Llibre dels Privilegis de Granollers, acabat de restaurar i presentat en societat aquesta setmana. Josep Mas

Amb motiu de celebrar-se la setmana internacional dels arxius, l’Arxiu Municipal de Granollers ha ofert als granollerins diversos actes, portes obertes, presentació del document del mes, el seu taller setmanal de descripció de correspondència històrica, la presentació en línia d’una cinquantena de testimonis de Memòria Històrica dels barris i l’exposició “Botigues d’abans” a la planta baixa de l’Ajuntament. Un dels actes estrella d’aquest any ha estat la presentació en públic el Llibre de Privilegis de la Vila de Granollers, que recentment ha estat restaurat i digitalitzat. L’acte de presentació, a càrrec de la responsable de l’Arxiu, Roser Rodríguez, s’ha fet aquest dijous a la tarda a la Sala de Plens, amb la participació del catedràtic d’història moderna de la Universitat de Barcelona Jaume Dantí i la restauradora Clara Alibés Marquès.

Segons Dantí, el Llibre de privilegis de Granollers és el document històric més important de l’Arxiu Municipal i per tant, “la joia documental de la ciutat”. En haver estat digitalitzat facilitarà el coneixement de la història local i tant de bo que ben aviat es pogués fer la transcripció i una edició en facsímil. Aquesta transcripció va estar a punt de fer-se realitat l’any 1990 quan el Centre d’Estudis va crear el premi Joan Camps a la transcripció, malgrat que no va acabar de presentar-se el projecte.

El llibre, amb unes mesures de 38 cm d’alt per 26 d’ample i 11 de gruix i un pes de 8 quilos de pes, consta de 503 pàgines, 246 fulls de pergamí, escrits a una cara cosits en quatre nervis. Les tapes són de fusta, folrades amb pell marró i decorades amb gofrats, un tipus d’estampació en sec que fa la sensació de relleu.

Danti ha explicat de forma breu i entenedora què són aquests llibres que existeixen també en moltes altres ciutats. No és un llibre en si mateix, ja que està format pel recull de diferents privilegis i franqueses reials atorgats a la vila des del segle XIII i també documents de règim. De fe és una mena de vademècum que els recull, deia.

Els llibres que recullen tots aquests privilegis naixien a finals del segle XV i durant el XVI. En el cas del de Granollers hi ha recopilades còpies de documents que daten de molt abans, el més antic de 1252 i el darrer de 1581. S’hi troben privilegis reials a partir del 1418 quan la vila passa a dependre del rei, després d’haver estat en mans de diferents senyors. Aquell any, Benet Martí de Torrellas, senyor del castell de La Roca va traspassar el domini de la vila de Granollers al rei Alfons el Magnànim. També recull còpies notarials dels privilegis i franqueses reials concedits a la vila des del segle XIII, així com documents de règim municipal i organització administrativa del Consell, activitat econòmica, fiscalitat i administració de justícia, a més de compravendes, concòrdies i sentències, tots, documents importants i que calia tenir a l’abast per al bon govern, de tenir Consell, la seva composició i la forma d’elecció, la proposta de batlle i organització de la vila. Es parla que un participant de la Vila pugui participar en les Corts Catalanes i que la Vila estigui exempta de pagar certs tributs municipals, arrossegats de l’època medieval.

En el llibre hi consten també privilegis relacionats amb el mercat i les fires, el seu control de mesures i el privilegi del viatge, que oferia protecció reial als que anaven o venien del mercat de Granollers. D’altres parlen de temes com la capacitat de defensa, referint-se a les muralles i l’organització d’aquesta defensa. I de ben curiosos com concòrdies amb algun particular, com l’ús de l’aigua del Congost o del molí de la vila. Un altre document històric fa referència al traspàs de l’Hospital, per part del seu creador, Bertran de Seva a l’administració municipal. Periòdicament, també la vila aconseguia que el rei confirmés i reconegués els privilegis obtinguts anteriorment.

Dantí acabava la seva ressenya fent esment del que s’havia perdut només en tres dates, assenyalades, l’any 1875 l’arxiu municipal durant l’assalt en la guerra dels Carlins; l’arxiu parròquial, cremat l’any 1936 i l’arxiu de la Notaria que va patir el mateix destí un any després, durant la Guerra Civil.

És curiosa la descripció que en fa del llibre l’escrivà Esteve Comes l’any 1694, que textualment i en català de l’època diu:

“Certifich y fay fe. Jo Esteve Comes scriva del Concell y demes negocis de la Universitat de la present vila de Granollers avall scrit. Com en un libre de full de paper de la forma mitjana ab sas cubertas de fusta forradas de cuiro ab sos gafets de llauto en lo qual estan descrits y continuats los Real Privilegis a la dita Universitat de Granollers”.

L’alcaldessa i diversos convidats comentant l’obra i les explicacions de la restauració. Josep Mas

Una restauració difícil per l’estat de conservació

La responsable de la restauració, Clara Alibés va detallar, explicant-ho gràficament amb projecció de fotografies de cada detall com va anar la restauració. El llibre, malgrat haver-se Salvat de la crema, estava en un estat de conservació deficient a causa de l’ambient i a la manipulació. Presentava diferents tipus de brutícia, greixos a les cantonades dels fulls per la seva consulta. Alguns fulls tenien perforacions fetes per insectes i zones afectades per fongs i bacteris per culpa de la humitat. S’observaven algunes llacunes, trossos trencats, esquinços, estrips i arrugues i deformació dels fulls, amb ondulació del pergamí a causa del ressecament. Talment, alguns fulls contenien algunes inscripcions fetes a llapis o amb ceres durant el segle passat durant alguna consulta.

Pel que fa a l’enquadernació es trobava igualment erosionada i els diferents materials, com la pell, certa debilitació i envelliment. Alguns fragments de fusta estaven al descobert en haver perdut la pell que la folrava i havien desaparegut les tanques metàl·liques. Aquesta restauració es va fer en dues fases, una primera de neteja en sec de tot el document, eliminació de les taques sense afectar les tintes, supressió de les marques fetes el segle passat, els greixos i la desinfectació de les àrees afectades per agents biològics, refent-se els fulls trencats i fent-se una estabilització higroscòpica dels fulls per evitar la deformació. Després es van digitalitzar tots els documents, per poder ser consultats a partir d’ara a l’Arxiu. Un segon pas va ser la reenquadernació, recosint els quadernets, refent-se les capçades del llom amb la mateixa tècnica i materials originals, acabant per refer la fusta i la pell i reintegrant les tanques perdudes. El darrer pas per una bona conservació en cas d’haver de consultar-se el llibre original ha estat la construcció d’un faristol per tal que no es forci quan s’obri, tal com es mostrava a la sala de plens durant la presentació.

La presentació es va cloure amb l’agraïment per part de l’alcaldessa en funcions Alba Barnusell per tota la feuna feta fins arribar a aquest dia. En particular agraïa a Jaume Danti i Clara Alibés per la seva participació. Barnusell destacava igualment la feina dels historiadors locals i comarcals i moltes persones que individualment fan possible la recuperació de molts documents i fotografies, i per tant es pugui interpretar el passat, sense deixar de mirar cap al futur.

Josep MAS