En ple procés de preinscripció a les escoles bressol per al curs vinent, l’equip d’educadores de l’EBM Gegant del Pi de Caldes de Montbui està volent aconseguir encarar el nou curs amb les millors condicions per a fer possible que la petita infància pugui desenvolupar-se segons les seves necessitats i característiques sota el bressol de la màxima qualitat i seguretat.

El passat 21 d’abril vam obrir les portes de l’escola per a mostrar a les noves famílies el nostre projecte d’escola, que tant ens il·lusiona i ens apassiona, del que creiem i amb el que ens comprometem sempre en pro de l’Infant. Ens il·lusiona molt acompanyar a les famílies en aquesta etapa, i oferir aquest servei als calderins i calderines.

Però per aquest compromís i perquè els infants i les seves famílies ho mereixen, tenim clar que les condicions actuals no són les que permeten portar a terme aquest projecte amb la qualitat que volem i que creiem que es mereixen.

Davant la immobilització i manca de compromís que la regidoria d’educació de l’Ajuntament de Caldes ens ha mostrat en les nostres demandes i exposicions pedagògicament raonades per als cursos venidors, en la jornada de portes obertes l’equip vam iniciar una reivindicació i una exposició pública d’aquesta demanda, amb el desig d’arribar a aconseguir el compromís que permeti la qualitat i seguretat merescuda en aquesta etapa (des de llavors hem recollit més de dues centes signatures, de les persones que han passat per l’escola).

Per al curs vigent (22-23), la regidoria d’educació de l’Ajuntament va optar de forma imposada i sense avís, augmentar les ràtios de l’EBM Gegant del Pi mantenint, però, el mateix nombre de personal en que es comptava en l’anterior curs, de ràtios més baixes. Davant la pressió de les famílies d’aquest curs, es va accedir a la contractació d’una nova mestra a partir del segon trimestre, i de forma temporal fins al juliol (a la pràctica, però, aquesta figura no està sent real
encara per motius varis).

Per al curs 23-24 es continua oferint les ràtios màximes i de nou sense augmentar també el personal, sinó amb el que es partia amb les ràtios més baixes. De nou l’equip mostrem el nostre desacord amb l’afegit que tenim experiència dels inconvenients i mancances que comporta.

Certament, les ràtios establertes a les escoles bressol de Caldes, així com el nombre de personal que hi treballa, estan dins la normativa establerta a Catalunya i Espanya, però aquesta normativa no està feta regint-se dels estudis neurològics, maduratius i socials que en aquests moments coneixem i s’avalen pedagògicament, i per tant s’allunya molt del concepte d’infant de 0-3 actual. A més que dista molt de la normativa d’altres països veïns, en que les ràtios són considerablement més baixes. És urgent una modificació (i que el col·lectiu d’escoles bressol catalanes així ho està lluitant)!, però mentrestant, no cal complir la normativa màxima, si realment creiem en que és desmesurat i discriminatori del tot, per als nostres
infants i el seu ritme maduratiu natural.

Els infants de 0-3 tenen unes necessitats maduratives que requereixen una atenció el més individualitzada possible. Compartir amb iguals els és neurològicament molt difícil encara, i és que estan en procés maduratiu i d’aprenentatge en aquest sentit (primer han de conèixe’s un mateix!). Grups reduïts ajuda a poder atendre totes les necessitats individuals i a ritme quecada infant es mereix.

A més, l’edifici on s’ubica l’EBM Gegant del Pi té l’encant d’una casa pairal, amb molts racons bonics i funcionals i estructures que esdevenen grans reptes i font d’aprenentatge -com per exemple les escales-, però que alhora, també suposa un aspecte que cal tenir en compte per a la seguretat i la complicada mobilitat d’un grup nombrós.

És completament necessari que el poble de Caldes assoleixi un compromís amb l’educació per a la petita infància, perquè s’ho mereixen, perquè ens ho mereixem tots, perquè el demà també
s’ho mereix!

Baixem les ràtios a les escoles bressol!

Assegurem la parella educativa a les escoles bressol!

Aconseguim un sistema de substitucions funcional, efectiu i ràpid!

Educadores de l’Escola Bressol Municipal Gegant del Pi