L’Arxiu Municipal de Granollers ha aprofitat la celebració a Barcelona i la seva àrea metropolitana de la Biennal Nòmada Europea de cultura transversal, Manifiesta, buscant el replantejament de les relacions entre l’art i la cultura i la societat, amb actes que com a Granollers també es celebren a altres onze ciutats com Mataró, Sabadell o Terrassa.
L’exposició que, com és habitual es pot veure a la planta baixa de l’Ajuntament, a la plaça de la Porxada, ha estat inaugurada aquest divendres i restarà oberta fins al 29 de novembre. Consta dels tretze plafons habituals, aquesta vegada amb divuit imatges, obra dels fotògrafs granollerins Joan Mas, Joan Tintó, Pere Espaulella, Joan Marc i Pere Cornelles i dels barcelonins, fotògrafs de premsa, Brangulí i Carlos Pérez de Rozas.
El tema escollit per l’Arxiu Municipal per l’exposició d’aquesta tardor han estat les manifestacions artístiques, l’especial «moguda» durant la dècada dels anys 70 del segle passat, que va fer, entre altres coses, que algunes actuacions sobrepassessin el límit local i inclús de Catalunya, per ser notícia nacional, amb protagonistes internacionals com Dalí, Miró o Tàpies i el nom de Granollers es convertís en un referent en el panorama artístic nacional.
Tal com explica el full de sala de l’exposició, «Situats en els anys grisos del tardofranquisme i primers de la Transició, una explosió de color, creativitat i llibertat va sacsejar la nostra ciutat. Granollers esdevenia així epicentre de l’avantguarda artística, entesa com a innovació respecte de les formes tradicionals o convencionals, amb l’organització, la primavera-estiu de 1971, de dos esdeveniments clau». Es refereix a la I Mostra Internacional d’Art. Homenatge a Joan Miró, amb la participació d’importants artistes com Antoni Tàpies, Antoni Cumella i Ràfols-Casamada, i el I Concurs d’Art Jove, on van prendre part 55 artistes com Carlos Pazos, García Sevilla, Jordi Benito, Xavier Vilageliu, Joan Pere Viladecans, Claret Serrahima, entre altres.
Alguns dels actes de més relleu van estat organitzat per un acabat de crear Centre d’Iniciatives i Turisme (CIT), dirigit per Joan Illa Morell (JIM). Un d’ells va ser el Festival Internacional de Música Progressiva, que es va celebrar al camp de futbol de Palou durant l’Ascensió de l’any 1971. Va ser un festival que va aixecar força polseguera, en el que van assistir uns 4.500 assistents i que va durar més de vint hores seguides de música en directe, amb bandes llegendàries del pop com Smash, Màquina! o Family de Roger Chapman. Tal com explica l’artista Vicenç Viaplana en el llibre de la Col·lecció Coneguem Granollers Manifestacions artístiques a Granollers 1971- 73, el festival va deixar «una empremta inesborrable a la memòria col·lectiva». Malgrat la magnitud d’aquell espectacle, Joan Illa aconseguiria que encara es parlés més de Granollers quan al mes d’agost de 1974, ara ha fet cinquanta anys, va organitzar el que es va anomenar «Granollers Happening Alta Mongòlia» de Salvador Dalí, una acció surrealista que va revolucionar la Porxada. A galledades es va pintar, primer un gran mural i després tot el voltant de la Porxada i els qui hi havia participant o entre el públic. A la pantalla de la sala d’exposicions es reprodueix la pel·lícula, d’aproximadament 13 minuts que va filmar Josep Lluis Arimany Nicolau, en la que queda ben reflectida l’actuació de tots els assistents i de com va quedar la plaça.
El mateix any 1974, per la fira de l’Ascensió, la Passada es va esdevenir un altre happening, amb una desfilada artística que van dirigir els artistes Eduard Arranz-Bravo i Rafael Bartolozzi, que en aquell moment treballaven en l’icònic mural multicolor de la fàbrica Tipel de Parets i que també va tenir les seves opinions en contra, en manifestar algunes fons que distreia els conductors que circulaven per l’autopista.
