L’edifici de Can Bosch té façana a la plaça de la Corona i als carrers Alfons IV, Conestable de Portugal i Palaudàries. J.Mas
 

Fa uns dies va començar a córrer el rumor de què l’establiment Maquinària Bosch de la plaça de la Corona també tancava les portes, afegint-se a la que ja comença a ser una llista considerable d’establiments centenaris que, per una causa o altra han d’abaixar la persiana i deixar el negoci. En anar a consultar-ho amb els propietaris es va desmentir en part la notícia, confirmant, això sí, que Can Bosch deixa Granollers per establir-se en una nau al polígon al costat de la variant C-35, prop de les Aigües, de Cardedeu, i de La Roca Village. El trasllat està previst pel mes vinent i un dels motius que s’han exposat per deixar la plaça de la Corona és la dificultat amb què actualment es troben per descarregar els camions que els porten el gènere, entre altres coses les bicicletes elèctriques de la firma LaBosch creada també per ells mateixos.

Està previst que quan Can Bosch es traslladi a Cardedeu, l’edifici haurà de reformar-se per llogar-lo al grup Inditex, que està interessat a traslladar-hi la seva botiga Stradivarius, que actualment té a la mateixa plaça, davant per davant i ocuparia una superfície de prop de mil metres quadrats. El grup Inditext havia estat present també a Granollers anteriorment, amb altres botigues, Bershka, de roba juvenil, Maximo Dutti i Zara.

Imatge de Can Bosch, amb eines al carrer, entre les dècades de 1920 i 1930. Arxiu familiar

Després de 119 anys a la plaça de la Corona

El negoci el començava el besavi de l’actual propietari, Manuel Bosch Vila, l’any 1905 que com a ferrer de professió es va dedicar a les cavalcadures i animals de tir, a més d’elaborar algunes eines per als pagesos. La ubicació de llavors era al número 7 del carrer Alfons IV.

Durant la guerra, els van col·lectivitzar la forja i ferreria, passant a treballar per al sindicat. Acabada aquesta, la van poder recuperar i si bé eren arrendataris, posteriorment van adquirir l’actual immoble, que ocupa bona part d’una de les façanes de la plaça de la Corona i del carrer del Conestable de Portugal, amb sortida també pel carrer de Palaudàries.

Un cop acabada la guerra civil, el seu fill, Lluís Bosch Farras, va començar a fabricar eines agrícoles totalment inexistents després del desastre bèl·lic. Va començar a vendre tractors, els populars Massey Fergusson que també repararien  i adaptarien. Manetes i amant de l’ofici, va dedicar temps i espai a inventar diversos aparells per al cultiu. A la paret del costat del carrer del Conestable, fins als anys 1970 s’hi conservaven les argolles on lligaven els cavalls mentre els ferraven i a dins la farga escalfava el ferro amb què feien les ferradures picant a l’enclusa.

La tercera generació arribaria amb Manuel Bosch Ginesta, enginyer agrícola, forjador i artesà, qui ara té 88 anys i que va començar des de molt jove en el negoci familiar, ajudant al seu pare. Dels grans tractors es va passar a comercialitzar més maquinària de menor dimensió, per a horta i jardins i també durant una època escúters per a persones amb dificultats motius. I més endavant vindrien la quarta i cinquena, amb Joan Lluís Bosch Villaret, de 60 anys i el seu fill, rebesnet del fundador, Lluís Bosch Balcells, de 30.

L’any 2021 Can Bosch rebia el premi Porxada a la gala del comerç, guardó que es concedia pels seus més de cent anys a la ciutat. Aquell any també el rebien la Cansaladeria Sararols, Can Bassa i la Cansaladeria Fontdevila que a finals d’aquest any, casualment hauran plegat la seva activitat.

Dels tractors a les bicicletes elèctriques

A la seva seu actual, per pocs dies, una bona part de la botiga està destinada a l’exposició de bicicletes elèctriques. Pel que expliquen els de Can Bosch, la idea de comercialitzar aquest tipus de vehicles va sorgir l’any 2010, quan l’actual propietari Joan Lluís Bosch i la seva esposa, Isabel Balcells van provar aquest tipus de bicicletes en un viatge que van fer. També es van adonar que molts dels qui es dedicaven a la venda de bicicletes convencionals eren reticents a aquest nou model elèctric i sense pensar-ho van crear l’empresa familiar LaBosch. Van començar la venda a la botiga de la plaça de la Corona i al cap d’un any van crear la primera botiga de LaBosch. En veure que el negoci funcionava, l’any 2017 van obrir una segona botiga a Barcelona i al mateix any una altra a Llavaneres. Actualment, també es venen a botigues a Platja d’Aro, Platja d’Andratx (Mallorca) i Vaquèira (Lleida).

Josep MAS