Aquest dijous, 30 de març de 2023 ha tingut lloc la inauguració dels Jocs Special Olympics al Palau d’Esports de Granollers, on hi han assistit més de 5.000 persones.

L’acte ha començat amb la desfilada dels atletes a les cinc de la tarda, de clubs de Catalunya amb persones amb discapacitat intel·lectual. Les delegacions han desfilat encapçalades per un abanderat pertanyent a cada grup. Algunes de les entitats que hi han participat han estat de GironaFundació Privada ALTEM, Centre Psicopedagògic Mare de Deu de Montserrat o Associació Montseny Guilleries; de LleidaClub Esportiu Alba, Fundació Aspros, Club Esportiu l’Estel o Sant Joan de Deu Terres de Lleida; de Tarragona: Fundació Estel per la Discapacitat, Fundació Villablanca o Club Esportiu Alba de Reus, i de BarcelonaClub Esportiu Alfa, Fundació Bàsquet Català o Club Esportiu TEB. A continuació els Amics dels Gegants i Capgrossos de Granollers i els Xics de Granollers han tancat la desfilada amb una actuació a peu de pista, acompanyats de la colla castellera de la ciutat.

Les sis han començat amb una de les actuacions més esperades de la jornada: la de Kelly Isaiah, vocalista de Koers, interpretant l’himne dels Jocs Special Olympics 2023, «Només s’ha de viure». El públic multitudinari ha acompanyat el cantant amb la cançó, celebrant l’inici dels Jocs.

Acabada l’actuació, ha tingut lloc la desfilada de països participants i de les entitats organitzadores dels Jocs: Special Olympics i Federació ACELL, acompanyades d’organitzacions espanyoles i de països com Bèlgica, Hongria, Marroc o Alemanya.

A les sis i mitja han començat els parlaments oficials. Els ha iniciat el president d’Special Olympics, Sergi Grimau, qui ha agraït totes les persones que «han fet possible els Jocs» i ha posat en relleu que espera que «els Jocs Special Olympics són uns jocs que han de servir per canviar la mirada de la societat. L’èxit de qualsevol col·lectiu és desaparèixer com a tal, i que les persones no siguin reconegudes per les seves capacitats o incapacitats, sinó per ser persones». Per la seva part, la presidenta d’ACELL, Marina Gómez Hernández, que ha desitjat bona sort a tots els atletes que participen en aquesta dotzena edició. També ha reconegut l’esforç dels esportistes, el Conseller de Drets Socials, Sr. Carles Campuzano que ha remarcat que la fortalesa del moviment dels Jocs va molt lligada a la fortalesa de les fundacions, entitats i associacions del món de les persones amb discapacitat.

Un dels moments més especials, també ha estat durant l’actuació d’en Manu Guix i la Mariona Escoda, que han estat acompanyats de les mascotes dels Jocs, en Nuc i la Bruna.

Acabant les sis de la tarda, ha tingut lloc l’encesa de la Torxa Olímpica, després d’haver recorregut durant les darreres tres setmanes, dotze ciutats de Catalunya, per fer parada final a Granollers. Els esportistes han lliurat la Torxa a l’Alba Barnusell, l’alcaldessa de Granollers, donant per iniciats els Jocs Special Olympics.

L’acte ha finalitzat amb una actuació del grup de música, Clams i dels Catarres, que han interpretat «Un sostre ple d’estrelles».

L’esdeveniment esportiu, que tindràn lloc des d’aquest divendres, 31 de març fins al diumenge, 2 d’abril, està organitzat per la Federació Catalana d’esports per persones amb Discapacitat Intel·lectual (ACELL), Special Olympics Catalunya i l’Ajuntament de Granollers, té l’objectiu de promoure la igualtat i la inclusió d’aquest sector.

Enguany, seran 14 les disciplines esportives que es disputaran a Granollers per donar visibilitat i empoderament al sector. I paral·lelament al calendari competitiu, els Jocs també contemplaran una programació que facilitarà la participació de la ciutadania amb els Jocs.