El palau, completament ple, durant la competició dels rajolers, Josep Mas

Gairebé a les dotze de la mitjanit Pep Callau sortia al balcó de l’Ajuntament per llegir el veredicte que donava com a guanyadora de la Festa Major d’aquest 2023 la… colla dels Blancs. Abans però ha estat el torn d’entrega d’obsequis per part de l’Ajuntament a les entitats que participen en la festa, per aquest ordre, les dues colles de Blancs i Blaus, les agrupacions Excursionista  i Sardanista, els Amics dels Gegants i Capgrossos de Granollers, Club de tenis taula, la colla del Colom, Diables, colla del Drac, Esbart Dansaire, Granollers pedala, L’olla dels pobres, Passaltpas i Xics de Granollers. El regal institucional consistia en una litografia del dibuix de Francesc Pallàs, que representa la façana de l’Ajuntament.

Abans de desvelar el nom de la colla guanyadora, Pep Callau ha presentat el jurat que estava format per Maite Cadenas, tècnica del Teatre Auditori; Rosa Llobet, dinamitzadora de la Associació de Comerç del Rec al Roc; la técnica de cultura de Cardedeu, Jordina Blanc; David Llauró, membre del Drac de Granollers, David Cruz, tècnic de control i els representants de les colles, Cèlia Junqueras, per part dels Blaus i Albert Massat, del Blancs. Per acabar, amb la plaça de la Porxada que no s’hi cabia, els dos caps de colla s’han dirigit als membres de cadascuna, acabant intercanviant-se els mocadors, com ja és costum. El cant de la Guimbada ha clos l’acte, per anar a continuar la festa tots plegats a la plaça Barangé, amb el darrer ball d’aquests nou dies de Festa Major.

El rajoler blanc un cop acabada una de les proves. Josep Mas

Un concurs de rajolers més igualat que mai

Aquest any sí que la prova puntuable del concurs de rajolers arribava més interessant que mai. Les dues colles estaven empatades. Els Blancs havien guanyat els campionats de futbolí i escacs, el llançament i les dues passades de rajoles, mentre que els de la colla dels Blaus havien estat campions en els dos Correvents, infantil i adults, el campionat de dòmino i les dues estirades de corda. Cinc a cinc, a l’espera de desfer l’empat, ja que el concurs de rajoler, encara que contempla l’empat, aquest s’ha de desfer amb pròrrogues.

La tarda començava amb el seguici dels rajolers, des de la plaça de la Corona fins al Palau d’Esports, escenari de la competició. Obrien la cercavila els gegants del dos rajolers pioners, Biscarri i Galí i a continuació la colla blanca, amb la «furgoneta» dels del grup de la mongeta del ganxet, les Espurnes, Gegantons, Dametes blanques, la Cuca i l’Espurna. Els Blaus anaven acompanyats dels seus gegantons, la Guita Xica, un grup dels seguidors d’en Mac Hagum, la Conya, el Farras, la Vaca de la mala llet i tancava, per si de cas feia falta, el furgó de la Pringada Mòbil dels Blaucops, la Pulissia blava.

Un cop agrupats els membres de les colles al voltant de l’espai destinat a cada rajoler, el mantenidor de la festa, Pep Callau, ha fet que el Palau quedés en silenci en anunciar la projecció en la pantalla central d’un vídeo en forma d’homenatge al recentment desaparegut Joan Josep Biscarri. Un cop acabades les imatges, recordant moments del primer rajoler blau, fent rajoles al parc i als diferents escenaris, amb els seus contrincants de la família Galí, autoritats i escenes entranyables amb la seva pròpia família, el palau ha esclatat en aplaudiments, mentre molts s’havien d’eixugar els ulls.

A l’edició de l’any passat en Joan Josep Biscarri estava assegut, acompanyant el seguici d’en Miquel Locubiche. Abans de començar la competició el van fer posar dempeus i la cap de colla li va entregar una fotografia emmarcada de la primera competició en la qual va participar, l’any 1986, quan es feia inicialment al parc Torras Villà. En Biscarri no es perdia cap competició encara que ja no fos el rajoler titular o el «bailo», ajudant d’en Locubiche. Ell sempre a primera fila.

Captació de la imatge final del video en homenatge a Joan Josep Biscarri.

Com sempre, la cercavila i entrada al palau de les colles fa que el concurs es retardi i les proves començaven passats tres quarts de vuit. En tres tandes de cinc minuts els dos rajolers, David Galí pels blancs i Miquel Locubiche pels blaus, ajudats dels seus «bailos», Josep Maria Martínez i Alex Gontán i els seus entrenadors (coatch, que queda més modern) havien de realitzar les tres proves. La primera consistia en fer rajoles, en motlle de dues. Al cap dels cinc minuts reglamentaris cadascun dels rajolers n’havia fet 38, una de mal feta per part d’en Locubiche, segons els jutges. A la segona prova, la de fer cairons, en Galí n’havia fet 23 i en Locubiche 24, descomptant-els-hi un al primer i dos al segon. La competició estava en aquells moments 60 a 59 a favor dels blancs. Quedava la tercera prova i tot feia olor d’empat. I talment ha estat així. 48 maons fets per en Galí i 52 per en Locubiche, però amb les eliminacions dels jutges han quedat 48 a 49, que sumades a les peces anteriors ha fet un empat a 108 peces.

Que recordem, en els quaranta anys de concurs de rajolers mai havia passat el d’aquesta edició en la qual després de fer un total de 109 peces, al rajoler blanc només n’hi haguessin descomptat una de mal feta. El reglament contempla l’empat i el desempat es decideix en una nova prova de dos minuts fent maons. En aquests dos minuts, Locubiche n’ha fet 26, mentre que Galí 24. Els jutges novament s’han decantat pel rajoler blanc que no n’hi han donat cap per malfet, mentre que al seu contrincant n’hi han eliminat 3, amb el resultat de 24 a 23, favorable als Blancs. D’aquesta manera, el resultat de les proves de competició han estat guanyades aquest any per la colla blanca, encara que segons el reglament només serveixen per desfer elcas d’empat en les votacions dels membres del jurat.

Josep MAS