Foto: Xavier Solanas

Paco Monja

Aquest divendres 30, nova cita amb la Festa de les Lletres Catalanes d’Òmnium.

Es tracta d’una festa que ens fa molta il·lusió. Des de fa 23 anys segueix si fa no fa el mateix patró. Hi ha uns premis que desapareixen, d’altres de nous… Però tots són importants i destacats, entre els quals especialment el de novel·la Josep Saperas i el de sociolingüística Josep Camp, ben dotats econòmicament. Sense oblidar el premi Ramon Casanovas, dedicat a les persones o entitats que han destacat per la defensa del país i de la seva llengua; el de comunicació Eugeni Xammar de periodisme actual i digital…

Qualitativament…

Enguany ens hem trobat amb un alt nivell de qualitat. El jurat ha estat molt curós.

Què significa per a Òmnium aquesta celebració?

Ens dóna oxigen per a seguir treballant de cara a properes celebracions i és com un resum principal de les activitats que desenvolupem durant tot l’any. És un premi que fa goig.

Consolidat?

Totalment.

En el cas del premi de novel·la Josep Saperas, resta pendent l’edició.

El premi té una assignació econòmica important i el tema de la seva edició és una qüestió per parlar-ne, ja que es poden trobar potser les fórmules que ho facin possible. Durant un any els drets els té Òmnium, però després passen a l’autor.

Objectiu principal de la festa, fomentar la literatura en català?

Recolzar la literatura, fer país i fomentar la cultura en general. És una aposta per la cultura, pel país i per la llengua, essent fidels als principis pels quals es regeix Òmnium. I molt especialment ara que el país ha evolucionat i es presenta com un país que va cap a la independència o no, ja ho veurem, amb una gent especialment motivada. Tot això va començar el juliol del 2010, va seguir amb la manifestació de l’11 de Setembre d’enguany… Es va obrir una nova porta i sembla que aquesta porta ha fet camí a molta gent.

País.

La gent està més conscienciada de la situació catalana actual. Seguim en el procés lògic d’una major catalanització de la societat i jo crec que en lloc d’anar enrera anem cap endavant. Ens mancarà una mica més de temps…

Moment d’Òmnium Cultural.

En el cas del Vallès Oriental la situació és molt bona. Vivim un moment dolç. En el darrer any, Òmnium ha crescut considerablement amb més de 450 socis, superant els 1.350 actualment. En relació al que ha passat a tot Catalunya ens presenta com a capdavanters en ser els que més hem crescut en percentatge.

Per què creu que passa això?

La gent valora la tasca que realitza Òmnium envers la cultura i envers de Catalunya a nivell general, fet pel qual valora allò que té i allò que pot perdre. Òmnium és una plataforma moguda per ciutadans ben diversos que ens empenyen a seguir treballant pel nostre país.

Òmnium té corda per estona?

Hi ha moltíssimes coses per a fer encara.

Després del 25-N, què en pensa vostè dels resultats?

Jo creia que hi hauria més vot independentista, però el poble ha votat i ja se sap que el poble és sobirà. Jo esperava que s’arribaria als 90 diputats per anar amb seguretat de cara al referèndum…

I ara, què?

Ens toca esperar a veure què passarà.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí