La Biblioteca Infantil i Juvenil Can Butjosa de Parets va acollir aquest dissabte, 11 de maig, la Jornada Interprofessional de Rondallística i Narració Oral, una trobada que va reunir professionals de la lectura i l’educació per reflexionar sobre el paper i la importància que tenen actualment el conte tradicional i la narració oral. Bibliotecaris, educadors, filòlegs, contacontes i altres professionals van gaudir de diverses activitats que tenien l’objectiu de donar a conèixer la riquesa del conte tradicional i, a més, sensibilitzar sobre la necessitat de preservar aquest fons patrimonial i fer-ne difusió.

Així doncs, durant la jornada, es van organitzar dues ponències a càrrec de Caterina Valriu i Carme Oriol, catedràtiques de Filologia a la Universitat de les Illes Balears i la Universitat Rovira i Virgili, respectivament; una ruta guiada per una exposició del fons especialitzat de la biblioteca en l’àmbit del conte tradicional, a càrrec de Teresa Duran, doctora en pedagogia i escriptora, i un taller a càrrec de l’Associació Catalana de Professionals de la Narració Oral La Faula, amb la presència dels narradors i narradores Carles Alcoy, Albert Estengre, Mon Mas i Patrícia McGill.

El regidor de Cultura, Francesc de la Torre, ha destacat la importància de la jornada de cara als professionals: «Avui es tracta de posar en valor el conte tradicional i les narracions orals per part de les persones professionals i també amant d’aquest gènere, una experiència que, al final, se’ns retorna a la resta de societat com un bé cultural». Així mateix, el regidor ha valorat molt positivament la feina feta des de la Biblioteca Can Butjosa: «És una biblioteca emblemàtica de Parets i aquesta jornada interprofessional és un exemple més de les moltes iniciatives destacades que es fan sempre a Can Butjosa».

La directora de la Biblioteca Can Butjosa, Sònia Fernández, ha assenyalat que la jornada «és un dia per parlar sobre tot allò que són les rondalles i els contes populars, amb la presència de ponents referents d’aquest tema». Per a Fernández, l’objectiu de la jornada és «parlar seriosament sobre el paper de les rondalles i els contes, i com encaixen en el món d’avui en dia, en el qual el conte tradicional està molt qüestionat; per això, hem reunit professionals i experts per reflexionar sobre què són els contes, si serveixen per a alguna cosa, si han de servir per a alguna cosa, i com els hem d’integrar en la nostra vida i la dels nostres infants».

La jornada va ser organitzada amb el suport de l’Ajuntament de Parets i BibBotó (grup de treball de biblioteques infantils i juvenils de Catalunya).