
L’Arxiu Municipal de Granollers presenta des d’aquesta setmana i fins al pròxim 6 de juny la nova exposició que es pot veure a la planta baixa de l’edifici històric de l’Ajuntament, a la plaça de la Porxada. En aquesta ocasió s’ha volgut afegir als actes que se celebren a la ciutat per commemorar el 125 aniversari del naixement d’un dels músics que van fer que es conegués Granollers amb l’apel·latiu de “terra de músics”, Josep Maria Ruera Pinart, barceloní nascut l’any 1900 i granollerí d’adopció, ciutat on va morir l’any 1988. Ruera va destacar com a intèrpret i director, formant part de diferents orquestres i conjunts musicals, recordat encara en aquestes tasques per algunes de les persones més grans de la ciutat.
Encara ben jove, quan encara no havia arribat a ser major d’edat, amb 18 anys, estan estudiant i per ajudar a pagar-se els estudis, va formar part de les orquestres La Moderna, de Granollers i Pau Casals de Barcelona. Pocs anys després va obtenir la plaça d’organista a la parròquia de Sant Esteve, que va ocupar fins a molt gran. L’any 1924 esdevé el director de l’Orquestra la Catalana, després La Catalonia, una formació de llarga trajectòria, fundada l’any 1883. De 1929 a 1936 va ser director musical de la Societat Coral Amics de la Unió.
Arribada la Guerra Civil, el Comitè Revolucionari va encarregar al mestre Ruera formar part i dirigir la Banda de Milícies. En el seu debut, van interpretar La Internacional i Els fills del poble, i tot seguit van fer una passada per la ciutat. El repertori dels prop de noranta músics que la formaven era obra composta pel mateix Ruera. Al mateix temps tocava al Quartet Clàssic. Durant la guerra va haver de compaginar la música amb altres activitats per mantenir la família, com la fabricació de iogurts a casa seva, que venia. Als anys quaranta comencen a sorgir noves formacions a la ciutat dirigides per Ruera, com ara l’Orquestra Ibèria, amb actuacions populars als sants de barri.
L’any 1944, amb altres músics d’una extraordinària vàlua va fundar l’Orquestra Selecció, segons els entesos, la millor orquestra de ball d’Espanya, amb actuacions pràcticament a tot Catalunya i fins i tot a molts indrets de la resta d’Espanya, fins a finals dels anys cinquanta del segle passat. Després va dirigir el conjunt Els Pleyel, amb actuacions a festes majors i sales de ball, als anys seixanta. El 1961 també va ser nomenat director de l’Orquestra de Cambra de Granollers.

Els tretze plafons de l’exposició
Després de l’introductori que a la vegada es reprodueix al full de sala que poden obtenir els visitants, els tretze plafons de l’exposició mostren sengles imatges amb un interval de seixanta anys, des del 1928 fins al 1977, obra dels fotògrafs Joan Guàrdia, Patrici Valls i M.Collina i nou més d’autors desconeguts. En elles queda palesa l’activitat musical de gran part del segle XX, concretament entre els anys 1918 i 1977.
– ORQUESTRA LA MODERNA, 1918. Retrat d’estudi de l’Orquestra La Moderna, amb Josep Riera, Ventura Campubrí, Vallhonesta i Porta.
Asseguts: Josep Julibert, Josep M. Ruera, Cerezo, Coma, Ricard Albareda, Pau Blanchart i Josep Pujol.
– FESTA MAJOR DE GRANOLLERS, 1927. L’Orquestra La Catalana a l’envelat que l’Alhambra va organitzar a la plaça de Perpinyà, durant la Festa Major. La formaven els músics Francesc Salvadó, Pere Llach, Francesc Bacs, Antoni Brugués, Josep Maria Ruera, Esteve Mogas, Felicia Maresma, Esteve Bataller, Mercier Mallol i Camps.
– BANDA DE MILICIES, 1936. Desfilada de la banda de milícies, dirigida per Ruera, pel carrer de Josep Anselm Clavé. Acompanyaven el fèretre de Joan Cerdà, el primer milicià granollerí mort al front de la Guerra Civil.
– QUARTET CLÀSSIC, 1936, en un concert a la Fonda Europa. Els components eren Joan Font, al violoncel; Josep M. Ruera, que el dirigia i tocava el piano; Joan Sender i Joan Coll, al violí.
– FESTA DELS SANTS METGES, 1942, amb un grup de músics tocant al carrer de Joan Prim. Són Baulies, Felicia Maresma, Alemany, Lluís Pey, Castelló, Josep Cot, Josep Domènech, Josep M. Ruera. També hi apareixen les nenes Maria Reus Castellsagué, Concepció Riba, Mesas, Rafaela Llopart i el nen Francesc Pregona.
