Més divisions i allò de cafè per a tots, no. Una altra cosa és parlar de la possibilitat de fer accions conjuntes que afectin a una zona determinada. En aquest camp, evidentment, hi ha moltes coses a fer. Per tant, comarca sí amb diversitat i possibilitats d’acció en zones concretes.

Des del Govern central, el PP sembla decidit a apostar per una divisió de serveis, i determinades institucions com els Consells Comarcals podrien fins i tot desaparèixer.

Em sembla un missatge populista perillós. S’ha de ser una mica més seriós. Jo crec que les coses s’han de plantejar precisament a l’inrevés. Hem de tenir en compte l’estructura social des de la base. I hem de tenir a qui representa, a qui ajuda i quins projectes porta a terme.

 (…)

L’Administració central ha de considerar la tasca que fan aquest tipus d’administracions territorials. És tracta d’una tasca directa, responsable…

Hi ha qui considera que hi ha administracions massa sobredimensionades.

Segurament que hi haurà algun cas, però no podem generalitzar. Cada cas és diferent. Hem de parlar de les coses que es fan i dels serveis que s’ofereixen. La mancomunitat de determinats serveis pot oferir molts avantatges. La clau rau en els serveis que s’ofereixen tot utilitzant bé els recursos dels quals disposem.

Com porta això de ser president del Consell Comarcal i alcalde de Canovelles?

És una duplicitat de càrrecs compatibles, ja que són responsabilitats que es complementen. La municipalització es veu millor des del Consell Comarcal, ja que entens millor allò que fan els alcaldes, sempre treballant pel seu municipi. En aquest sentit, molts alcaldes farien bé en tenir mires més àmplies i pensar en la comarca…

Com viu això de ser l’alcalde de Canovelles, marcat pel percentatge d’atur més alt de la comarca?

Amb gran preocupació i certa impotència, ja que hi ha tant per fer… Hi ha tantes famílies que ho passen malament. Sort n’hi ha del teixit familiar en molts casos i del paper que juguen els pares i els avis, molts dels quals ajuden llurs famílies amb les pensions que cobren després d’haver treballat en empreses com la Camp, Bimbo.. La situació és desoladora.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí