Després d’haver-se tingut d’anul·lar la presentació pública dilluns passat, per motius de tothom coneguts, tal com vàrem publicar en aquesta mateixa revista, l’Ajuntament i les colles de Blancs i Blaus han fet conèixer aquest dimecres el programa oficial de la Festa Major d’enguany, que compta amb més de 250 actes. Destaquen dos aspectes en concret, es recupera el castell de focs de final de festa del diumenge que l’any passat va haver de ser suspès amb motiu del decret de sequera i un petit detall, que per molts veïns serà gairebé insignificant, referent al canvi d’hora de finalitzar els actes nocturns, una hora abans respecte a l’any passat. Així, dijous, divendres i dissabte acabaran a les 4 de la matinada, i la resta de dies, a les 3. De la mateixa manera, segons informa el mateix Ajuntament, es reubicaran al mateix centre de la ciutat, alguns dels actes més multitudinaris que fins ara es duien a terme a la plaça de la Porxada per millorar en seguretat i accessibilitat i s’instal·laran limitadors de so per reduir l’impacte sonor, unes mesures amb la intenció de garantir la convivència veïnal i millorar la seguretat, la sostenibilitat (paraula de moda que no hi pot faltar) i l’accessibilitat.
Quatre cartells, amb la rajola com a centre per anunciar la festa
Enguany no hi ha cartell oficial, n’hi ha quatre. Obra de l’equip de Minsk de Barcelona, integrat per Lluís Siñol, Pere Gómez, Roser Biel, Joan Pastor i Sergi López, tenen com a base el rajol, acompanyat de diferents il·lustracions que representen els actes a la Porxada, l’arrossada, la decoració i actes al carrer i les actuacions musicals, actes més tradicionals de la festa.

De nou, dos relats, escrit i fotogràfic

Laura Grau, nascuda a Blanes el 1995 serà l’encarregada de fer el relat de la festa. Malgrat haver estudiat la carrera de magisteri, aviat es va fer coneguda pels seus vídeos a les xarxes socials com Instagram o Youtube i per treballar com a presentadora als programes “Matina, Codina!” de RAC105 i al “Que no surti d’aquí” de Catalunya Ràdio. Ha col·laborat en altres mitjans com RAC1 o TV3 i té un pòdcast amb la seva mare, Jenny “Grau x Grau”. El relat es podrà seguir els dies 24, 27, 29, 30 d’agost i l’1 de setembre al web de blancs i blaus i obtenir imprès al vestíbul de l’Ajuntament.
El relat fotogràfic anirà a càrrec del fotògraf Joel Mesas. Cada dia es publicarà a la web municipal i a les xarxes socials de blancsiblaus una galeria de deu fotos, que al final de la festa es convertiran en un centenar d’imatges de la festa major, vista des de dins.

Més de 250 actes per a tothom

Es mantenen els actes de competició, que dit d’entrada, no són els que més compten a l’hora de donar guanyadora una colla o una altra, més aviat serveixen per desempatar si el jurat no ha optat clarament per un color o un altre. Aquests actes són els ja tradicionals, els dos Correvents, infantil i d’adults, del dimecres; les competicions de futbolí, dòmino, escacs i tenis de taula de divendres, a la plaça de la Corona; les dues estirades de corda del mateix divendres a la tarda; els llançaments de rajoles, infantil i d’adults, dissabte al matí, al parc Torras Villà; i les passades de rajoles a la tarda i el concurs de rajolers al Palau d’Esports la tarda del diumenge, darrer dia de la festa major.
Aquest any la colla dels Blaus ens sorprenen amb la presentació de l’eix vertebrador dels seus actes, amb la creació de la UPS, la Universitat Popular Blava, definint-la com la universitat de la festa, l’escola es el carrer, on les seves aules són les places i terrasses i els professors els veïns i veïnes del barri, on s’aprèn sobretot participant i no només mirant o escoltant.
En canvi, els de la colla dels Blancs han fet la seva presentació amb un audiovisual titulat Torna a casa per Festa Major, tot comparant el seu programa de la festa major amb els actes tradicionals que omplen els carrers per Nadal. Així comencen en el programa dissabte dia 24 amb el És la llum del Nadal Blanc, encesa dels llums de la ciutat a la Porxada; el diumenge 25, amb el Dinar de Nadal amb la comitiva del Ganxet; l’Amic anònim de dilluns; i la Cantada de Nadales, recórreguen diferents carrers i places; un Nadal de conte; la cursa Blanc Silvestre…

La botiga de la festa i d’altres serveis

A partir del dia 19 d’agost es podran fer les comandes a la botiga de la Festa Major per Internet, per ser recollides el dia 22. Presencialment, es podran fer les compres a la Casa de Cultura Sant Francesc del 23 al 32 d’agost en horari de matí i tarda. Continuaran fent-se servir els gots reutilitzables amb els colors de les colles.
Els actes que comportin cert risc comptaran amb la presència d’una ambulància i s’habilitarà un centre d’atenció sanitària a l’avinguda del Parc les nits del 28 al 31 d’agost i l’arrossada del dia 30. Igualment, el servei del Punt G estarà obert les nits del 24 al 27 a la plaça Porxada i del 28 a l’1 de setembre a la plaça Barangé, per intentar reduir els riscos que es desprenen del consum d’alcohol i altres drogues; promocionar una sexualitat respectuosa, lliure i protegida i atendre les agressions masclistes i LGBTI+fòbiques, tot oferint un espai segur, agradable i igualitari..

Exposicións de l’Arxiu i Personatges de Festa Major

A partir del dia 19, l’Arxiu municipal presentarà a la seva pàgina web el document del mes, consistent en el Concurs de cartells anunciadors de la Festa Major de 1934. També es podrà veure el reportatge de la Festa Major de 1984 i l’exposició de fotografies “Ara fa 30 anys, la Festa Major de 1994”
Com ja és tradicional, Francesc Payàs presentarà l’exposició de personatges de la Festa Major, a l’espai Tranquil, de Can Barbany, al carrer Anselm Clavé, de la que en parlarem en un altre reportatge.
El programa amb tots els actes i horaris ja es pot consultar en línia i esperem que aviat es pugui aconseguir imprès, en edició de butxaca.

Josep MAS