Els assistents a la presentació de la festa el 40 aniversari, en la foto de família al final de l’acte. Josep Mas

Amb una calor insuportable, aquest dimarts es va fer la presentació oficial del que ben bé es podria anomenar la Festa Major dels 40. Gairebé a 40 graus i a les set de la tarda, just quan mancaven encara 40 dies perquè comenci, les colles de Blancs i Blaus anunciaven el programa d’actes que faran que tot Granollers es mobilitzi per la celebració de la quarantena edició de la Festa Major de les colles, «inventada» amb encert l’any 1983.
Mudat com sempre sol anar per aquests actes, obria la presentació «l’speaker» oficial, en Pep Callau, que arribava a la placeta del davant del local de les colles, en patinet. A cada costat de l’escenari, plantats els gegants dels dos rajolers pioners, en Joan Josep Biscarri i en l’Amador Galí. A continuació donava pas a la regidora de Cultura, Maria Villegas, que va explicar alguns dels punts destacables del programa d’aquest any. Amb més de 250 actes, es torna després de tres anys a la normalitat, alterada a causa de la pandèmia, amb la festa del 2020 suspesa i les dels dos anys següents amb un programa que s’havia d’adequar a les restriccions i la prevenció sanitàries. Villegas destacava que d’aquests actes, més de 150 són els que organitzen les mateixes colles, mentre que la resta corresponen als de les diverses entitats granollerines. Arnau Morató, de Xics de Granollers parlava en representació de les entitats de cultura popular de la ciutat que participen molt activament en la festa, com l’Esbart Dansaire, que enguany celebra els 20 anys del seu espectacle Blaüncs. Més tard, un petit grup de l’Esbart va ballar la Guimbada dalt l’escenari. Ara no per la pandèmia, però sí per la sequera, el programa haurà de suprimir o cercar alguna alternativa a actes tan populars com el Correaigua, el Correllets o les festes de l’escuma.

El disseny del cartell i els relators de la festa

Pep Callau havia estat donant pistes molt abans, saludant repetidament als germans Arderius, de Castellar del Vallès, que estaven en mig de la gent. Arribada l’hora de presentar el cartell d’aquesta edició va demanar que pugessin a l’escenari Guillem i Gerard Arderius i que descobrissin el cartell que s’amagava tapat amb paper d’embalar. Un cop descobert s’hi apreciaven un estol de figures geomètriques, que somriuen, ballen, serpentegen, elements de música, el motlle dels rajolers… i ens convidaven aclucar una mica els ulls per veure-hi un gran 40 en blau i blanc.

Els germans Arderius, amb el seu cartell oficial de la festa. Josep Mas

Potser era la primera vegada que la persona encarregada de fer el relat de la festa no era a la presentació. Resulta que estava a un casament a Galícia i per això va deixar gravades una sèrie de pistes. «No és de Granollers, és de Barcelona, és del Barça, no té un programa a TV3, però el tenia«. I es va desvelar la identitat. El relat anirà a càrrec del sociòleg i comunicador Joel Díaz, més conegut pel pòdcast La Sotana i presentador de Zona Franca de TV3. El relat escrit, al vestíbul de l’Ajuntament o. la web de blancs i blaus. Com a novetat, aquesta edició tindrà només un relat, ja que dos fotògrafs granollerins, Sergi PalauJuankCasado s’han ofert a fer el seu relat en forma de fotografia dels actes de les colles.
Mònica Morlans, l’actual coordinadora del Punt G, projecte que des del 2017 ofereix un servei destinat a sensibilitzar el jovent en consum d’alcohol i altres drogues, prevenir les violències masclistes i LGBTI-fòbiques i promoure una sexualitat segura. El punt G serà a la Porxada del 26 al 30 d’agost i a la plaça Barangé del 31 al 3 de setembre. També s’hi pot accedir per telèfon o Whatsapp al 683.641.983.

Malgrat que no es tracta del Repte entre colles que es fa a l’inici de la festa, Blancs i Blaus van començar el seu «pique» començant per un grupet de la colla blanca entaulat en el que representava el menjador d’un restaurant, amb el menú de la festa, on no hi falten els actes tradicionals de sempre i les novetats que sorprendran petits i grans.
Els blaus responien a la proposta dels blancs traient el sant Blau i amb la lectura del manifest Blau de la seva fundació, a càrrec d’un dels membres més veterans del grup, Paco Cruz. Quaranta anys no passen en va i Cruz agraïa que li haguessin fet una còpia amb una lletra més gran… L’acompanyava la cap de colla, Irene Galán, convidant a viure i gaudir de la festa que ha aguantat aquests quaranta anys amb devoció, entrega i el famós «sentimiento».
La presentació la tancava per primera vegada l’alcaldessa Alba Barnusell, expressant l’agraïment a tots els que fan possible aquesta Feta Major, colles, entitats culturals de la ciutat i com no, a totes les empreses i col·laboradors que la financen en part.

El programa de mà, que ja es va començar a repartir en acabar la presentació informa detalladament de tots els actes, entre els que no hi poden faltar els de competició puntuables per veure quina serà la colla guanyadora. Com sempre el correvent d’adults del dimecres dia 30; les competicions de futbolí, dòmino i escacs, divendres al matí; l’estirada de corda, infantil i d’adults el mateix divendres a la tarda; el llançament de rajoles de dissabte al migdia i la passada de rajoles de petits i grans a la tarda, per acabar amb el concurs de rajolers de diumenge a la tarda al Palau d’Esports. Tampoc hi mancarà el pregó, dijous, l’arrossada al parc de divendres, molt i molts actes de foc, música a tota hora, gegants i gegantons, cercaviles, qui més qui menys mudats amb la vestimenta que hauran comprat a la botiga de la festa, a la Casa de Cultura, des del 25 d’agost fins diumenge 3 de setembre.
El programa, editat en format butxaca detalla també els actes que compten amb seients reservats per a persones amb mobilitat reduïda o els que es pot reservar aquests seients per telèfon.

La colla dels Blancs en el seu «restaurant» amb el menú de la festa. Josep MasEls inicis de la «nova Festa Major» en diversos actes de l’Arxiu Municipal

L’Arxiu Municipal se suma a la celebració dels 40 anys del nou model de Festa Major, oferint a la seva web, des del dia 28 d’agost del que s’anomena el document del mes i que en aquesta ocasió es tracta de la «Proposta alternativa Festa Major. Granollers juny de 1983». També, a partir d’aquesta data es podrà veure a la mateixa Web el film «Festa major 1983», per concloure la seva col·laboració amb la nova exposició que es presentarà a la planta baix de l’Ajuntament el dia 8 de setembre i que es podrà visitar fins a l’1 de desembre, amb la denominació «Els inicis de la Festa Major de Blancs i Blaus».

El popular Francesc Pallàs també ha anunciat la seva nova exposició amb la qual fa la seva aportació artística a la festa. L’exposició dels seus personatges de Festa Major es podrà visitar en la seva ubicació habitual, l’espai Tranquil de Can Barbany, a la carretera, des del dia 5 d’agost i fins al 16 de setembre i en ella oferirà el seu homenatge a persones i entitats que enguany celebren algun aniversari com el de la mateixa Festa Major.
La presentació es donava per acabada, amb una mica menys de calor que en començar, tot degustant la cervesa artesana de la festa, «L’estirada» i amb la foto de família davant la seu de Blancs i Blaus.

Josep MAS