Foto: Xavier Solanas

PACO MONJA

—Vostè ha estat i és la cara visible d’una campanya que via Facebook ha fet fortuna darrerament a Granollers.

—La proposta Els 21 els correm pel Toti i pel que ens han deixat o lluiten contra el càncer es va iniciar el 16 d’agost de l’any passat, quan el nostre amic Toti, en Jordi Vinardell, morí per causa d’un tumor cancerígen. A partir d’aquí un grup d’amics vam pensar que podríem retre-li homenatge, tot participant en l’única prova que corria: la Mitja Marató Granollers-Les Franqueses-La Garriga.

—Tant els va colpejar la seva mort?

—Sí, ja que era un amic estimat i considerat. Nosaltres vam entendre que no era una mort qualsevol, ja que s’havia presentat d’una manera injusta i cruel i ens va canviar totalment aquella persona que tant apreciàvem fins a un final sempre dolorós.

—Formen el grup.

—Sí, l’Associació d’Amics d’en Jordi Vinardell. I vam començar a treballar i vam posar en marxa a Facebook una pàgina que, per a sorpresa nostra, creixia i creixia per segons. Va tenir de cop una acollida tan extraordinària que fins i tot a nosaltres ens va sorprendre. Imagino que el Toti nostre era el Toti de molta gent i la paraula càncer és tan forta en aquests moments… Passen els dies i la gent explica coses i coses, hi ha milers de comentaris, d’agregats nous… És increïble. Hi ha gent que ens explica històries de malalts que passen per processos com el que havia patit en Toti…

—(…)

—Això ens permet, amb gran emoció, seguir el procés de persones com el granollerí Xavi Delgado, que va morir per causa d’una leucèmia; o el cas d’en Marcel, un nen de cinc anys, que aconsegueix vèncer la malaltia… Ara ens queda un altre protagonista, el Kike, que a dia d’avui viu un procés molt difícil. Veurem què passa.

—Molt emotiu tot plegat.

—Ho és, sí. Mentre tot això passava, vam posar en marxa la samarreta solidària, ja que vam voler fer partíceps a més gent. Va ser així com va néixer la samarreta Blava, amb la silueta d’en Toti. I tots, tots, amb un objectiu: córrer la Mitja Marató. Propostes solidàries que es van veure recolzades amb d’altres de suport de Gran Centre, el diari Ara, que tant ens han ajudat…

—Al final, varen lliurar vostès els diners recollits a la Unitat de Cures Pal·liatives de la Fundacií Hospital Asil de Granollers.

—Ho vam tenir molt clar. A nosaltres ens van cuidar molt bé en Toti i sabem que cuiden també molt bé a tots els Totis. En aquests moments de retallades i de dubtes pressupostàris, entenem també que la sanitat pública ha de seguir essent un dret fonamental. Malauradament, encara hi ha molts Totis per recordar i molts Totis per salvar.

—Van organitzar moltes iniciatives socials, culturals…

—Ha estat una manera de fer conèixer el projecte a tothom i ho hem fet amb tota la seriositat del món, ja que fins i tot hem auditat tots els comptes.

—El dia de la Mitja Marató…

—Va ser molt emocionant veure la gran quantitat de samarretes blaves que hi havia. Jo crec que l’homenatge es va traslladar a molta gent, persones que volien deixar clar el que s’ha de fer enfront del càncer i que van fer seva la iniciativa.

—Ara la campanya…

—Es podria dir que donem la iniciativa per finalitzada, però la pàgina segueix viva i oberta, ja que el debat interessa molt i a molta gent. Nosaltres mai havíem pensat que l’homenatge podria ser tan general i que tingués l’acollida tan extraordinària que ha tingut. Des de la modèstia més absoluta, estem satisfets del recorregut que hem fet. Han estat set mesos meravellosos i molt intensos. I tot pel nostre amic Toti.  Gràcies a tots.

 

Jaume Borràs Casademunt (Granollers, 12-4-1976). Comerciant d’instruments musicals i director de l’Escola de Música Combo amb seu al carrer de Barcelona. Segueix, amb canvis substancials, el camí del negoci familiar Comercial Casademunt (electrodomèstics) que va regentar el seu avi Modesto i posteriorment el seu pare Salvador. Des de fa uns 20 anys, ell és al capdavant d’un establiment en el qual els músics poden trobar tot allò que necessitin per a la trompeta, guitarra, piano, bateria… així com una gran quantitat d’accessoris. A l’escola, destaca, “eduquem en l’estudi de la música moderna”. Actualment compten amb uns 80 alumnes. El centre disposa d’una Jove Big Band Combo des de fa uns quants anys, entre d’altres activitats, organitzen la Jazzjoguina solidària de Nadal. Aquella passió que el va dur a fer –i no acabar- els estudis de Periodisme es concreta ara en la seva gran afició per l’escriptura. És autor del blog l’Ignorant ignorat, fet que li permet opinar i seguir l’actualitat de Granollers, tot posant en marxa i recolzant propostes de la xarxa social com la d’Els 21 els correm pel Toti i tots els que ens han deixat o lluiten contra el càncer. Aquesta pàgina de Facebook es va convertir i ho és encara, en un gran fenomen, ja que compta amb uns 10.000 agregats. La història que hi ha al darrera ens diu molt d’en Toti (en Jordi Vinardell, de Granollers, era un amic seu que corria la Mitja Marató i que va morir l’any passat per causa d’un càncer…). Ell, juntament amb d’altres amics (Martí Nadal, Juli López, Carme Llistuella, Laia Llistuella, Miquel Ferrero, Toni Jané i Dani Montserrat), van posar en marxa la iniciativa de córrer la Mitja per en Toti (van vendre més de 4.000 samarretes)… Els diners recollits amb aquesta i d’altres propostes solidàries (uns 25.000 euros) els van lliurar recentment a la Unitat de Cures Pal·liatives de l’Hospital General de Granollers. En Jaume, atleta aficionat, està casat amb Anna Mínguez, amb qui té una filla, la Joana de 8 anys. ◊

 

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí