Representants de l’Associació Cultural i de l’Ajuntament a l’acte d’acceptació de la nova documentació. Josep Mas

Aquest dijous a la tarda, representants de la junta directiva actual del Centre d’Estudis de l’Associació Cultural feia donació del seu fons documental a l’Arxiu Municipal, posant d’aquesta manera a disposició de la ciutat la història i trajectòria d’aquesta entitat nascuda l’any 1952 com una secció de l’Associació.
A l’acte de cessió, que es va fer a la Sala de Govern de l’Ajuntament hi van assistir Jaume Danti, director del Centre d’Estudis; Ricard Caussa, president de l’Associació Cultural; l’alcaldessa, Alba Barnusell i el tinent d’alcalde Jordi Terrades.

L’aportació inicial del fons documental és d’un conjunt aproximat de 0,8 metres de documents originals d’entre els anys 1948 | 2008, entre els quals destaquen tres llibres d’actes del període 1952-1973; textos i esborranys de la revista Ponències (1953-1996); esborranys d’actes de 1870 a 1989 i un Reglament de 1957. El fons que s’adjunta al ja existent a l’Hemeroteca es preveu que s’anirà ampliant amb més donacions de la mateixa entitat i de persones particulars relacionades amb aquesta.
L’Arxiu Municipal també té dipositat, des de l’any 2011, el Fons Cineclub de la pròpia Associació Cultural i també disposa de fons com els de Josep EstradaFeli Miyares, Salvador Liobet i Josep Verde Aldea, on hi ha documentació de presentacions de ponències o d’esborranys i correccions de ponències seves o d’altres persones. També cal esmentar el fons del periodista Ferran Salamero, on hi ha imatges i més de 70 enregistraments sonors de ponències dels anys 70 i 80.
L’Arxiu disposa igualment de totes les ponències digitalitzades des del 1996, així com dues revistes publicades el 1984 i al 198. Des de fa uns anys també es publica el treball de recerca complert guanyador del Premi Camí Ral, adreçat a estudiants de segon de batxillerat.
Jaume Dantí va recalcar que «el Centre d’Estudis no deixarà de seguir essent una entitat però que amb aquesta cessió de documentació passarà a ser patrimoni de la ciutat», recordant a il·lustres granollerins que van formar part des dels seus inicis del Centro de Estudios d’aquella Asociación Cultural de Antiguos Alumnos de Segunda Enseñanza, entre ells Josep Estrada, Antoni Jonch, Salvador Llobet, Pere CanalMossèn Josep Cardús, Antoni March, Enric Rahola, Jordi BauliesRamón Munné
Ricard Causa era breu en el seu parlament com si pressentis alguna cosa que no li anava a l’hora. Recordava la feina feta ara fa dos anys quan va coincidir el 75 aniversari de l Associaició Cultural i el 70 del Centre d’estudis. Pocs minuts després s’havia de suspendre l’acte en patir Causa una pèrdua de coneixement momentània que va requerir l’assistència dels serveis mèdics. La signatura protocolària del conveni entre Centre d’Estudis i l’Ajuntament va quedar pendent per un altre dia.

Llibre d’actes amb la signatura d’alguns dels primers membres del Centre d’Estudis, l’any 1948. Josep MasUn dels centres més antics de Catalunya

El Centre d’Estudis de Granollers és un dels centres d’estudis en actiu més antics de Catalunya. Es va crear l’any 1952, sota la direcció d’Antoni Jonch, com una secció de l’Associació Cultural, creada cinc anys abans, el 1947, amb l’objectiu de promoure i difondre la recerca i el debat sobre la història, la societat, la cultura i el medi natural de Granollers i la comarca. Des de 1996, l’entitat edita un cop l’any la revista Ponències, amb articles d’humanitats, ciències socials i ciències naturals. Des del 2000, convoca el Memorial Joan Camps de recerca convoca el Memorial Joan Camps de recerca i investigació, i des de 2005, el Premi Camí Ral adreçat a estudiants de segon de batxillerat.
L’Associació Cultural de Granollers neixia l’any 1947, gràcies a un grup de joves estudiants universitaris, exalumnes del Col·legi Oficial de Segon Ensenyament de la ciutat, que van iniciar el procés de creació d’una societat cultural. Els estatuts s’aprovaven el 6 d’octubre de 1947 i l’entitat va ser batejada com a Asociación Cultural de Antiguos Alumnos de Segunda Enseñanza. Al cap d’un any ja tenia 238 socis.

Exemplar del Primer Reglament del Centre d’Estudis. Josep Mas


Al llarg del temps l’Associació Cultural va anar ampliant les seves activitats, amb l’organització de Jocs florals, concerts, representacions teatrals i exposicions. El 1950 es va iniciar el Cine Club, amb projeccions als cinemes de la ciutat
De bon principi, l’entitat va organitzar activitats culturals diverses com Jocs Florals, concerts, produccions teatrals o exposicions. La creixent activitat portaria a la creació de diverses seccions. Així, el 1950 va començar el Cine Club, que realitzava les seves projeccions als diversos cinemes de la ciutat, mitjançant un conveni amb els propietaris d’aquests.
El 1953 l’entitat canviava de nom per passar a anomenar-se com es coneix actualment, Associació Cultural de Granollers, que junt amb altres entitats van fer que s’impulsés la creació de la Fundació Pere Maspons i Camarasa, amb seu a l’antic convent de Sant Francesc, al carrer Espí i Grau que es va convertir en la Casa de Cultura. Una forta empenta va tenir amb la creació l’any 1966 del TAC, el Teatre de l’Associació Cultural, amb representacions molt importants i amb grups de renom com Els Joglars i Comediants¡, que estrenaven els seus espectacles de vegades inclús abans que a Barcelona. Sense deixar de banda, a la dècada dels vuitanta, les activitats adreçades als escolars de la ciutat, oferint sessions de teatre música i exposicions, en col·laboració amb altres institucions com el Museu de Granollers i Joventuts Musicals.

Josep MAS