Aquest dimecres a la tarda l’alcaldessa de Granollers, Alba Barnusell ha inaugurat la reforma de mercat municipal de Sant Carles, de la plaça de la Caserna, acompanyada de la diputada provincial de comerç i consum, Olga Serra, la regidora de Serveis Municipals i Manteniment de l’Ajuntament, Andrea Canelo i el president de l’Associació de paradistes del mercat, Josep Homs.
L’acte començava a peu de carrer, a l’entrada principal del mercat, amenitzat pel grup de jazz Alfons Bertran Trio i el plugim que acompanyava la tarda.
L’alcaldessa feia esment de la importància del mercat municipal en una ciutat quin mercat setmanal està a punt de celebrar el seu mil·lenari, lloant la feia dels paradistes que fan els possibles per aixecar cada matí la persiana de la seva parada. Per la seva banda, Homs destacava la importància del mercat de proximitat amb el tracte més personal dels venedors.
Les obres, que han costat gairebé 1,2 milions d’euros i finançades en gran part amb fons Next Generation, de la Unió Europea van començar el passat dia 1 de juliol. La principal reforma i que comportava un perill més important ha estat la substitució de la coberta d’uralita que es va fer a l’estiu coincidint amb el període de vacances. Amb el canvi de la teulada s’ha aprofitat per instal·lar plaques fotovoltaiques que generaran energia equivalent al 60% del consum del mercat. Tanmateix, unes bateries permetran acumular l’energia no consumida que servirà per abastir les cambres frigorífiques i altres equips elèctrics durant tota la setmana.
La reparació de les façanes s’ha aprofitat també per instal·lar cambres d’aire a les parets exterior per mantenir millor la climatització interior, on també s’han canviat els equips de calor i fred per d’altres més eficients i respectuosos amb el medi ambient.
La façana principal de la plaça de la Caserna ha canviat també la seva fesomia, amb la retirada dels barrots de les finestres i la instal·lació de plafons de policarbonat translúcids i amb llums led, amb la intenció de millorar la llum interior i a l’entorn de l’edifici a la nit.
La reforma que s’ha fet aquest any, implica una de les inversions més rellevants de l’Ajuntament d’aquesta legislatura, quines obres han estat realitzades per l’empresa Serveis Integrals 360 Plus SL.
Un jardí vertical, taquilles refrigerades i informació digital
Una de les actuacions que ha destacat la regidora i que pretén fer el mercat més atractiu i sostenible, ésel jardí vertical que s’ha instal·lat a mitjana altura de la façana del passatge de Sant Bartomeu. Aquest sistema es preveu ampliar a altres indrets de la ciutat a partir de l’any vinent, en llocs com el corredossos i les muralles medievals.
Per la seva banda, el president dels paradistes remarcava la instal·lació de taquilles refrigerades a l’exterior del mercat on els clients podran guardar les seves comandes i una bicicleta de transport. Igualment, l’edifici comptarà amb nova tecnologia digital que permetrà un control d’aforament i pantalles informatives en l’accés.
Història d’un equipament demanat fa gairebé cent anys
La idea de dotar Granollers d’un mercat municipal data de fa prop de cent anys, quan l’any 1928 es feia un primer projecte que, inclús havent demanat un emprèstit de dos milions de pessetes (12 mil euros) no va arribar a quallar. Després de la guerra civil el consistori presentava un estudi en el qual s’insistia a construir el mercat, parlant-se de dos possibles emplaçaments, un soterrani sota la Porxada i els terrenys ocupats pels annexos de l’estació del ferrocarril. Tampoc va arribar a bon port. L’any 1957 es va tornar a parlar de la ubicació al «sot» que anys enrere s’havia començat a fer a la plaça Pau Casals, mentre que dos anys després es tornava a barallar el projecte de la Porxada.
Finalment, es trobaria la solució definitiva quan l’Ajuntament comprava l’antiga caserna de Sant Carles l’any 1965. L’estat de l’edifici, de tres plantes, era totalment ruïnós i l’única obra possible era el seu enderroc. D’aquesta manera es podria aprofitar el solar de 2.138 m2. que ocupava. El 31 de març de l’any següent es presentà el projecte del mercat cobert, obra de l’arquitecte municipal Joan Barangé, que preveia la construcció de 70 llocs de venda i 45 magatzems amb un pressupost inicial de 8.680.832,97 pessetes (48 mil euros dels d’ara). Un any després, el juliol de 1967, s’inicia la seva construcció i pel mes de gener de 1969, ara fa 56 anys tingué lloc la seva inauguració oficial, casualment al mateix temps que s’inauguraven l’ambulatori Vallès de la Seguretat Social del carrer Museu i l’Institut de batxillerat, actual Antoni Cumella.
Josep MAS