El 13 d’octubre del 904 es va consagrar l’Església de Sant Esteve, segons l’acta que encara es conserva a la Biblioteca Nacional de Catalunya i que inclou una referència a l’antic Parietes. La data assenyala l’inici de la història de Parets del Vallès, per la qual cosa aquest 2024 se celebren els 1.120 anys de la vila. Des del 2014, l’aniversari se celebra cada cinc anys, quan es van celebrar els 1.110 anys, amb tot un seguit d’actes commemoratius i activitats per a tots els gustos. Enguany, la commemoració tindrà lloc del 10 al 13 d’octubre, coincidint també amb el cap de setmana que se celebren les Jornades Europees del Patrimoni. Uns dies abans, però, es duran a terme algunes activitats als centres escolars per acostar als infants l’origen del seu poble.
Programació d’activitats del 10 al 13 d’octubre
Les activitats obertes a tota la vila, organitzades per l’Ajuntament de Parets i la Parròquia de Sant Esteve, donaran el seu tret de sortida dijous, 10 d’octubre, i comptaran amb la col·laboració de diferents entitats del municipi.
Dijous, 10 d’octubre, a les 11 h, s’inicien les activitats amb una cantada i ballada de la sardana Parets, vila mil·lenària, a la plaça de la Vila, a càrrec dels alumnes de 3r de primària de l’Escola Municipal Pau Vila, l’Escola Lluís Piquer, l’Escola Acesco, el Col·legi NS Montserrat, l’Escola Pompeu Fabra i l’Escola Vila Parietes, i dels alumnes de 1r d’ESO dels instituts La Sínia i Torre de Malla. Aquesta sardana la van compondre Jordi Azagra, director de l’Escola Municipal de Música, i Jaume Anfruns, l’any 2004 amb motiu dels 1.100 anys d’història del poble.
L’endemà, divendres 11, es farà una visita guiada a les pintures murals de la fàbrica Tipel (12 h) i una visita guiada a l’Església de Sant Esteve (17 i 18 h). Més tard, cap a les 19.30 h, s’inaugurarà el mural Iaia, puc pintar a la paret?, obra del paretà Gerard Merino creat al mur del carrer de Sant Jaume, 113.
Dissabte, 12 d’octubre, començaran els plats forts de la celebració. El dia començarà a les 12 h amb una missa a càrrec de mossèn Oriol Gil en honor a la Verge del Pilar. Durant la tarda, la plaça de la Vila acollirà diverses activitats per als més menuts, entre d’altres, amb el Talleret Craft, l’Aina Gomis de Sàndal Produccions i la Cia. Bufanúvols. Serà a la nit quan es realitzarà un dels actes més destacats de l’efemèride. L’Església de Sant Esteve acollirà, a partir de les 21 h, el Concert dels 1.120 anys de Parets. El reconegut músic paretà Paco Heredia oferirà el seu projecte artístic Parets és música, amb el qual ha compost diferents peces inspirant-se en cinc espais emblemàtics de la vila: la Torre Cellers, la Torre de Malla, l’Església de Sant Esteve, el parc la Linera i l’Escola Lluís Piquer. El concert comptarà també amb un recital de poesia, l’actuació del Quartet Dolce Arpeggio i es clourà amb la soprano Keiko Ino.
Diumenge, 13 d’octubre, la plaça de la Vila acollirà la majoria dels actes del matí. A les 10.30 h, se celebrarà a l’església l’eucaristia pels 1.120 anys de Parets i, tot just després, es pronunciaran els parlaments institucionals de mossèn Oriol Gil i de l’alcalde de Parets, Francesc Juzgado, a la plaça de la Vila. Els actes commemoratius es completaran amb una cantada i ballada de la sardana Parets, vila mil·lenària, a càrrec de la Cobla Marinada, la coral del Club Sant Jordi i l’exhibició del grup Violetes del Bosc. Continuarà amb un pilar a càrrec de Manyacs de Parets i una ballada de sardanes amb la col·laboració de l’entitat Sardanistes Paretans.
Una visita guiada a la Torre de Cellers (13 h) i l’espectacle familiar Frederick (17 i 19 h), al Teatre Can Rajoler, posaran la cirereta a un cap de setmana dedicat als 1.120 anys d’història de la vila de Parets del Vallès. A més, l’Associació Fotogràfica Parets organitza un concurs fotogràfic vinculat a aquest aniversari.