Diversos narradors i narradores professionals han visitat durant aquestes dues darreres setmanes algunes aules de les escoles de Parets, i han explicat als infants contes de por, apropiats per a cada edat. L’experiència ha permès als infants parlar i reflexionar sobre les seves pròpies pors. Així doncs, al mateix temps que els nens i nenes redescobreixen les rondalles i llegendes, comparteixen amb la resta de la classe els seus neguits.

Aquests són els objectius del projecte «Esgarrifa que fa por», impulsat des de la Regidoria de Cultura, amb la col·laboració de la Regidoria d’Educació i l’Associació d’Autors de Parets, aprofitant la proximitat de la diada de Sant Jordi. El regidor de Cultura, Francesc de la Torre, destaca un any més «aquesta iniciativa que ha implicat, a més, enguany, a l’Associació d’Autors de Parets, implementant la participació i col·laboració paretana en aquesta tradicional Diada cultural».

El projecte neix amb la intenció que els infants recuperin el plaer d’escoltar una història explicada de viva veu, una forma molt antiga de canalitzar les pors dels més menuts. Els contes, faules i llegendes els permeten crear un món habitat per ogres i bruixes, però també per herois i heroïnes que superen la por i acaben guanyant.

Un projecte que vol perdurar

Els narradors/es que estan prenent part en aquest procés són Yoshi Hioki, Blai Senabre, Susagna Navó, Mon Mas, Eva Andújar, Albert Estengre, Martha Escudero i Rosa Pinyol. A partir de les seves converses amb els infants i de les reflexions sobre la por que sorgeixin a classe, alguns artistes visuals crearan pròximament un llibre acordió, amb il·lustracions d’ogres, follets, gegants i altres éssers fantàstics, que estaran basats en els neguits manifestats pels nens i nenes. Els artistes visuals que hi participen són Alba Ginesta, Inés Corral, Gerard Martí Figueroa, Maria Josep Figueroa i Alejandro Arruti.

L’objectiu és que el projecte «Esgarrifa que fa por» pugui perdurar en el temps. Per aquesta raó, els membres de l’Associació d’Autors de Parets recopilaran les pors que els mateixos infants hagin expressat a classe en l’anterior fase, i elaboraran uns nous relats curts on la por i l’esgarrifança siguin les protagonistes. Els autors locals que prendran part d’aquest procés creatiu són Queralt Riera, Isabel Màrquez, Gemma Arimón, Natalí Navarro, Eva Núñez, Alfred López, Gabino Serrano, Almudena Herrera i José Luis Barca. Aquests contes es gravaran i es podran recuperar a través d’uns QR que es repartiran per diferents establiments de Parets, com ara comerços, restaurants o a les biblioteques.