– ORQUESTRA IBÈRIA, 1942, en la celebració del sant de barri del carrer de Santa Esperança, en una passejada pel carrer d’Anselm Clavé. Josep Maria Ruera toca el bombo.
– ORQUESTRA SELECCIÓ, 1944-1949, al camp de futbol del carrer de Girona. amb els músics Molet; Santiago Melé; Amador Molins; Bonaventura Garcia; Josep Riera Busquets; Josep Domènech, Pepet del Jazz; Amador Garrell; Victor Pey; Lluís Pey i Josep Maria Ruera.
– ORQUESTRA SELECCIÓ, 1946, a Ca la Sila, amb Josep M. Guasch, Josep Mulet, Angel Viñolas, Enric Pey, Josep M. Ruera, Amador Garrell, Lluís Pey, Victor Pey, Bonaventura Garcia, Amador Molins, Santiago Melé, Andreu Marangues, Josep Domènech i Josep Riera.
– ORQUESTRA SELECCIÓ, 1955, ball amb els músics Angel Viñolas, Josep Mulet, Santiago Melé, Salvador Borràs, Artur Sitjà, Bonaventura Garcia, Eudald Melé, Enric Pey, Victor Pey, Lluís Pey, Josep Domènech i Josep M. Ruera, al piano.
– CONCERT DE SANTA CECÍLIA, 1960. Actuació a la Casa de Cultura Sant Francesc, de Josep M. Guasch, Riera Villar, Alemany, Giró, Felicia Maresma, Oriol de Riba, Esteve Bataller, Casanova, Cunill, Miquel Farin, Arenas, Masat, amb direcció de Josep Maria Ruera.
– ORQUESTRA PLEYEL, anys 1960. L’Orquestra es va crear el 1962 i Josep Maria Ruera la dirigia. En formaven part Bonaventura Garcia, que era el vocalista; Josep Maria Domènech, Enric Pey, Josep Arenas, Joan Gómez, Salvador Ventura i J. Guzmán.
– ENREGISTRAMENT DEL DISC EMPURIES, 1977, per l’Orquestra Ciutat de Barcelona, dirigida per Antoni Ros Marbà, a l’Auditori Llars Mundet de Barcelona, el 13 de juliol de 1977.
– MÚSICA AL CASINO, 1977, amb alguns dels músics de l’antiga Orquestra Selecció. Al violí, Felicia Maresma; canta Bonaventura Garcia; al contrabaix, Riera i al piano, Josep M. Ruera.

Complementant la mostra, a la pantalla de la sala es projecten vint imatges més, referents a l’Orquestra La Catalana (1926), les relacionades en temps de guerra, com un concert de la banda de milícies al parc de l’estació (1936), la banda de música de milícies a la plaça de la Porxada, dirigida per Ruera (1936), la mateixa banda a les grades del camp de futbol; desfilada militar en commemoració de l’entrada dels Nacionals, a finals de la Guerra Civil, al carrer Clavé. Ruera dirigeix la banda (1940; desfilada de la banda de Falange dirigida per Ruera (1941). Quatre fan referència a les orquestres Ibèria (1941), Orquestra de Cambra al Majèstic (1943) i la de Corda, a la biblioteca Tarafa (1945-1949): sis fotografies més de l’Orquestra Selecció dels anys del 1946 fins al 1957, l’Orquestra Pleyel (1962); el festival de música de cobla al Pavelló municipal; el Conjunt musical Pleyel (1979-1970) i l’enregistrament de l’obra Empúries, del mestre Ruera a l’auditori Llars Mundet de Barcelona, el1977. Algunes de les fotografies són obra de Joan Canal, Joan Guàrdia, Josep Bosch, Francesc Gorgui, Antonio Alcalde i Joan Mas Garcia.
Josep Maria Ruera ha estat afortunat quant a reconeixements per part de Granollers, que el va declarar Fill adoptiu; li va concedir la Medalla d’or de la ciutat l’any 1971; el va declarar Granollerí de l’any, el 1972; van posar el seu nom a un carrer i es va rebatejar l’Escola de Música amb el seu nom. Hi ha molts més músics granollerins, d’abans i d’ara, no cal dir noms, que potser haurien de tenir la mateixa sort i no restar oblidats com semblen estar-ho. Perquè, encara que no ho sembli, Granollers continua essent “terra de músics”.
Josep MAS