Sortida d’una cursa de velocitat a l’avinguda de Sant Esteve, el juny de 1969. Joan Mas Garcia

Un cop acabada la referent al centenari de l’edifici noucentista de l’Hospital-Asil, l’Arxiu municipal ofereix des d’aquesta setmana la nova exposició fotogràfica que romandrà oberta fins uns dies abans de la Festa Major. En aquesta ocasió està dedicada a les Motocicletes als anys cinquanta i seixanta. A molts espectadors que no van viure aquella època, ja deixant enrere la postguerra, els cridarà l’atenció que es fessin tot el reguitzell de proves motoristes en plena ciutat i en uns carrers on ara seria impensable. Com sempre, fem una ullada al full de sala que ens ofereix l’Arxiu, per descriure una mica l’exposició. Com és habitual, consta de catorze plafons, amb tretze fotografies ampliades, acompanyades del seu peu explicatiu i a la pantalla de la sala es poden veure altres trenta-una imatges, en una de les quals apareix el corredor internacional Angel Nieto, captades pels fotògrafs Joan Font, Patrici Valls, Esteve Gironella, Antonio Alcalde, Joan MasCamiloMerletti, Francesc GorguiBrangulí i Suárez i la majoria són d’autor desconegut.
A començament de la segona meitat del segle passat va passar un fet com actualment amb els patinets i les bicicletes que trobem a tota hora pels carrers, voreres i zones de vianants. Gairebé de cop, entre la dècada dels anys cinquanta i els seixanta van començar a circular de forma fora generalitzada les motos, que compartien carretera i carrers amb els carros, també bicicletes i no tants cotxes. La moto era un mitjà de transport més aviat econòmic que molts feien servir per anar a treballar, alhora que es començava a utilitzar per practicar esport i sortides d’esbarjo.


Prades, Sastre, el Vespa Club, la Penya Lambreta i el Moto Club

De motos n’hi havia de moltes marques, potser les més populars com Montesa Impala, Sanglas, Honda i tota la gamma de Derbi. A Granollers es van popularitzar dues, la Vespa, quin concessionari va ser Rafael Prades i la Lambreta que venia Auto Moto Sastre. Actualment les dues empreses són ja història  i només queden les fotografies de record.
La Vespa es va començar a popularitzar a començament dels anys 1950 i de seguida un grup de joves usuaris del nou vehicle van crear el Vespa Club de Granollers. Organitzaven passades i excursions en dates assenyalades fins i tot viatges fora de Catalunya, rutes llargues a París i a Roma. Participaven en aplecs i romeries com la de Montserrat. També van muntar gimcanes en diferents espais de la ciutat, com al parc de l’Estació, a la plaça de la Porxada o al carrer de Roger de Flor.
Durant molts anys els afeccionats a la Vespa es trobaven a l’església, antiga parròquia de Sant Bartomeu de Mont-ras o “de les vespes”, al terme de Bigues i Riells, a 500 metres d’altitud. El sobrenom de les Vespes, li venia de més antic i es deu al fet que el 1936, quan anaren a treure’n les campanes, un enorme eixam de vespes ho va impedir. El fet va ser aprofitat pels “vespistes” per celebrar-hi el seu aplec. Hi anaven acompanyats de voluntaris de la Creu Roja que conduïen les Vespes que havien estat donades a l’entitat.
L’altre concessionari del qual hem parlat era Auto Moto Sastre i la Penya Lambretta, promoguda per aquesta empresa va organitzar diverses proves motoristes urbanes, veritables proves d’habilitat i agilitat. També prenia part en ral·lis internacionals que havien arribat a congregar participants de diferents països.
Durant aquells anys, aprofitant les festes, especialment la Fira i Festes de l’Ascensió i la Festa Major la ciutat se solia convertir en un circuit urbà de velocitat. Aqui hi tenia que veure el Moto Club Granollers i les proves van començar fent-se pels voltants de la plaça de la Porxada i el carrer d’Anselm Clavé. Ara seria impensable una cursa de velocitat pels carrers Santa Elisabet o Espí i Grau per dir-ne alguns. Més endavant, ja amb la nova creació de l’avinguda de Sant Esteve, sense el terraplè de la via les curses es van traslladar a aquest indret i també al carrer General Mola, actual Francesc Macià. La tribuna pels espectadores es solia muntar a l’espai de l’actual plaça d’Amadeo Castellano, la dels antics cinemes Oscar, al costat de la també antiga fàbrica del Gas.
Algunes proves ja es van celebrar als afores de la ciutat, en els terrenys que anys després es convertirien en la zona esportiva més àmplia de Granollers. Al costat del Pavelló Municipal, inaugurat el 1960, es va començar a practicar la modalitat de motocròs, que requeria un altre tipus de motocicleta amb una estructura més competitiva. Sense poder-ho afirmar amb rotunditat, no tenim constància que s’hagués produït cap accident greu i menys que afectés als molts espectadors que seguien les proves en tots els circuits.
L’afecció a les proves motoristes no s’ha perdut i la prova és l’afluència de públic que cada vegada que hi ha una competició al Circuit de Montmeló, des de la seva inauguració l’any 1991 omple la instal·lació.

Els membres de la Penya Lambreta, Navarro, Paco Rojas i Francesc Sastre, amb el policia municipal Tomàs Coll, a la plaça Maluquer. Autor desconegut.



Les fotos dels plafons

– Cursa, al circuit urbà, al pas per la Porxada, el juny de 1958.
– Cursa del Moto Club Granollers, al carrer Francesc Macià, per l’Ascensió de 1967.
– Sortida d’una cursa al carrer Anselm Clavé, el juny de 1962.
– Sortida de cursa a l’Avda Sant Esteve davant “el Gas” puntuable pel campionat d’Espanya, el juny de 1969.
– Motocròs al costat del Pavelló d’Esports. Anys 1960-1961.
– Desfilada de cloenda de la V Setmana de la Joventut, al carrer Anselm Clavé, al juny de 1961.
– Gimcana de Vespes, per l’Ascensió de l’any 1970, al carrer Roger de Flor..
. Gimcana de Vespes, any 1965 a la plaça de la Porxada per l’Ascensió.
. Gimcana als anys 50 al parc de l’estació, actual plaça Barange o del Cony.
– Penya Lambreta, any 1961a la plaça Maluquer. Els motoristes Navarro, Paco Rojas i Francesc Sastre i el policia municipal Tomás Coll.
– Trobada d’afeccionats a la Vespa, any 1965, davant del Casino, amb els dos Joan Garcia, pare i fill.
– Policia Local motoritzada. Entre 1957 i 1961. Els guàrdies Tomàs Coll, Pere Rius i Valeriano Poblador, davant la tòmbola instal·lada al carrer Anselm Clavé.
– Manifestació de caràcter religiós motoritzada, ans cinquanta, a la plaça Maluquer.

L’exposició estarà oberta fins al dia 14 d’agost, a la planta baixa de l’edifici de l’Ajuntament, a la plaça de la Porxada, en horari de dilluns a divendres, de les 9 del matí a les 8 del vespre.

Josep MAS