L’Hospital, envoltat de camps, vist des de la carretera de Cardedeu, als anys 1950.

El mes de maig del 2021, l’Arxiu Municipal de Granollers rebia de mans del llavors director de l’Hospital General, Dr. Rafael Lledó, la cessió temporal, en règim de comodat, diversa documentació pertanyent al fons documental de la Fundació Hospital-Asil. En aquella ocasió es destacava la feina feta per les Germanes Vedrunes i per Carme Barbany, per tal de conservar i recuperar tot aquest material històric. Ara, dos anys i mig després i gràcies al treball de classificació, restauració i catalogació feta per l’Arxiu es posa a l’abast dels ciutadans aquest fons històric, justament quan s’acaba l’any de celebració del centenari de l’edifici noucentista.

El fons conté un volum de 81’7 metres lineals de documents textuals en suport paper, manuscrits, mecanografiats i impresos dels segles XVII fins al segle passat i que el configura com el més gran dels que disposa l’Arxiu; també un total de 5.903 imatges, 44 plànols i 20 audiovisuals en format vídeo i DVD.
Aquest fons s’estructura en set apartats dedicats a la constitució i organització administrativa (estatuts, història, reglaments, estructura, gestió interna…), els òrgans de govern (direcció i comissions de treball, Junta del Patronat), les relacions externes i la comunicació (correspondència i premsa), la gestió econòmica i financera, el personal (nòmines, expedients, condicions laborals), els pacients (registres, comunicats judicials de lesions) i els centres d’atenció social i formativa (l’asil, la guarderia Cangur i l’Escola d’Ajudants Tècnics Sanitaris). En destaca sobretot l’alt valor del Llibre d’òbits de l’Hospital de Granollers, del període 1693-1841. En el moment de la cessió, el llavors alcalde, Josep Mayoral, recordava que la història de l’Hospital és la d’una de les fundacions més antigues i que ha estat sempre possible gràcies a l’empenta de la societat civil. També citava que el document que acabem de citar havia estat escrit només cent anys després de la construcció de la Porxada.

Una bona part del volum documental està relacionat amb l’àmbit de la gestió econòmica i financera, amb documentació comptable d’ingressos i pagaments, pressupostos, comptes generals i balanços, facturació, gestió de béns, etc., entre ells els dos llibres de comptabilitat Cuentasdel hospital de esta villa bajo la invocación del Cordero de Dios 1852-1877, 1877-1892.
El fons documental que es pot consultar des d’ara complementa el catàleg publicat el passat mes de juliol, coincidint amb el centenari de la inauguració de l’edifici històric i que recull l’activitat hospitalària a la ciutat entre els anys 1531 i 1956, en les tres ubicacions que ha tingut a l’Hospital de Sant Domènec, al segle XIV; el convent dels Caputxins, l’any 1844 i a l’edifici històric de l’hospital actual, des del 1923.
Tota la documentació física es pot consultar a les dependències de l’Hemeroteca al carrer de l’Olivar, 10 i també per Internet, on es pot trobar la col·lecció de la revista Bat a Bat que edita l’Hospital, dels anys 1994 fins al 2022
En el portal de l’Arxiu d’Imatges s’han publicat 835 imatges de l’hospital descrites amb la col·laboració de tres extreballadores de l’Hospital en una tasca que continua, i a l’apartat de Films, sis pel·lícules que parlen de la institució.
La feina de catalogació, digitalització i restauració del Fons Fundació Privada Hospital Asil de Granollers ha estat subvencionada per l’Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural de la Generalitat de Catalunya dins els projectes per a l’elaboració i la millora d’instruments de descripció i la digitalització de fons del patrimoni documental de Catalunya custodiats en arxiu.

Josep MAS