
La nova exposició de l’Arxiu Municipal de Granollers, commemora el centenari de la construcció de l’edifici històric de l’Hospital-Asil de Granollers, que es va inaugurar el 25 de juliol de 1923. Com és habitual es pot visitar a la planta baixa de l’edifici històric de l’Ajuntament, a la plaça de la Porxada.
Com que l’any passat, quan es va commemorar el centenari de la seva inauguració, aquesta mateixa revista va publicar amplis reportatges sobre l’efemèride, entre ells “Entrega de les medalles de la ciutat del 2022”, publicat el 3 de març del 2023 i “L’Hospital celebra el centenari del seu edifici noucentista”, publicat el dia 25 de juliol del 2023, ara resumim breument la història d’aquest centenari, fent servir el text que el mateix Arxiu ofereix a la presentació en línia de l’exposició.
Després de dues anterior ubicacions
L’Hospital de Granollers té el seu origen al s. XIV, quan va sorgir per atendre els pobres, els pelegrins i els malalts. Bertran de Seva, advocat i noble de Barcelona, va impulsar la construcció de l’edifici del carrer de Corró, que acolliria el primer equipament hospitalari. Actualment, ocupa l’edifici la Sala Tarafa, equipament municipal.
El 1844 l’Hospital es va traslladar a l’antic convent dels Caputxins, al carrer d’Agustí Vinyamata. L’antic convent es va transformar en hospital i l’hort, en cementiri. Amb el temps l’espai es va anar degradant i va esdevenir inadequat i insalubre. La construcció del nou traçat de la via del tren va fer impossible una ampliació.
Des dels inicis del s. XX la ciutat va començar a recaptar diners amb la finalitat de construir un nou hospital. L’objectiu era que estigués situat en un lloc elevat, ventilat i assolellat.
El 1913 es va constituir la Junta de Reforma del Nou Hospital-Asil, que es va encarregar de buscar els terrenys adients per a aquest nou equipament. El 1914 l’arquitecte Josep M. Miró Guibernau va fer-ne els plànols seguint criteris modernistes. I el 5 de setembre de 1914, per la Festa Major, es va posar la primera pedra de l’edifici.
Les dificultats econòmiques van fer que les obres de construcció del nou Hospital-Asil s’allarguessin gairebé deu anys. Els treballs es van costejar amb aportacions econòmiques de diversos mecenes, amb diners recaptats per la societat granollerina i, sobretot, a través de la venda del retaule dels Vergós, que havia presidit l’altar major de l’església de Sant Esteve, a la Junta de Museus i Belles Arts de Barcelona; una compravenda polèmica i plena d’entrebancs. Passats cent anys el retaule torna a ser a Granollers, inicialment cedit pel Museu Nacional d’Art de Catalunya i que pel que sembla es pot quedar al Museu de Granollers.
L’hospital es va construir en unes terres dedicades a vinyes, entre la carretera de Cardedeu i la Torre Pinós. Les obres van començar pel pavelló destinat a asil, que va rebre el nom de Santa Faustina.
El segon pavelló construït va ser el de Sant Jaume, on s’instal·laria l’hospital. I per tancar l’edificació es va aixecar el pavelló de Sant Enric, unint els dos anteriors, que acolliria la capella, el convent, la cuina i altres dependències auxiliars. Els tres pavellons porten els noms de tres dels benefactors que van contribuís en la construcció de l’edifici.
L’Hospital de Granollers al llarg dels anys no ha parat de créixer amb diferents ampliacions, però ha sabut conservar l’essència de l’edifici centenari, amb moltes de les seves antigues dependències, adaptades a les necessitats actuals, encara en ús.

Les fotografies reproduïdes
L’exposició consta dels tretze plafons habituals, amb 18 fotografies, la majoria d’autor desconegut.
Les dues primeres són del Pavelló de Santa Faustina de 1915-1918. Les obres van començar amb aquest pavelló en honor a Faustina Mata, esposa del benefactor Francesc Fàbregas, que va finançar part de les obres.
Dues fotografies més pertanyen al pavelló de Sant Jaume, 1916-1918, el segon que es va construir. Porta aquest nom en honor a Jaume Corbera, un altre dels benefactors de l’Hospital.
Dues vistes del pavelló de Sant Enric, al centre de l’edifici, que uneix els altres dos, destinats a Hospital i a Asil i acollia la capella, el convent, la cuina i d’altres dependències auxiliars.
Vista des de la carretera de Cardedeu allà per 1920, de l’obra de l’arquitecte Josep M. Miró Guibernau.
Les dues imatges següents mostren una vista de l’Hospital ja acabat, del 1923. La primera pedra s’havia posat per la Festa Major de 1914, però les obres s’havien allargat per qüestions econòmiques.
Imatge de la inauguració oficial el dia 25 de juliol de 1923, al pati central de l’edifici, amb assistència de diverses autoritats. Al costat una altra fotografia destaca la presidència de l’acte d’inauguració, entre els qui hi havia alguns membres de la Junta de Reforma de Granollers i Construcció de l’Hospital. Un dels benefactors, Francesc Ribas va pronunciar el discurs inaugural.
A l’acte de celebració del centenari, l’estiu passat van assitisr-hi Sandra Ribas Malagrida i Francesc Ribas Rubert, besneta i rebesnet de Francesc Ribas. L’alcaldessa, Alba Barnusell els ha fet entrega d’un ram de flors que tots tres van col·locar als peus del bust del seu besavi i rebesavi, respectivament, que des de la Festa Major de 1933 es troba en el pati i que va ser inaugurat pel president Francesc Macià.
El dia 3 de setembre de 1923, dins els actes de la Festa Major es va celebrar l’acte popular de la inauguració, amb una ballada de sardanes. La foto va ser feta per Joan Font Domènech.
Inauguració de la sala d’operacions l’any 1925, en la que la primera intervenció va ser a un jove a qui es va operar d’apendicitis. La fotografia, del fons de Ferran Salamero mostra alguns elements, ara peces de museu del primer quiròfan.
Dues imatges del dispensari de l’Hospital, allà per l’any 1927, en una foto de Joan Guàrdia Recasens.
El penúltim plafó conta de dues fotografies, també de Joan Guàrdia, de l’interior de l’Hospital, suposadament de l’any 1927, amb dues sales d’hospitalització. L’Hospital es va inaugurar amb una capacitat per a cinquanta llits, ampliable a vuitanta més.
Tanca la mostra la vista del vestíbul i l’escala principal de l’Hospital, foto feta l’any 1926.
L’exposició es podrà visitar fins al pròxim 31 de maig.
Josep MAS