Nova decoració de la plaça de la Caserna. J.Mas

Aquest dilluns al vespre les autoritats municipals de Granollers, encapçalades per l’alcaldessa, Alba Barnusell i la regidora de cultura, Vanesa Jiménez, inauguraven els actes de les festes de Nadal, Cap d’Any i Reis a la ciutat, primer amb la presentació del pessebre institucional, a l’entrada de l’Ajuntament i després amb l’encesa de la il·luminació nadalenca de diversos carrers i places del centre.

El pessebre recupera una maqueta de l’any 2004, feta i ara refeta per l’artista local Ramon Aumedes, al taller Sarandaca, que reprodueix la façana de l’edifici hisyòric de l’Ajuntament, coincidint amb el 120 aniversari de la seva posada en servei, l’any 1905, substituint l’antic edifici dins del recinte emmurallat, dins el cas medieval. L’obra va ser encarregada per l’alcalde d’aleshores, Josep Barangé Bachs a l’arquitecte olotí Simó Cordomí Carrera, fent-se càrrec de la decoració escultòrica el barceloní Josep Maria Barnadas. El mateix autor del pessebre explicava als assistents a la inauguració alguns dels detalls decoratius que destaquem de la façana, convidant a tots que a la sortida ens aturéssim a contemplar els elements reals, aligual que els d’altre edificis que ben segur, cada vegada que els mirem de nou descobrirem un detall nou que ens ha passat desapercebut.

La responsable de l’Arxiu Municipal, Laura Casanovas, feia també la presentació de la nova exposició de fotografies antigues que es pot visitar a la mateixa planta baixa de l’ajuntament i de la que n’hem fet menció en un altre reportatge d’aquesta revista.

Pessebre amb la maqueta de l’edifici de l’Ajuntament. J.Mas

Un cop acabades les presentacions, el popular Francesc Payàs, encara convalescent d’una recent intervenció, feia obsequi de dos dels seus dibuixos a la pròpia alcaldessa, com a jugadora veterana d’handbol, amb la signatura de tota la plantilla actual i a la regidora de Cultura un altre amb motiu del 40 aniversari dels Diables de Granollers.

Fora de l’Ajuntament, a la plaça de la Porxada, un escenari esperava l’arribada dels gregorins i gregorines, ajudants dels patges Gregori i Picarol i la patgessa Llum. Després de la seva actuació amb balls i la cançó de la llum màgica, la patgessa encenia els llums, davant l’expectació del nombrós públic, la majoria nens i nenes que omplien la Porxada. Val a dir que la il·luminació d’enguany és bàsicament de reutilització, la porxada repeteix per tercer any amb el Magatzem dels desitjos i la carretera amb la lletra de la Cançó de la llum màgica, per segon any. Carrers com Sant Roc i Santa Anna i les places de les Olles i de la Corona mantenen també l’enllumenat de l’any passat. La novetat d’enguany és el nou muntatge que l’artista Xevi Bayona, autor també de l’estrella que han col·locat a la plaça Sant Jaume de Barcelona, en lloc del pessebre tradicional. La nova instal·lació que duu el títol d’Ingràvid està composta per diverses peces metàl·liques en forma esfèrica amb un diàmetre de quatre metres, que sembla levitar en l’espai i que mostra reflexos tant de dia com de nit, amb la llum del sol o artificial. El mateix Ajuntament l’ha qualificat com un muntatge que es considera com una al·legoria de la diversitat, unitat i comunitat, el fil conductor de la programació de Nadal d’aquest any.

Josep MAS