La Porxada a punt de ser il·luminada, dijous di de mercat. Josep Mas

Aquest dilluns l’entrada principal del Teatre Auditori servia com a escenari per presentar per part de l’Ajuntament el programa de festes del proper Nadal, Cap d’Any i Reis als mitjans d’informació i a totes les entitats col·laboradores, associacions de veïns, entitats culturals, socials i solidàries, esportives i ce comerciants en les més de setanta activitats que des d’ara i fins al dia de Reis s’oferiran als granollerins i visitants, molt especialment als més petits. La presentació va anar a càrrec de l’Alcaldessa, Alba Barnusell i les regidores, de cultura, Maria Villegas; promoció econòmica i turisme, Cinta Aixendri i de comerç, Gemma Giménez. Abans de començar amb la presentació del programa, els quatre integrants del Quartet setze cordes, de l’escola de música Josep Ma Ruera, Laia ConillAbrilEnríquez, Laura Torrecillas i Roger Coscolín van interpretar diverses peces del seu repertori i al final de l’acte diverses cançons típiques nadalenques. El quartet va guanyar recentment el concurs de música de cambra romànica, celebrat a la població andorrana de Canillo.

Una il·luminació en forma de bons desitjos
L’alcaldessa anunciava l’encesa dels llums de Nadal pel pròxim divendres dia 1 de desembre a quarts de sis, des de la Porxada, amb la participació entre d’altres dels tres patges reials, Gregori, Picarol i la patgesa Llum. La il·luminació de la «carretera» ha estat ja criticada per algunes persones a les xarxes socials, sense haver-la vist encesa i potser sense conèixer el seu significat. Ideada per XeviBayona, les frases lluminoses pertanyen a la cançó de la llum màgica del patge Gregori. La il·luminació s’ha anat estenent també aquests darrers anys a altres carrers de l’illa de vianants, amb la participació de les associacions de comerciants. L’alcaldessa anunciava igualment, sense deixar els actes en els que la llum és protagonista, per aquest proper divendres dia 1 la cloenda dels actes del centenari de l’edifici històric de l’Hospital, amb la projecció d’un «mapping» de l’artista vallesà SitoRuiz, damunt la façana principal i les dues torres de l’edifici noucentista. Igualment, pels voltants del dia de Sant Esteve s’il·luminarà el campanar de la parròquia. La il·luminació de la ciutat es completa amb la instal·lació de setze rètols desitjant Bones Festes a diferents barris de la ciutat i la decoració amb llums els arbres de deu places.
La Porxada repeteix ornamentació, amb la vistositat dels tres mil rombes brillants, fets per alumnes de 5è i 6è de primària de les escoles de la ciutat i que són l’embolcall dels desitjos dels nens, en forma de missatge o dibuixos, que reben els rajos de llum cada nit. La il·luminació de carrers i places serà cada dia de quarts de sis de la tarda fins a les 10 de la nit, ampliant-se fins a la mitjanit els dies 24 i 31 de desembre i 5 de gener.

El mercat de pessebres ja instal·lat a la plaça de la Porxada. Josep MasCinc ubicacions per a cinc mercats de Nadal

Des d’ara mateix ja es troben obertes les dues primeres fires de Nadal, a la Porxada i a la plaça de l’església. A la Porxada, amb sis parades i fins al dia 24 de desembre, la fira de Pessebres i ornaments i a la plaça de l’Església la d’arbres i plantes de Nadal. L’horari d’ambdues és de 10 del matí fins a les 8 del vespre.
Els dissabtes dies 2 i 16 de desembre, a la plaça de les Olles es farà el Mercat d’artesans, amb mitja dotzena de paradetes amb productes de proximitat. Del 15 de desembre i fins al 5 de gener, la plaça Barangé, o del Cony, com vulguin dir-li, serà el lloc on reunirà més parades, unes 28, on vendran roba, decoració, joguines, productes d’estètica. I no hi faltarà el carrusel d’època que ja ha vingut altres anys, al costat d’una zona de «food trucks» i un espai amb música en directe.
Per acabar, els dies 15, 16 i 17 de desembre, la nau Dents de serra serà l’escenari de Roca Umbert Market en la seva segona edició d’aquesta fira de dissenyadors, artesans i creatius independents, en la que hi participaran 48 artesans.
Segons el que permet la llei, els comerços de la ciutat podran tenir obert els festius 3,6,6,10,17,i 24 de desembre i 7 de gener.

