Algunes de les persones que van fer aportacions a l’Arxiu l’any 2023, a l’escala de l’Ajuntament.

L’Ajuntament de Granollers rebia aquest dijous a les persones que durant l’any passat van fer alguna donació o cessió de documentació a l’Arxiu Municipal. Enguany els convidats han estat 45 persones que de manera individual o formant part d’algun col·lectiu han fet donació o han cedit algun document, entre ells fotografies, diapositives, audiovisuals, documents textuals, cassets, plànols o algun altre objecte. Concretament, es tracta de 4.165 imatges, 1.147 fotografies en paper, 741 fotografies digitalitzades,161 negatius, 383 diapositives, 17 plaques metàl·liques, 18 postals i 1 dibuix. També 12 documents audiovisuals, 1 pel·lícula, 9 vídeos i 2 digitals, 3 cassetes, 3 plànols, 29 objectes i 8,37 metres de documents textuals, manuscrits, mecanografiats i impresos i 6 documents textuals digitalitzats. El document més antic és de l’any 1828 i el més actual, de l’any passat mateix. Aquestes donacions fan més gran el patrimoni històric de la ciutat i serveixen per poder ser consultats per qui ho desitgi.

Documents sobre entitats, comerços, associacions, esports…


Els documents donats o cedits són de temàtica molt variada i tracten sobre l’evolució i l’activitat d’entitats, empreses o comerços, alguns desapareguts com Clessens Cisterna o la Farinera Lamarca; de negocis que ja no existeixen com la Rellotgeria Colomer, Can Sastre, Can Prades o la Sabateria Riera. Hi ha documentació pertanyent a famílies privades, com contractes, escriptures, capítols matrimonials i d’entitats històriques com la Unió Liberal i Joventuts Musicals, i també d’associacions actuals o algunes desaparegudes com el Casino, Colònies Sant Esteve, l’Agrupació Excursionista i Diables de Granollers, l’Hospital de Granollers, la Casa Cuna de Roca Umbert o la Hermandad Sindical de Labradores y Ganaderos, el Sindicat Agrícola. Algunes imatges pertanyen a  esdeveniments i proves esportives d’handbol, trial, ciclisme, futbol, hoquei, etre altres i documentació relacionada amb els Jocs Olímpics.
De la història del dia a dia de la ciutat s’han incorporat una cinquantena d’imatges de finestrals i portals de la ciutat dels anys 1968-1969, més de 150 imatges digitalitzades de fauna local dels anys 2017 al 2022 o una de l’edifici de l’Ajuntament en construcció que data entre el 1902 i 1904. També hi ha informació relacionada amb esdeveniments històrics com el happening de Salvador Dalí, la Semana del Cine Español, els Reis de Can Barbany.

Els nous «donants» del 2023

Les persones que han donat o cedit, per copiar i guardar documents al llarg del 2023 han estat Agustí González Cortés, Amadeu Barbany Grau, Anna Maria Piguillem Estrany, Anna Vila Martí, Antoni Arasa Montserrat, Antoni Dachs Grifell, Antonio Encinas Fernández, Assutzena Font Bruach, Consol Fusté Ballús, Dolors Ruiz Quesada, Enric Bosch i Puchades, Eva Casals Masat, Francesc Bach Castejon, Francesc Boix Bachs, Francesc Campaña Oliván, Francesc Rodriguez Puertollano, Francina Bages Bellet, Hermínia Jubany Berga, Jaume Maria Lamarca Morell, Joan Lores Calverons, Joan Mundet Bellavista, Jordi Cornudella Martorell, Josep Anton Ferrer Illa, Josep Costa Sitjà, Josep Estapé i Guàrdia, Josep Maria Farnés Sararols, Josep Mas Fàbregas, Josep Pujadas Maspons, Josep Serramià Viaplana, Lambert Botey Prat, Lluís Guix Moreno, Lola Riera Clapés, M. Cinta Gurri Deulofeu, M. Dolors Illa Morell, Marina Molins Viaplana, Miquel Maynou Riera, Moisès Vilageliu González, Montserrat Medalla Medalla, Montserrat Sagalés Torra, Montserrat Sol Prades, Octavi Sastre Vidal, Oriol Domènech i Coll, Pilar Ruera i Duran, Ramon Massó Font, Salvador Curcoy.
A l’acte, presentat per les responsables de l’Arxiu i que va presidir l’alcaldessa, Alba Barnusell, hi van assistir diversos membres del consistori. A tots els assistents se’ls va obsequiar amb una litografia, real institucional de l’Ajuntament. Per acabar, el grup es va fer la fotografia de rigor al peu de l’escala del mateix Ajuntament.

Josep MAS