Les tres parelles, dues de Granollers i els de Tarragona amb els geganters i autoritats. Josep Mas

Com és habitual i des de l’any 1998, Granollers rebia aquest dissabte de Festa Major els gegants convidats pels geganters de la ciutat. Enguany la parella que ens visitaven van ser els Gegants Moros de Tarragona o Gegants de la ciutat, el rei moro i la reina mora, una parella que no acostuma a fer visites fora de la seva ciutat i que visitaven
Granollers de manera excepcional, com ja ha passat en alguna altra ocasió.
La parella convidada arribava a Granollers portada per membres de la colònia gitana de la Part Alta de la ciutat que són qui habitualment els fan ballar. Es plantaven a la placeta de Sant Francesc, al començament del carrer de Corró, on suposadament la geganta havia de rebre l’obsequi del corresponent Ram de la floristeria Les Flors. La sorpresa va ser quan després de ser rebuts per en Cosme i la Damiana, els gegants vells de Granollers, les dues parelles van començar la cercavila de camí cap a la Porxada, sense el ram, això sí, amb un bon acompanyament musical, a càrrec dels grallers del Pla dee Bages. La reina mora de vegades no porta ram, ja que té les dues mans ocupades, la dreta aguantant el vel i l’esquerra un mirall de mà. Un cop a la Porxada els esperaven els altres dos gegants de Granollers, l’Esteve i la Plàcida.
Mentre les tres parelles s’esperaven davant la Porxada, els membres de les dues colles de geganters van ser rebuts per l’alcaldessa, Alba Barnusell i altres membres del consistori, a peu de plaça, per pujar a continuació a la sala de govern de l’Ajuntament. L’alcaldessa va donar-els-hi la benvinguda, obsequiant els dos tècnics de l’Ajuntament de Tarragona que els acompanyaven amb una còpia del dibuix de la façana de l’Ajuntament, fet per en Francesc Pallás i que durant tota aquesta festa s’entrega com a obsequi institucional.
El president dels Geganters de Granollers, Gerard Nogueira, els va obsequiar amb una reproducció dels gegants grossos, explicant-els-hi la trajectòria de les convidades, destacant que la d’enguany és molt important, ja que es tracta d’uns dels gegants més destacats del país.
Per la seva part els representants de l’Ajuntament de Tarragona van manifestar que es trobaven «com a casa, molt orgullosos de poder venir a ensenyar-vos els nostres gegants» i agraïen l’acompanyament dels seus geganters, els gitanos de Tarragona i els grallers, els Bordons, abans de tornar a la Porxada per fer la foto de grup amb els sis gegants.

En anteriors edicions han visitat Granollers parelles de gegants de l’Hospitalet, Montornès, Vilanova del Vallès, els gegants del Pi, de Santa Maria del Mar, els de la Ciutat i els de la Pedrera, de Barcelona; Santurce, Argentona, Vilanova de Sau, Balaguer, Palma de Mallorca, Sabadell, Camprodon, Badalona, Valls, Molins de Rei, Girona, Mataró, de la Pedrera de Barcelona i Santa Coloma de Gramenet. Només els anys 2020 i 2021 no va haver-hi trobada, a causa de la pandèmia.

Havent dinat, a mitja tarda, els gegants de Granollers i els convidats van fer la seva cercavila pel centre de la ciutat i l’exhibició de balls a la Porxada, amb l’acompanyament del Colom i els Nans de Granollers, abans d’acomiadar la trobada.

Els Gegants Moros de Tarragona que daten de 1851, a la placeta de Sant Francesc. Josep MasUns gegants amb molta història

Segons la informació del mateix grup, aquests dos personatges tenen al seu origen la dicotomia entre el bíblic gegant Goliat que s’enfrontava contra el seu antagonista, el rei David. El més alt i el més fort aconseguí de captar l’atenció del poble i fou el que es perpetuà en la festa gran de la ciutat a partir del segle xv. Concretament, l’any 1425 ja apareix esmentat el Gegant, i l’any següent ja s’enfronta amb el rei David. El Seguici Popular de Tarragona compta amb dues parelles més.
La primera notícia d’un gegant a Tarragona es remunta al 1425. L’any 1601 ja tenim dos gegants i el 1695, cinc. Els actuals van ser construïts l’any 1851 per l’escultor Bernat Verderol. Posteriorment, les figures van ser replicades el 1985 a partir de les antigues peces, per l’artista Magí Barenys amb fibra de vidre. Al cap de trenta anys, el 2015 van haver de ser restaurats.
El gegant vesteix de blau, porta un sable embeinat i l’escut de la ciutat a la mà dreta. Ella porta un vestit verd i un mirall o un ram de flors a la mà esquerra, encara que aquesta vegada va optar pel mirall. Des del segle passat els Gegants i els Negritos són portats per la colònia gitana de la Part Alta de la ciutat, que porten camisa, pantaló i espardenyes blanques.

Josep MAS