Participants a la 23 Granollers Cup, que dimecres omplien de color i joventut la plaça de la Porxada. Josep Mas

Granollers ha augmentat aquest cap de setmana la població en més de sis mil joves que participen en la 23a edició del torneig d’handbol, la Granollers Cup, acompanyats de molts familiars i simpatitzants dels seus equips. Els carrers de la ciutat s’omplien aquest dimecres de color, amb jugadors i jugadores amunt i avall, abillats dels seus uniformes esportius i banderes dels respectius equips i països, que participaran en el torneig d’handbol base més important del sud d’Europa fins diumenge vinent.
A la tarda, prop de les vuit, hora que estava prevista la inauguració del torneig, a la plaça de la Porxada no s’hi cabia, amb tots els participants, concretament 6.200 inscrits, tots ells menor de 20 anys. Pertanyen a 424 equips de 20 països de tres continents. El nombre d’equips ha augmentat en aquesta ocasió en 138 respecte a l’any passat. Per localització 147 equips són estrangers, 183 de Catalunya i 94 de comunitats de la resta d’Espanya. Per sexes, un 46 per cent dels equips són femenins i el 54 %, masculins.
Pel que fa als equips estrangers, s’han inscrit equips Gran Bretanya i Xile, que és la primera vegada que hi participen i Alemanya, Andorra, Argentina, Brasil, Canadà, Dinamarca, Eslovènia, Espanya, França, Islàndia, Israel, Itàlia, Noruega, Polònia, Portugal, Suècia, Tunísia i Txèquia. Com sol ser habitual, el país amb estranger amb una major representació és Noruega, amb 58 equips, seguit de França, amb 28 i Brasil, amb 10. Els participants han estat allotjats a Hotels, escoles i càmpings de la Comarca.
La competició consta de 1.265 partits, més de 300 cada dia que se celebraran a les 22 pistes de Granollers, Canovelles, Les Franqueses i Montornès. Tots els equips jugaran un mínim de cinc partits a la fase de grups, a més dels quarts, semifinals i final, gaudint d’aquesta manera d’un veritable ritme de competició. En tot moment el torneig comptarà amb la participació dels més de 225 voluntaris repartits per totes les instal·lacions de la competició.

Membres dels equips suecs, al seu pas per la carretera, anant cap al Palau d’Esports. Josep MasEls àrbitres també se la juguen

La Real Federació Española de Balonmano organitza juntament amb el BM Granollers, un curs per a àrbitres joves de tot el territori per promoure el seu ascens de categoria. Com a part d’aquesta formació, els col·legiats arbitraran partits de la Granollers Cup. Després seran avaluats per la mateixa federació. També hi participaran àrbitres de la Federació Catalana d’Handbol i algunes parelles arbitrals provinents de Noruega, França, Suècia.

Des del balcó de l’Ajuntament

Després de començar l’acte inaugural del torneig amb l’animació ja típica de la BatukadaBrincadeira a la plaça de la Porxada, un dels moments més esperats era la benvinguda als participants a càrrec de les autoritats locals encapçalades per l’alcaldessa, Alba Barnusell, a qui acompanyava el president del Club Balonmano Granollers, Alfred Serra i l’ànima mater de la Granollers Cup, Pep Blanchar. En el balcó també hi eren els dos padrins d’aquesta edició, els jugadors internacionals Antonio García Robledo i Shandy Barbosa.
Alexandrina Cabral Barbosa és una jugadora internacional en 157 ocasions amb la selecció espanyola, amb qui ha obtingut diversos guardons a escala internacional, Subcampiona del Món 2019 i Subcampiona d’Europa 2014, participant al Campionat del Món celebrat a Granollers el 2021. Ha jugat en diferents equips espanyols com els d’Astroc Sagunto, Itxako i Morvedre i en altres de Portugal, Romania, França, Alemanya i Rússia.
Antonio García Robledo, nascut a La Llagosta és un jugador format a la base del Club BM Granollers. Ha estat internacional amb Espanya en 100 ocasions, i ha aconseguit ser Campió del Món (2013), Medalla de Bronze (2014) i Medalla de Bronze als Jocs Olímpics de Tokio 2020. També ha estat designat 3 vegades Millor Lateral Esquerre de la Lliga Asobal. Ha jugat en els equips del BM. Granollers, Ademar León, Paris Saint-Germain, Pick Szeged, KIF Copenhaguen, CSM Bucarest, Barça i Nantes.

Actuació dels Xics i desfilada cap el Palau

Per tancar l’acte inaugural des de l’Ajuntament, els Xics de Granollers van aixecar un pilar i l’enxaneta va desplegar la bandera al·legòrica de la 23 Cup. Seguidament i després d’haver aguantat la pluja que en algun moment de la inauguració va fer lleu acte de presència, tots els participants, encapçalats pels batukaires van desfilar carretera avall fins al Palau Olímpic, per assistir a l’espectacle de llums i música que donava principi a la competició.

Josep MAS