Parc Infantil de Nadal, un dels escenaris més concorreguts pels nens. Josep MasAltres activitats per anar-hi en família

Encara que potser el Parc Infantil de Nadal, el PIN, sigui un dels que sonin més, hi ha programats un munt d’actes on poder anar i participar en família. Començant pel PIN, el primer acte infantil, aquest dissabte dia 2 hi haurà la festa de BenPinguda, a les sis de la tarda a la plaça Maluquer, amb en Pinguai i l’Espingueta, per ballar amb la música del Tramvia Blanc i acompanyar-ho amb el berenar amb galetes i xocolata. El Parc Infantil pròpiament dit obrirà del 27 al 29 de desembre, per gaudir del pont de mico, tallers, jocs, inflables. Com sempre, al Palau d’Esports.
Els dies 15 i 16 seran dies especialment gastronòmics. El dia 15 al Centre Cívic Nord es farà el Caldo de Nadal, de l’Associació de Veïns de l’Hostal i a la plaça Jaume I l’Associació del Lledoner faran i serviran l’Escudella de Nadal.
Els de Granollers Centre han preparat pel dia 16 Les delícies de Nadal, amb l’escudella feta amb l’olla soterrada durant tot l’any a la mateixa plaça.
Cal no oblidar, visitar i sobretot participar en el Tió de la campanya solidària de Gran Centre que es farà a la Porxada els deis 16 i 17, matí i tarda, a la Porxada, per omplir el rebost del Xiprer. El dia abans, divendres 15 també s’haurà fet el concert de Gospel Project, a la Sala Tarafa, a benefici d’aquesta entitat.
I per si canalla, pares, avis… estem cansats a partir del dia 22, els comerciants del Rec al Roc i Més que Comerç ens oferiran el Tren de Nadal, amb estacions a les places de les olles i de la Caserna.

La cavalcada de Reis tindrà un tram «tranquil» amb menys llums i soroll. Josep MasMàgia total: tallers, Patges, Campament reial i la Cavalcada de Reis

Roca Umbert està a punt per a l’acollida dels ajudants dels patges, els gregorins i gregorines que els pròxims dies es dedicaran a preparar tota una sèrie d’activitats que culminaran amb l’arribada dels tres Reis. Abans, però els patges Gregori, Picarol i Llum visitaran els més de 1.500 infants de les escoles, que van a les classes de P-3 fins a 1r de primària, així com al centre Montserrat Montero. Això serà els dies 13,14 i 15 de desembre. Després del dia 22 al 29 estaran presents a diferents barris convidats per les seves associacions de comerciants i el dia 2 de gener faran una nova visita als barris.
El campament reial restarà obert els dies 3 i 4 de gener per poder visitar les tendes on dormen els Reis, aconseguir la pols màgica i entregar la seva carta als patges o ajudants. També estaran oberts els tallers per poder fer els picarols per despertar els Reis i fanalets per rebre´la a la cavalcada. Enguany ja no serà necessari demanar horari de visita com a les darreres edicions. I com a novetat el dia 4, de 4 a 5 de la tarda, aquells nens que presenten hipersensibilitat sensorial, podran fer la seva «visita tranquil·la» al campament, on hi haurà reducció de la intensitat lumínica i acústica. Tanmateix, el dia de la cavalcada aquesta reducció de llum i soroll es mantindrà en el tram des de l’inici de la cavalcada a Roca Umbert fins al carrer Francesc Macià.
La tarda abans de la nit de Reis, la cavalcada sortirà a quarts de sis del campament reial, amb el recorregut pels carrers de Lluís companys, Camp de les Moreres, Francesc Macià, Alfons IV, plaça de la Corona, Clavé, places Maluquer i Perpinyà, Joan Prim, Ramon Llull, Rafel de Casanova, Torras i Bages, plaça de la Constitució, Roger de Flor, Sant Josep i places de l’Església i de la Porxada, on està prevista l’arribada a les 8 del vespre. A més dels tres Reis hi participaran més de 120 patges i patgesses, música en directe i elements itinerants, i la col·laboració de més de 150 voluntaris d’esplais, colònies, AAVV, Granollers pedala…

Pessebre i exposició de l’Arxiu dedicats a Roca Umbert

El pessebre institucional, que com és tradicional es pot visitar a l’entrada de l’Ajuntament serà dedicat enguany a la Tèrmica de l’antiga fàbrica tèxtil Roca Umbert. Igualment, com és tradició ha estat realitzat per l’artista local Ramon Aumedes, del taller Sarandaca. Es podrà visitar de dilluns a divendres tot el dia i els caps de setmana i festius amb horari especial que cal consultar en el programa de butxaca que s’editarà. Tanmateix, l’Arxiu Municipal oferirà una nova exposició amb la temàtica sobre la mateixa fàbrica Roca Umbert i que es podrà visitar fins al pròxim 1 de març. La tertúlia del mateix Arxiu, que es farà al seu lloc habitual de Can Jonch versarà sobre «Quan la fàbrica treia fum» i serà el dilluns 11 de desembre a quarts de sis de la tarda.
Tot això i molt més, per Nadal a Granollers. Bones festes a tothom.

Josep MAS