La Gala de l’Any d’Adifolk es va fer al Teatre Can Rajoler, el 25 de novembre, i va revelar que el festival internacional de tradició i folklore català del 2024 se celebrarà a la ciutat eslovaca de Presov. L’acte va comptar amb la presència de l’alcalde de Parets, Francesc Juzgado, el regidor de cultura, Francesc de la Torre, els regidors i regidores del consistori, el president de l’Associació per la Difusió del folklore, Ivan Besora, la directora de cultura de la ciutat eslovaca de Presov, Barbona Rusinakova, i la delegada del Govern d’Eslovàquia, Krystina Schreibe, presidents i representants de les entitats de cultura popular del municipi paretà.

L’alcalde de Parets, Francesc Juzgado, va destacar que «el fet que Adifolk ens permetés celebrar la Gala aquí a Parets significa una alegria i un orgull molt grans. Des de Parets seguirem posant el nostre granet de sorra i desitgem tots els èxits a l’associació per continuar promocionant la cultura catalana. D’aquesta manera, nosaltres com continuarem donant suport a les entitats de cultura tradicional del nostre poble».

El president d’Adifolk, Ivan Besora, va dir que «hem celebrat la Gala de l’Any 2023 des de Parets del Vallès que ha agafat el relleu a Balaguer. Una jornada carregada de fesa, cultura i tradició amb la qual hem reviscut el que ha estat aquest any 2023 per la cultura popular i per Adifolk, al mateix temps, hem enfilat camí cap al 2024 amb la ciutat eslovaca de Presov que acollirà la cultura catalana l’any vinent».

La presidenta de la Colla del Ball de Gitanes Parets, Margarita Planas, va apuntar que «primer de tot volem recordar que vam guanyar el premi d’Adifolk l’any passat. Ara que sabem que l’any que ve toca Eslovàquia ja ens estem preparant per presentar candidatura per poder-hi anar».

El president de Diables de Parets, Òscar Pesquer, va ressaltar que «al final ha estat un gran dia on entitats del poble i d’arreu de Catalunya ens ajuntem per reivindicar la cultura catalana que no ha de morir mai. Ha estat una jornada molt bonica i especial per tothom».

El membre de l’Associació Amics de la Sardana de Parets, Josep Maria Olmos, va assenyalar que «gràcies a l’Associació per la Difusió del folklore Adifolk hem pogut col·laborar i participar en la gala d’enguany i ballar sardanes a l’acte que s’ha fet a Parets».

El president de la Colla de Gegants, Grallers i Bestiari de Parets, Roger Sanmartí, va explicar que «ha sigut un any magnífic, gràcies a Adifolk vam poder visitar la ciutat de Timisoara, a Romania, i representar la cultura catalana allà. Tenim una colla activa amb moltes ganes de fer coses».

La directora de cultura de la ciutat eslovaca de Presov, Barbona Rusinakova, va precisar que «estem encantats que vinguin tants catalans i tants convidats internacionals amb motiu del festival de cultura tradicional 2024 i estem segurs que per la ciutat és una molt bona oportunitat».

La gala va oferir un repàs dels actes d’Adifolk durant aquest any i va lliurar els Premis de l’entitat en les categories de: «Grup de l’Any», a l’Esbart Som Riu d’Or de Sant Fruitós del Bages; la «Federació de l’Any», a la Federació Catalana de Joc Tradicional; i la «Personalitat de l’Any», a Conxa de Lucas, gerent de Catalunya en Miniatura.

Per altra banda, l’esdeveniment va incloure un espectacle de cultura popular amb grups de Parets i la presència del Capgròs Folk d’Adifolk, el Pubillatge Nacional 2023, la Colla de Gegants, Grallers i Bestiari de Parets, els Amics de la Sardana de Parets, el Ball de Gitanes de Parets, la Colla de Diables i Dracs de Parets, i l’Oyuna Baturova com a veu d’Adifolk.