Ada Parellada, farà el pregó, inici de la Fira d’enguany

La cuinera i divulgadora granollerina Ada Parellada Garrell, fila com ella diu de la fonda Europa, l’establiment de la ciutat més antic, amb més de 250 anys d’història i sempre a càrrec de la mateixa família, va néixer el 26 de febrer de 1967, ha estat l’encarregada de fer el pregó de la 71a Fira i Festes de l’Ascensió que enguany es celebrarà, del 19 al 21 del mes de maig. El pregó serà pronunciat el dimarts dia 16 de maig com ja és habitual en els darrers anys, a dos quarts de vuit del vespre, a la Sala Tarafa del carrer de Corró. Abans però la pregonera serà rebuda per l’alcaldessa i d’altres autoritats municipals a l’Ajuntament on signarà en el llibre d’honor. Després els gegants grans de la ciutat, l’Esteve i la Plàcida l’acompanyaran fins a la sala Tarafa en cercavila.

L’Ada juga amb cert avantatge, ja que té l’experiència del seu pare Francesc Parellada i el seu germà Ramon, que ja van pronunciar els seus pregons els anys 1983 i 1996. A part de dominar l’art culinari des de petita, creadora del restaurant Semproniana, a Barcelona, quan només tenia 25 anys, l’any 1993, és autora d’una vintena de llibres de receptes. L’any 2012 publicava la novel·la Sal de vainilla i al cap de deu anys, el 2022 triomfava de nou amb el llibre Sopes. Brous, escudelles i sopes fredes. Paral·lelament col·labora en diferents mitjans de comunicació i una de les seves fites és reivindicar la necessitat de recuperar els hàbits culinaris a la llar. Actualment, la podem escolar en diferents programes de ràdio, La tarda, de Catalunya Ràdio; La Caravana, de Ràdio Estel, a Catalunya informació i al diari digital El Nacional. Tot sense deixar de participar en nombroses xerrades, conferències i tallers de cuina especialment dirigits a famílies amb nens i portant per estendard la promoció de l’aprofitament alimentari. Per això en concret és patrona de la fundació Espigoladors i ha participat en diverses accions per fer palès aquest problema mundial. Igualment, és patrona de la Fundació ASCA, Acció Solidària contra l’Atur. L’any 2016 la Generalitat li va concedir la Creu de Sant Jordi. Cinc anys després, durant la pandèmia va impulsar un projecte solidari denominat Menú Circular, amb l’objectiu de garantir el dret a l’alimentació de les persones vulnerables, a l’hora de reactivar el sector de la restauració.


A la nostra ciutat, Ada Parellada, mare de dos fills ja adults, actualment és la comissaria de l’exposició itinerant “Què mengem avui?” del Museu de Ciències Naturals, en col·laboració amb la Diputació de Barcelona, una activitat que aborda els aspectes culturals de l’alimentació, responent la pregunta de “per què mengem el que mengem?”.
A l’entrada a la sala Tarafa, també com ve essent habitual, els assistents seran obsequiats amb un exemplar del pregó de l’any passat, que va pronunciar la mestra Agnès Boixader Corominas.

Josep MAS