El restaurant Layón divendres d’aquesta setmana. J.Mas

Els germans Ramon i Josep Planas Gómez han anunciat aquesta setmana el tancament el pròxim dia 10 de gener, un cop passats Reis, del conegut i popular restaurant de Cal Layón, en haver arribat l’hora de la seva jubilació i no tenir el negoci continuïtat familiar, com per desgràcia està passant darrerament en altres botigues centenàries de la ciutat. En Ramon ens deia que volien retardar aquest anunci a primers d’any, però els va semblar que estaven en el deure de poder agrair a tots els actuals clients, molts de tota la vida, la seva fidelitat. Malgrat tot, el dia del tancament a la tarda es farà una festa de comiat.

En Ramon i en Josep, juntament amb les seves esposes, Jordina Teixidó i Piedad Alonso són la quarta generació de la família Planas que ha regentat el cèntric restaurant de la plaça de la Caserna quin canvi de fesomia han estat testimonis des de la seva infància amb aquell vell «cuartel» convertit ara fa més de cinquanta anys en mercat municipal i la també desaparició d’establiments prou emblemàtics, encara que de la competència, com el també històric Cafè Girona, a la cantonada del carrer del Rec.

Segons la història documentada de la família Planas, Cal Layón naixia l’any 1892 quan l’Hilarión Planas Bosch, que era natural de Marata, casat amb Elionor Gispert Lladó, obria la primera taverna. Encara que algunes fonts parlen de què l’inici podia haver estat una primera taverna, també anomenada figón per part d’un germà de l’Hilarión, Pablo Planas, al carrer de les Travesseres.

Un cop acabats els anys difícils de la guerra civil, l’any 1943 el restaurant va ampliar les seves instal·lacions, que havien quedat petites, especialment en algunes dades en què l’afluència de clients era més gran. Com a curiositat, en aquella època Cal Layon va estrenar la primera cafetera.

Can Layón en una fotografia de principis del segle XX.

A l’Hilarión el va succeir primer el seu fill Ramon Planas Gispert i la seva dona Josepa Tarradellas Arnau i després el seu net, Josep Planas Tarradellas, casat amb Marcelina Gómez Paituví, pares dels actuals propietaris. Poc abans de la celebració del centenari, que va coincidir amb la celebració de l’olimpíada de Barcelona’92, el restaurant es va reformar novament, amb cabuda per més de cent cinquanta comensals, mantenint la seva categoria, amb cuina de mercat, considerat com un dels establiments del ram de l’hostaleria de referència de Granollers.

Durant molts anys Cal Layón era la parada dels autobusos de l’empresa Sagalés que anaven i venien de Santa Eulàlia, Caldes, Sant Feliu… Recordem l’antic cartell de porcellana a la paret amb l’anunci de la parada, quan encara no s’havia construït l’estació d’autobusos del parc.

L’any 2019 la família Planas va rebre el guardó dels Premis Porxada, a la gala del comerç que se celebra cada any, com una de les famílies amb la trajectòria més llarga i ininterrompuda en el comerç de la ciutat.

Josep MAS