Les fotos, una a una
Aquestes són els actes i imatges que es recorden i reprodueixen a l’exposició:
– I MOSTRA INTERNACIONAL D’ART. Maig de 1971. Dues fotos de l’homenatge a Joan Miró, organitzada pel Centre d’Iniciatives i Turisme, a la sala d’exposicions de la Caixa de la Diputació Provincial de Barcelona, a la plaça Maluquer.
– I CONCURS D’ART JOVE. Maig de 1971. Exposició a la Casa de Cultura Sant Francesc de les obres seleccionades en aquest concurs d’art jove, on van participar una cinquantena d’artistes amb objectes del nou art conceptual.
– FESTIVAL INTERNACIONAL DE MÚSICA PROGRESSIVA. 22 de maig de 1971
Dins de la programació de les Fires i Festes de l’Ascensió i organitzat pel Centro de Iniciativas y Turismo, es va celebrar aquest festival de música al camp de futbol de Palou. Hi van actuar grups nacionals i internacionals.. Molts joves hi van ser presents les vint hores que es va allargar l’esdeveniment.
– EXPOSICIÓ DE JORDI BENITO. Gener de 1972
Environament de l’artista Jordi Benito a la Casa de Cultura Sant Francesc, on va fer una instal·lació amb pedres de dimensions considerables, carbó, calaixos, roba…
Benito va ser un dels joves granollerins que va tenir més projecció artística.
– INSTAL·LACIÓ DE VICENÇ VIAPLANA. Juny de 1972. Dues fotografies del muntatge de l’artista Vicenç Viaplana a la Casa de Cultura Sant Francesc, que juntament amb Albert Granado i Francesc Sastre, van ocupar la sala amb les seves instal·lacions.
– INSTAL·LACIÓ DE FRANCESC SASTR. Juny de 1972. Dues fotografies del
muntatge de l’artista Francesc Sastre a la Casa de Cultura Sant Francesc.
Amb dos artistes més, Albert Granado i Vicenç Viaplana, van mostrar les seves instal·lacions en aquest espai.
– EL SANT SOPAR.1973. Fotografia de la recreació del Sant Sopar, una acció en la qual van participar diferents artistes per anunciar el projecte «Art a Granollers», una iniciativa que no va quallar per desavinences amb l’organització.
– GRANOLLERS HAPPENING. 23 de maig 1974. Desfilada artística dirigida per Eduard Arranz-Bravo i Rafael Bartolozzi, organitzada pel CIT, durant la Fira i Festes de l’Ascensió; a la imatge, al seu pas per la plaça de la Corona.
– GRANOLLERS, VILA OBERTA. Abril de 1975. Dues fotografies de l’exposició multidisciplinària a la botiga La Clau del carrer d’Alfons IV, amb la participació de molts artistes locals com Magda González o Josep Franco, representats amb aquestes obres.
– CRAIXE AL REI. 1976. Rodatge de la pel·lícula Craixe al rei d’Albert Granado.
– CERCAVILA A LA PORXADA. 12 de novembre de 1977
Cercavila per reivindicar i donar suport als tràmits d’obertura del Centre Dramàtic del Vallès Oriental dins dels actes de la programació del VI Cicle de Teatre de Granollers, organitzat pel Teatre de l’Associació Cultural (TAC).
– HISTÒRIES PER A SER CONTADES. 16 de juny de 1979. Dues fotografies.
Els actors del TAC Glòria Font, Josep Castells, Eugeni Estradé i Gregori Resina van interpretar aquesta obra a la sala d’actes de l’Institut de Batxillerat, actual IES Antoni Cumella.
– EXPOSICIÓ PICTÒRICA. Agost de 1979. Exposició de pintures dels artistes locals Jordi Benito, Joan March, Paco Merino i Vicenç Viaplana sota la Porxada, durant la Festa Major.
L’exposició es pot visitar de dilluns a divendres durant tot el dia i fins al 29 de novembre.
Josep MAS