Imagen de los “gegants vells” de Granollers. Foto: Toni Torrillas

El 14 de març de 1963, l’Ajuntament de Granollers acordava comprar els dos gegants que, fins llavors i durant bastants anys havia llogat a la casa Closa de Sabadell, per la celebració de la fira de l’Ascensió o la Festa Major. Per això, aquest dimarts, quan justament feia seixanta anys d’aquella compra, els Amics dels Gegants i Capgrossos de Granollers, representats pel seu president, Gerard Nogueira i el membre de la junta, Marc Estrecha, acompanyats per l’alcaldessa, Alba Barnusell i la regidora de Cultura, Maria Villegas, van presentar a l’actual Sala de Plens de l’Ajuntament el que, a partir dels dies previs a la fira de l’Ascensió del mes de maig seran els nous vestits que lluiran en Cosme i la Damiana, tal com se’ls va batejar un cop van ser de propietat granollerina, en homenatge als Sants Metges i a aquest barri tan típic i tradicional de la ciutat.
Tal com explicava Nogueira, els dos gegants “vells” com també se’ls coneix, renovaran el seu vestuari després de vint anys, força deslluïts pel pas dels anys. Els nous vestits han estat dissenyats per l’estilista Pau Fernández i la seva confecció ha costat 18 mil Euros. Tenint en compte que els dos gegants representen personatges ambientats a finals del segle XIX i que pertanyien a persones de la classe benestant, s’han canviat alguns aspectes dels vestits, ja que els que portaven ara podria semblar que eren persones amb menys poder adquisitiu. A partir d’ara, Cosme continuarà portant el seu abric llarg, el barret de copa, amb la particularitat que part de la seva indumentària serà fabricada amb un retall de roba que s’ha pogut recuperar, fabricat a Roca Umbert fa uns 80 anys. Portarà anell de tipus segell, amb l’escut de la ciutat, amb dos corbs i senyeres. Per la seva part, la Damiana, que és qui presentarà més canvis, no portarà la ret del cabell, les mitenes, guants sense dits i la mantellina i la nova roba serà més treballada, plena de detalls. Tanmateix, lluirà arracades i anell. Els tons de la roba del vestit de la geganta es guarden com a sorpresa pel dia de la presentació, si bé en el cartell dissenyat per l’ocasió per Marc Viamonte, s’intueixen tonalitats de blau o fúcsia.

Gerard Nogueira i Marc Estrecha amb l’alcaldessa i la regidora de Cultura, a la presentació dels actes a la Sala de Plens. Josep Mas



La festa de l’estrena
Per poder veure els nous vestits s’haurà d’esperar fins l’últim cap de setmana d’abril. El divendres dia 28, a dos quarts de vuit del vespre, seran presentats a la plaça de la Porxada, acompanyats dels gegants grans, l’Esteve i la Plàcida i l’orquestra de Música de Cambra de l’Escola de Música Josep Ma Ruera. Dissabte 29 en Cosme i la Damiana faran la primera Cercavila pels carrers del centre de la ciutat, lluint els nous vestits i després quedaran esposats al vestíbul de l’Ajuntament fins a la celebració de la Fira de l’Ascensió.

De lloguer a propietat

Durant la primera meitat del segle passat i fins començada la dècada dels anys 1960, l’Ajuntament llogava per les festes de l’Ascensió i la Festa Major una parella de gegants i mitja dotzena de capgrossos a la casa Closa, de Sabadell. Els gegants representaven un hereu català, amb el seu barret de copa i la pubilla, ben mudada. La gent havia agafat estima a aquells gegants i quan l’any 1963 aquella empresa de Sabadell va fer fallida, va oferir a l’Ajuntament la seva compra, per un preu de 13.400 pessetes, el que ara serien 80’53 Euros. El consistori els va comprar i van arribar a Granollers, però ben bé ningú no sap per què, l’any següent els gegants van desaparèixer i no van ser recuperats fins gairebé vint anys després. Mentrestant, l’any 1968 ja s’havia comprat l’altra parella, l’Esteve i la Plàcida, actualment coneguts com els gegants grans.
Va ser durant la Festa Major de l’any 1981, quan encara no s’havia estrenat el nou model de les colles de Blancs i Blaus, quan es va fer una festa que es va anomenar “dels gegants perduts” per celebrar la recuperació d’aquella vella parella. La festa va consistir a fer diferents cercaviles simultànies que sortiren dels diferents barris de la ciutat fins a la plaça de la Porxada, i que en cada una d’elles portaven una part de les figures de la parella de gegants, els braços, caps, cossos, cavallets… Acabada la cercavila, els gegants foren reestrenats i batejats amb els noms de Cosme i Damiana, els Sants Metges i patrons del carrer Corró, apadrinats pels Gegants Avis de Sabadell i els Gegants Vells de Terrassa.
Segons la història d’aquesta parella de gegants, recollida per la mateixa colla dels Amics dels Gegants i Capgrossos de Granollers, el 12 de juliol de 1987 en Cosme i la Damiana, portats per membres de la Colla dels Blaus de Granollers, van ser els primers gegants de tota Catalunya a pujar el cim del Matagalls, en la celebració de l’aplec en aquest indret del Montseny. El trajecte des del Coll Formic fins a la punta del Matagalls va durar unes dues hores i, un cop arribats al cim, van realitzar una ballada, deixant als assistents bocabadats, ja que mai havien vist uns gegants ballant a tal alçada.

Josep MAS