Robert Bellet, la cap de colla Irene Galán i Marta G. Otín directora d’Arsènic,
després de rebre els guardons. Josep Mas

Una edició especial de La Tribuna, un imaginari programa de ràdio obria la tarda-nit d’aquest dissabte 30 de desembre, a la sala La Troca, de Roca Umbert, amb entrevista inclosa amb un hipotètic expert en nassos, maneres de respirar i olors, l’acte d’entrega del guardó Home dels Nassos del 2023. Sempre en to satíric van anar relacionant cada aspirant a l’estatueta del narigut amb una olor determinada, l’olor de xocolata, el de la marihuana, la gomina, l’ambientador de pi del vàter, la benzina, l’olor de la casa dels avis, el de gas, tabasco, terra mullada i tòfona, destacant alguna particularitat de cada proposat. Abans de fer conèixer el guardonat amb la distinció com a Home dels Nassos es va procedir al sorteig del xec de cent Euros, que l’establiment Homoludicus oferia al guanyador entre les persones que van participar en la votació dels candidats, aquest any 500 persones. El premi va estar per a Raquel Parramon que no estava present a la festa.
El premi honorífic a la trajectòria dels Blaus va correspondre a Robert Bellet Serra, de 61 anys, fòssil de la colla i artífex del lema de capçalera com a colla, el «totus blaus», una inspiració que li va venir del viatge del Papa Joan Pau II a Espanya.

I arribava l’hora de conèixer el guardonat. Amb un 26’9 per cent dels vots, el premi popular de l’Home dels Nassos va estar per als deu anys de Microteatre, que impulsa el grup Arsènic. El segon lloc en nombre de vots va estar per l’equip de rugbi Spartans, que aquesta temporada van aconseguir el bronze a la final four de la lliga nacional de rugbi en cadira de rodes, amb el 20’7% dels vots i, en tercer lloc, el grup d’animadors del BM Granollers, l’Infern Granollerí, amb el 11’4%. Entregava el premi la cap de colla dels Blaus, Irene Galán, i el recollia la directora de l’escola Arsènic, Marta G. Otín, qui entre altres declaracions i agraïments el dedicava a un grup i escola de teatre de Cisjordània, amb el ue estan relacionats i que actualment estan en un camp de refugiats i malgrat tot segueixen fent activitats especialment per als infants, les víctimes més innocents de la guerra.
Els altres nominats que s’han quedat sense premi, ni per bé, ni per malament, havien estat el nou gerent de l’Ajuntament, Carlos Jiménez Pérez, per «un historial d’enfrontament amb treballadors de diverses empreses»; el naixement del Sindicat d’Habitatge de Granollers, que pren el relleu de la PAH; els Tres de Granollers, encausats per les protestes de l’aniversari de l’1-O a Barcelona; el nou regidor Martí Pujadas que, «sortit del caliu dels Blancs i de l’Esquerra Independentista, després de passar per l’AC ha estat capaç de desempallegar-se del llastre i fer cim al govern del PSC»; la regidora de Vox, Cristina Tarrés, perquè «a la política, per algunes persones, un forat és un forat encara que estigui ple de fatxes, racistes i masclistes»; l’Inter Vallès, un club de futbol femení, i la líder espiritual Amma, que ha adquirit la milionària finca de Can Many. Les apreciacions dels candidats en lletra cursiva són les que presentava la colla blava a la seva convocatòria.

Tal com expliquen els seus membres, «un dels objectius de la Colla dels Blaus és el d’implicar-se amb la ciutat al llarg de l’any i no només al final d’estiu durant la Festa Major de Granollers«. Des del 2005 la Colla dels Blaus i la Comissió dels Nassos han premiat persones o grups que han tingut els sants nassos de fer-la o dir-la ben grossa, per bé o per mal. La proclamació normalment es

desenvolupa el dia 30 de desembre, per tal que l’endemà, el dia de Sant Silvestre Granollers tingui home, dona o com en el cas d’aquest any grup dels nassos.

Josep MAS