Els gegants de Granollers i els de Vilanova i la Geltrú, amb les seves respectives colles de gegantes, dissabte al peu de la Porxada. Josep Mas

Els gegants de Granollers van participar el passat mes de maig com a convidats d’honor en la Dansada dels Gegants de Vilanova. Gegants i geganters, amb la colla en ple, van ser rebuts pels quatre gegants vilanovins, els Gegants Grossos i els Gegantons o gegants petits. Aquest dissabte de Festa Major, l’Esteve, la Plàcida, en Cosme i la Damiana, amb la colla d’Amics i Gegants i Capgrossos eren ells els amfitrions, rebent el Gegant de la Porra i la Geganta Grossa i els Gegantons l’Hereu i la Pubilla. Tal com mana el protocol, els gegants convidats han estat rebuts a la placeta de Sant Francesc pels gegants Vells, Cosme i Damiana on la Pubilla de Vilanova ha estat obsequiada amb el ram fet per la Yolanda de Les Flors i que lluiria tot el dia. La Geganta Gran ja portava el seu de ram, des de Vilanova, també estrenat per l’ocasió. La parella dels Gegantons de Vilanova i en Cosme i l Damiana han fet un ball a la placeta per anar en cercavila cap a la plaça de la Porxada on segons ja és tradició, els convidats són rebuts pels gegants Grans, L’Esteve i la Plàcida i el Colom. Enguany, aquest “element” es veu que es trobava millor plantat al costat del guàrdia de l’Ajuntament, que tenia ventilador i deu haver dit que anessin passant.
Un cop plantades les quatre parelles al peu de la Porxada els geganters de Vilanova han estat rebuts per les autoritats municipals i convidats a pujar a la Sala de Govern, on des del balcó han pogut veure en millor perspectiva l’escenari dels balls de la tarda. Després d’un breu parlament de benvinguda per part de l’alcaldessa, Alba Barnusell i el president del grup geganter, Gerard Nogueira han obsequiat els visitants amb una litografia, regal institucional de l’Ajuntament i una reproducció en miniatura dels gegants Esteve i Plàcida. Per la seva part, el president de la colla de geganters de Vilanova, Isaac Pérez, ha obsequiat als de Granollers amb el llibre Ara vénen els gegants, editat amb motiu del tercer centenari dels Gegants de Vilanova. La matinal ha acabat amb la foto de família de les dues colles geganteres i els quatre gegants.
A la tarda els quatre Gegants de la Ciutat el Colom i els Capgrossos, desfilaven en cercavila des de la Porxada fins a la plaça de la Corona i per tota la carretera per tornar a plaça, aquesta vegada sí, acompanyats pel Colom i els nans, on amb una ballada dedicada al públic que de nou omplia bona part d ela plaça, donant per acabada la festa de la Convidada. A qui tocarà l’any que bé?

Els Gegants Grossos i els Gegantons de Vilanova a la placeta de Sant Francesc on la pubilla va rebre el ram de Les Flors. Josep Mas



Els convidats de Vilanova

El primer referent que es té sobre els Gegants Grossos de Vilanova data del 1709, amb una referència en el llibre de comptes d’obra de l’arxiu de la parròquia de Sant Antoni, on apareix escrit el pagament de pintar els gegants i mulassa, per les festes de Corpus d’aquell any. Per celebrar els tres segles de referència històrica , l’any 2009 van editar un conte titulat “Quants anys feu, gegants?” i el llibre “Ara vénen els Gegants”.
Els gegants actuals no són els originals, ja que a part d’altes vicissituds anteriors, durant la guerra civil de 1936, els gegants van ser traslladats del temple de Sant Antoni, on es guardaven des del 1790 fins a l’edifici de les casernes, on van quedar abandonats, i allà entre els nens i les rates es varen encarregar de destrossar-los i deixar-los inservibles. Per altra banda, els Gegantons de Vilanova van ser estrenats el 26 d’agost del 1771. Fins a la Guerra Civil apareixen al costat dels Gegants Grossos, fins que l’any 1936 cap a Barcelona esclata la Guerra i van ser abandonats a la seva sort juntament amb el Drac i la Mulassa. Vilanova es va quedar sense els Gegants Grossos fins a l’agost del 1948, quan un grup de persones del “Fomento Villanovés” van recuperar per la Festa Major els gegants actuals.

Una tradició des del començament de la nova Festa Major

Els anys 80 amb l’inici de la Festa Major de Blancs i Blaus i amb la recuperació de les dues parelles de gegants de la ciutat, les trobades de gegants eren l’acte geganter principal de la festa. Ja se celebraven el dissabte de Festa Major, els quatre gegants de Granollers, portats per membres de la colla dels Blaus, rebien una vintena o trentena de figures que participaven en la tradicional cercavila de gegants i en els balls a la plaça de la Porxada.
Va ser a partir de l’any 1998, amb la creació de l’entitat Amics dels Gegants i Capgrossos de Granollers, quan es va passar a convidar a una sola localitat. Fins aquest any ens han visitat els de l’Hospitalet, Montornès, Vilanova del Vallès, els gegants del Pi, de Santa Maria del Mar, els de la Ciutat i els de la Pedrera, de Barcelona; Santurce, Argentona, Vilanova de Sau, Balaguer, Palma de Mallorca, Sabadell, Camprodon, Badalona, Valls, Molins de Rei, Girona, Mataró, de la Pedrera de Barcelona, Santa Coloma de Gramenet i Tarragona. Només els anys 2020 i 2021 no va haver-hi trobada, a causa de la pandèmia.

Josep MAS